Az õszi búza tavaszi tápanyag- ellátása Yara ajánlással!

Agro Napló
A múlt évi csapadékos idõjárás rányomja bélyegét az õszi vetésû növények, ezen belül az õszi búza – tavaszi technológiájára. Az általánosan alkalmazható eljárásokat a kialakult helyzet sok esetben felülírja. Egészen biztos, hogy a terület jelentõs részén nem a megszokott módon lehet és kell az aktuális munkákat elvégezni. A környezeti tényezõk és a termesztési technológia minden eleme befolyásolhatja, befolyásolja a mennyiségi és minõségi mutatókat.  

A technológián belül a tápanyagellátással kapcsolatos kérdések kerülnek megválaszolásra. Az okszerû, harmonikus növénytáplálással a kedvezőtlen befolyásoló tényezők hatását mérsékelni tudjuk. Éppen ezért 2011 tavaszán a korábbi gyakorlattól eltérően nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a tápanyagellátás tervezésére és kivitelezésére.





A problémák gyökere



A rendkívül csapadékos időjárás miatt sem az őszi talaj-előkészítési munkálatok, sem pedig a vetési munkák – ha egyáltalán megtörténtek - nem történhettek optimális időben és körülmények között. Emellett a belvíz és az árvíz is jelentős területeket kipusztított (1–2. táblázat).

 


 

 



A táblázatokból látjuk, hogy a jelenleg még meglévő vetésterület már most kevesebb az előző évinél, amely egyébként is kevesebb volt a többéves átlagnál. Tapasztalatból tudjuk, hogy a vetések legalább fele nem időben és nem optimális körülmények között történt. Kifagyási károkat még nem lehet tapasztalni, de az biztos, hogy nem sûrû, összefüggő állományokként jönnek ki a télből a vetések. Az új termésre vonatkozó tőzsdei és szerződésben megjelenő árak minden eddigit meghaladóak már ebben az időszakban is.





A fentiekből le kell vonnunk a fontos következtetéseket! Ha valaha szükséges, és ha valaha megéri, akkor 2011 tavaszán meg kell és meg is érdemes adni az őszi vetésû növényeknek mindent, amivel a termés mennyiségét és minőségét javítani tudjuk. Szükséges ez már azért is, mert régióktól függően mindenhol tapasztalható területkiesés, amelyek kieső jövedelmét a maradó területen kell megtermelni.

Tavaszi tápanyag-ellátási ajánlásainkat annak függvényében tesszük, hogy vetésünk ősszel részesült-e alapmûtrágyázásban, vagy sem.

 

A Yara javaslata az őszi búza tavaszi tápanyagellátására



Amennyiben a terület részesült alaptrágyázásban, a szükséges nitrogén- mennyiséget lehetőleg minél korábban javasoljuk kijuttatni. Ezt különösen ajánljuk azokon a károsan átnedvesedett területeken, melyeken a későbbiekben csak légi kijuttatás jöhet szóba. A mennyiség megállapítására ajánlatos az ásványi nitrogén meghatározása.



Lombtrágyázni az első növényvédelmi munkával egymenetben javasoljuk a YaraVitaTM Gramitrelt 2–4 l/ha, majd a következő növényvédelmi munkával a YaraVitaTM Coptrac-ot 0,25 l/ha adagban.






 

 





Alaptrágyázásban nem részesült területeken az első fejtrágyázás mindenképpen magas nitrogéntartalmú legyen. Ehhez a YaraMilaTM 16–27–7, vagy a YaraMilaTM 20–14–7 termékek a legmegfelelőbbek. Ezeknek a területeknek a lombtrágyázását a korábban leírtak szerint YaraVitaTM Gramitrellel, majd YaraVitaTM Coptrac-kal végezzük.



Abban az esetben, ha a komplex fejtrágyázás elmarad, használjunk lombtrágyaként több alkalommal FolicareTM 19–11–24 Cu készítményt.





Minőségjavítás céljából a YaraVitaTM Thiotrac (S 300 g/l, N: 200 g/l) alkalmazását javasoljuk 3 l/ha adagban a fülecske teljes kifejlődésétől a szemek teljes érésének időszaka alatt (Zadok 59-79), vagy kétszer 2 l/ha adagban a zászlóslevél rész fejlődésének látható jelétől a teljes érés végéig (Zadok 39–79).



Előfordulhat, hogy foszforhiány várható, vagy a jelei mutatkoznak, ebben az esetben javasoljuk a YaraVitaTM Zeatrel (P2O5 440 g/l, K2O 75 g/l, MgO 67 g/l, Zn 46 g/l) lombtrágya használatát.



A készítmények összetételével, felhasználásával, beszerzésével kapcsolatban kérdései megválaszolására keresse munkatársainkat illetve a www.yara.hu címen elérhető honlapunkat.



Dr. Térmeg János

szaktanácsadó

+36-30/277-2556


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?