2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Petkus históriák I.

Agro Napló
Bogyiszlón három Petkus szárítóval szárították le a tavalyi kukoricákat  

Nálunk is, mint mindenütt az országban, a legtöbb gondot az elmúlt évben a sok csapadék okozta. Ehhez még hozzájárult az a tény, hogy itt a Duna árterében jelentős belvizes területek alakultak ki, ami nagyon megnehezítette a gazdálkodásunkat – mondja Baka József a bogyiszlói Dunagyöngye Agrár Kft. ügyvezető igazgatója.

 






A bogyiszlói cég 2400 hektáron gazdálkodik. Elsősorban növénytermesztéssel foglalkoznak. Főbb növényeik közé tartozik a kukorica, a búza, a napraforgó és a szója.

Külön cégekbe szervezték korábban az állattenyésztési ágazatokat. Ezek szerencsére még ma is mûködnek. A baromfitelepeken pulykaneveléssel foglalkoznak, de van egy kis juhászatuk is. Ezek az ágazatok jelentős mennyiségû abraktakarmányt kötnek le a cég által megtermelt terményekből. 



- Sajnos a 2010-es esztendőben nem volt rekordtermésünk. A búza alig érte el a 4,6 tonnás átlagot, a kukorica is éppen, hogy 7 tonna lett hektáronként. A kukorica jövedelmezőségét tovább rontotta, hogy magas nedvességgel tudtuk csak betakarítani, így sokat kellett szárítani rajta – mondja Baka József. 



- Ami azonban szerencse, hogy az utóbbi években az összes szárítónkat lecseréltük. Még 1997-ben építettünk egy Petkus szárítót, ami nagyon jól bevált. Így nem volt kétséges, hogy a soron következő korszerûsítést 2008-ban is a Mepet Kft-től vásárolt Petkus szárítóval tudtuk csak elképzelni. A harmadik szárító beruházást az elmúlt év tavaszán szintén a Mepet Kft-től vásárolt Petkus szárítóval valósítottuk meg. 



- A Petkus szárítók lényegesen kisebb környezetszennyezéssel dolgoznak, megbízhatóbbak, mint az elődeik. Nagy kapacitásúak és nagyon könnyen kezelhetők. Ami az energia-felhasználást illeti, itt van a legnagyobb előrelépés. Ezek a szárítók lényegesen kevesebb energia-felhasználással mûködnek, sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők. 



- Sokan kérdezik, hogy minek ide három szárító? Azért, mert mi több száz magántermelővel is kapcsolatban állunk. A velük megkötött együttmûkődési szerződések alapján ők is itt szárítják a termésüket. Ezek közül többen ide is adják el terményüket. Az elmúlt évek alatt komoly kereskedelmi tevékenységet is ki tudtunk alakítani itt Bogyiszlón.





A Mepet Kft. által forgalmazott Petkus szárítókról Héger Gyula kereskedelmi igazgató a következőket mondta el. 



- Három évvel ezelőtt az ÚMVP program keretében indultak el a szárító beruházások Magyarországon. Ez egy nagyon fontos lépés volt ahhoz, hogy a korábban megépített korszerûtlen szárítókat lecseréljük korszerû, energiatakarékos és környezetbarát technológiára. Ezzel együtt teljes egészében átalakult a szárító technológia, hiszen ma már pl. nincs pótkocsira rakása a hulladéknak, az rögtön egy porkamrába kerül, így nincs környezetszennyezés. 



- Továbbá nagymértékû energiamegtakarítás jelentkezik országosan is, hiszen egy új szárító 30–40%-kal kevesebb gázenergiát és akár 50%-kal kevesebb villamos energiát használ fel, mint a korábbi típusok. 



- Az általunk forgalmazott német Petkus technológia a legmegbízhatóbb technológia. Ezekkel a szárítókkal nem csak gabonát, kukoricát, hanem apró magvakat is lehet szárítani. Ezt már több helyen kipróbálták és nagyon jó eredményeket értek el vele. 



- Elsősorban 10 és 40 tonnás szárítókat építettünk szerte az országban. 



- Az általunk megépített szárítók nagyon jól mûködnek. Az elmúlt év őszi hajrájában sem volt velük probléma. Elmondható a gépekkel kapcsolatban, hogy azokat a paramétereket, amelyeket mi a vevőinknek elmondtunk, azt mind hozták, tudták ezek a berendezések. Energia-megtakarításuk jó és a szárítás minősége is kiválónak mondható. 



- A Petkus szárító beruházások mindenképpen jó befektetések, hiszen rövid időn belül megtérülnek, hasznot hoznak a termelőknek.





Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?