SIMBA SL - A vezéroroszlán

Agro Napló
Igen gyorsan szerzett hírnevet magának a Simba SL kultivátora, a csökkentett menetszámú talajmûvelés kiváló gépe. Elismerését annak köszönheti, hogy képes egy menetben folyamatosan porhanyós és sima magágyat készíteni, ugyanakkor mélyen lazítani a talajt.  








A SIMBA számos felhasználónak nemcsak a magágy-előkészítés megfelelő időben történő és költséghatékony elvégzésében segített, de megkönnyítette a magok kikelését is – összehasonlítva a több menetben történő mûvelést igénylő rendszerek adataival.



Márpedig a tavalyi időjárási feltételek között a szántóföldi munkák során az egymenetes talajmûvelésen gyakran az is múlott, hogy egyáltalán el tudták-e végezni a vetést ősszel a gazdák, vagy kénytelenek voltak azt idén tavaszra halasztani.



Az SL típusú kultivátor felépítése a Simba hírnevét kiválóan megalapozó termékeken alapul: a Solo és X-Press szériák jól bevált részegységeit kombinálja, illetve ezeket néhány újszerû elgondolással integrálja – beleértve az alkatrész minőséget, a dizájnt és a felépítést. Elődeihez hasonlóan az SL egyaránt „otthon van” az elsődleges talajmûvelő gépként való alkalmazásban, a forgatás nélküli talajmûvelő rendszerekben, valamint a szántás elmunkálásban.



A felhasználók dicsérik a gép rugalmas beállítási lehetőségeit – mindkét tárcsasor és mindkét lazítókés sor nagyobb munkamélysége egyaránt, egymástól függetlenül szabályozható: ez lehetővé teszi a gép pozicionálását az eltérő szántóföldi körülményeknek megfelelően. Vagyis nincs olyan talajfelszín, amellyel az SL ne tudna megbirkózni. A hátsó, DD gyûrûs tömörítő henger kiváló talajelmunkáló képességet biztosít, így egyenletes és tömör talajfelszínt hagy maga után. 

 


 





Az SL a legalaposabban megtervezett és tesztelt kultivátor, amit a brit talajmûvelő gépgyártó valaha is a piacra bocsátott. A Simba cég úgynevezett végeselem analízist és nyúlásmérős teszteket alkalmazott annak ellenőrzésére, hogy minden alkatrész és részegység szilárdsága, valamint a várható élettartama megfelelő-e. Ennek eredménye szerint az SL nem csak a munkájában, de szerkezeti kialakításában is tökéletes. Tehát az SL valódi nagy teljesítményû, robosztus és megbízható gép lett, amely azonban alacsony karbantartási igényû, de nehéz körülmények között is kiválóan használható.




A felhasználói költségek csökkentését szolgálja, hogy ezzel a géppel más gépeknél kevesebb menetben lehet magágyat készíteni. Az SL-lel dolgozó gazdáknak lehetőségük volt a magágy-előkészítést gyorsabban végrehajtani tavaly ősszel – méghozzá olyan körülmények között, ahol számos más gyártmányú géppel nem lehetett rámenni sem a földekre. Ez a gép azonban képes alkalmazkodni mind a talaj, mind pedig az időjárás feltételeihez.

A vetési költségek csökkentéséhez hozzájárult az erre a célra kialakított, vázra szerelhető repcevető berendezés (OSR), valamint a növények által igényelt porhanyós, egyenletes felületû magágyat készítő tárcsák is. A nagyobb munkamélységben haladó altalajlazító kapák kiváló munkát végeznek, ami elősegíti a főgyökérzet gyors és egyenletes fejlődését. A felhasználók egyöntetû véleménye szerint a gép mélyebben dolgozó kapái a nélkül végzik el a lazítást, hogy a talaj alsóbb rétegeit felkevernék.



Főbb mûszaki paraméterek:



- tárcsa átmérő 510 mm (600 mm az SL 700 esetén),

- tárcsaosztás (nettó) 125 mm,

- kések munkamélysége 150–250 mm,

- ST késtípus – Simba rugófeszítéses vagy talajfelszín-kímélő kések,

- DD könnyû hátsó henger – 600 mm átmérő (700 mm az SL 700 esetén),

- szállítási szélesség 2,7 m (3 m az SL 700 esetén).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Talajművelés – de hogyan?

Talajművelés – de hogyan?

A koronavírus-járvány által kialakult helyzet ellenére a szemnek igen kellemes látvány, ahogy a mezők alakulnak. A szárazság és a késői fagyok ellenér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?