Mit ajánl a Dow Seeds 2011-re?

Agro Napló
A 2010-ben lehullott, az átlagot messze meghaladó csapadék mennyiség szinte minden gazdaságban gondot okoz. A csapadékos idõjárás miatt a betakarítási munkák elhúzódtak és nem volt lehetõség az õszi talajmunkák elvégzésére. A teljesen átnedvesedett talajokra nem lehet a gépekkel rámenni, várni kell míg a talaj kellõen kiszárad ahhoz, hogy mûvelni lehessen. A belvízzel borított területeken már egészen biztos, hogy késõ tavasszal fog eldõlni, hogy mit is lehet kezdeni a területtel.  

Minden valószínûség szerint sok kukoricát fognak vetni a termelők. Mégis a jelentős kukorica export és a sok kései vetés miatt kialakulhat egy olyan termény piaci helyzet, hogy augusztus végén, szeptember elején a fizikai piac prémium árat hajlandó adni a korai, jó minőségû terményért. Így az idei évben is előnyt jelenthet a Dow Seeds korai koncepciója. Mit is jelent a korai koncepció? Olyan kontinentális genetikájú igen korai kukoricákat, melyeket már 6 °C-os talajhőmérsékletnél vethetünk, mert fejlődési küszöb hőmérsékletük rendkívül alacsony. A rövid tenyészidő, korai vethetőség párosításának számos előnye van (kisebb a kukoricabogár kártétel kockázata, jobb termékenyülés-szemtelítődés, korai betakarítás szárítás nélkül, vagy jóval alacsonyabb szemnedvességgel, kitûnő terményminőség, kisebb termelési kockázat). A korai betakarítású kukorica nemcsak kedvező értékesítési lehetőséget jelent, hanem a vetésforgó „visszazökkentéséhez” is kiváló eszköz, utána nagy biztonsággal őszi kalászos vethető.

 

Azoknak a termelőknek akik korán tudnak vetni a legnagyobb termőképességû kukoricáinkat ajánljuk, hogy maximalizálni tudják a korai koncepció előnyeit. Az MT Mattes (FAO190) éréscsoportjában kimagasló termőképességének kulcsa a magas szemsorszám, amely elérheti a huszonkettőt is. A terméselemek közül (szemsorszám, soronkénti szemszám, ezermagsúly) a szemsorszám az amit a környezet a legkevésbé képes befolyásolni. A terméseredmények (1.ábra) is mutatják, hogy az MT Mattes kiemelkedik a versenytársak közül.

 


 

 

Az MT 261 (FAO250) a másik olyan termékünk, melyet az olyan területekre ajánlunk, ahol a talaj állapota lehetővé teszi a korai vetést. Az értékesítési adatok (legnagyobb mennyiségben eladott Dow Seeds kukorica hibrid, legmagasabb újravásárlási arány) is azt mutatják, hogy termelőink nagyon elégedettek ezzel a kukoricával. Az MT 261 korai vethetősége, gyors fejlődése, kiváló stressztûrése terméselőnyt biztosít éréscsoportjában majd minden termőhelyi körülmény közt (2. ábra).

 

 


 

 

Korai kukoricáinkat vizsgáltuk igen kései vetésekben is. Azt tapasztaltuk, hogy kései vetésben felgyorsul a növények vegetatív fejlődése, és korán megkezdődik a termésképződés folyamata. Azokra a területekre, ahol a körülmények miatt kései vetésre kell felkészülni az MT Eco (FAO 260) kukoricát ajánljuk. Az MT Eco kedvező ára mellett rendkívül jó alkalmazkodó képeséggel, tápanyag hasznosítással rendelkezik, ezért is kapta az Eco nevet.



Teljesen lófogú a FAO 270-es tenyészidejû Metalana kukoricánk. A Metalana különlegessége a „flex” jelleg, ami azt jelenti, hogy már alacsony övenöt-, hatvanezres termőtőnél képes a termésmaximumot adni (3.ábra). A megkésett vetéseknél az alacsony tőszám rendkívül fontos, mert az állomány stressztûrése sokkal jobb, márpedig erre szükség lehet megkésett vetések esetén.

 

 


 

 

Kapcsolat:

Zala, Veszprém, Fejér, Somogy:

Szundy Péter - +36304732250 pszundy@dow.com

 

Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Heves:

Nagy Albin - +36305729930 anagy2@dow.com

 

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg,

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád:

Szokol Attila - +36304449105 aszokol2@dow.com

 

Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom:

Sándor József +36304400966 jsandor@dow.com  

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!