Megbízhatóság és megtérülés - A Force 8 éves alkalmazásának tapasztalatai

Agro Napló
A Force 1,5 G granulátum az egyik legszélesebb körben felhasználható talajfertõtlenítõ rovarölõ szer. Több mint 23 kultúrában van engedélye a talajlakó kártevõk, valamint az egyik legnagyobb gazdasági kárt okozó kártevõ, az amerikai kukoricabogár lárvája ellen.  

Az amerikai kukoricabogár a kukorica termesztésében a legváltozékonyabb kártevő, ami évről évre megmutatkozik a környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodásában, biológiájában és a növényállományban okozott kártételében. Az előző évben a lárvák kelési időszakában a talajok alacsony hőmérséklete és hosszabb ideig való vízborítottsága ellenére sem történt jelentős egyedszámcsökkenés, a kukorica gyökerein észlelhető volt a rágáskár. A másik évjárati érdekességet az jelentette, hogy a gyökérkárosított állomány nem mindig dőlt meg. A kukorica erőteljes gyökérregenerációja révén a nyár eleji melegebb, csapadékmentesebb napokban gyorsan megerősödött és állva maradt. Termésmennyiségében viszont kiugrott a csökkenés, mivel a regenerálódás során jelentős mennyiségû tápanyagot vont el a generatív növényi részek elől a gyökérzet erősítésére. A kártevő változékony viselkedését, az eltérő évjárati sajátosságokat és a Force 1,5 G talajfertőtlenítő granulátum 8 éves felhasználási tapasztalatait, kísérleti eredményeit együtt elemezve beigazolódott, hogy a készítmény és a gyakorlat számára évről évre pontosított, továbbfejlesztett kijuttatási technológia megbízható és a termelő számára biztosan megtérülő védekezési lehetőséget jelent.

 

Miben rejlik a Force előnye?



A Force hatóanyaga, a teflutrin piretroid típusú rovarölő szer, mely az idegingerület vezetésében okoz zavart. Lipofil tulajdonságú kémiai anyag, erősen kötődik a talaj alkotó elemeihez. Gyenge vízoldékonysága miatt minimális a talajvízzel való függőleges és oldalirányú mozgása.



1. A Force ott marad, ahova kijutattuk - a mag körül, nem mozdul el a talajvízzel.



A granulátum formulációban a Force hatóanyaga az agyagásványhoz mint vivőanyaghoz tartósan kötődik. Gázosodó hatással rendelkezik, így innen folyamatosan diffundál a talajpórusterekbe, majd újra megkötődik a talaj szervesanyag- és agyagásvány-felületein.



2. Gőzhatása és a talaj szervesanyag- és agyagásvány-felületein való megkötődése miatt a Force hosszú ideig marad a kezelt zónában, így hosszú a tartamhatása.



A rovarok a bőrszövetükön és a légzőrendszerükön keresztül érintkeznek a hatóanyaggal, hatására az izomszöveteik lebénulnak, táplálkozásuk leáll, ennek következtében rövid időn belül elpusztulnak. Ez a hatásmód újszerû megoldást jelent a talajlakó kártevők elleni védekezésben. Gázosodó hatásának köszönhetően a szernek erős riasztó hatása is van.



3. A Force nem szívódik fel a növénybe, a rovarokat nem a kezelt növények fogyasztásán keresztül pusztítja el.



Fent említett tulajdonságainál fogva a Force megbízhatóan képes különböző évjárati (esős-száraz, hideg-meleg) és fertőzési körülmények között a kártételi küszöbérték alatt tartani a kukoricabogár lárva okozta kárt.

 

A készítménnyel 8 éve folytatunk kísérleteket az ország kukoricabogárral legfertőzöttebb részein. Az ezekből származó adatok, információk azt mutatják (1. ábra), hogy a Force 1,5 G 12-15 kg/ha dózisban, a vetéssel egy menetben kijuttatva a gazdasági kárszint (3-as Iowa-skála érték) alá csökkentette a gyökérkártétel mértékét.

 


 

 

A megbízható hatékonyságot leginkább a konzisztencia érték erősítette meg, ami százalékosan mutatta meg, hogy az értékelt gyökerek jelentős többsége esett a 3-as Iowa érték, azaz a gazdasági kárszint alá az utolsó két évben (2. ábra).

 

 


 

 

A kísérletek alapján a talajfertőtlenítés erős fertőzés esetén hatékonyabb védekezési módnak bizonyult a rovarölőszeres csávázásnál. A talajfertőtlenített területeken nem, vagy alig fordult elő növénydőlés. Mindezek eredményeként jelentős termésmennyiséget (20-30 %) mértünk szinte minden kísérletben. A megmentett termés évjáratonként változó mértékû, átlagosan 1,2-2,3 t/ha között mozgott (3. ábra), vagyis kijelenthető, hogy 8 év átlagában 1,7 t/ha terméstöbbletet mértünk Force 1,5 G alkalmazása esetén.

 

 


 

A védekezés költsége egyértelmûen megtérült, ezentúl a többlethozam pedig nyereséget is termelt.



A 2010-es év nem volt átlagosnak nevezhető. A nagy mennyiségû csapadék miatt sokan azt gondolták, hogy a lárvák kártételi mértéke kisebb lesz. Ezzel szemben igen erős gyökérkártétellel lehetett találkozni és az imágók egyedszáma is magas volt. Mindez a termékenyülésben, illetve a másodlagos gombafertőzés kialakulásában (fuzárium) okozott nem kis gondot.



2011-ben várhatóan több lesz a kukorica-kukorica utáni vetés, ezért ezeket a területeket ne hagyjuk hatékony kukoricabogár lárva elleni védelem nélkül!





Vereczkey Katalin, Lucza Zoltán

Syngenta Kft.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!