RAPOOL - Ismert szereplõk új márkanév alatt egyesítik erõforrásaikat

Agro Napló
Az elmúlt évtizedben a repcetermelés a növénytermesztés egyik legdinamikusabban fejlõdõ ágazatává nõtte ki magát Európában éppúgy mint Magyarországon. A repce hasznosíthatóságának sokrétûsége – élelmiszer, takarmány, üzemanyag –, a repce iránti kereslet további emelkedése elõrevetíti, hogy a magyarországi növénytermesztés számára is stratégiai jelentõségûvé válik a meglévõ és a jövõben megnyíló piaci lehetõségek minél szélesebb kiaknázása.  


 

 

 

A kedvező piaci folyamatok, a termesztéstechnológia színvonalának növekedése mellett leginkább a nemesítés, az új fajtákban és hibridekben megjelenő innováció teremtette meg annak az alapját, hogy olyan régiókban is ma már a legjövedelmezőbben termeszthető növények sorába emelkedett a repce, ahol az korábban szinte elképzelhetetlen volt.



A biológiai alapok tekintetében túlzás nélkül állítható, hogy a SAATEN-UNION repcenemesítői oroszlánrészt vállaltak az elmúlt évtized fejlesztéseiben, széles és egyre bővülő portfólióval járultak hozzá a genetikai és technológiai fejlődéshez. Úgy gondoljuk azonban, hogy a repcetermesztők előtt megnyíló kiváló lehetőségek számunkra is szükségessé teszik, hogy a fejlődést még szélesebb genetikai háttérrel és még erőteljesebb szakmaisággal támogassuk Magyarországon. Ezért került megalapításra a RAPOOL Hungária Kft., mely 2011-től a SAATEN-UNION korábbi repce portfólió mellett a DSV német nemesítőház új hibridjeinek képviseletét is ellátja.



A RAPOOL négy tulajdonosa magántulajdonban mûködő, nem tőzsdei jegyzésû német nemesítőház. A RAPOOL sikerét a szorgalom, a kitartás és a nemesítési víziók alapozták meg. A mai repcék teljesítménye, betegségekkel szembeni ellenálló képességük, valamint az étkezési-, biodízel- és takarmánycélú felhasználásukat biztosító minőségük az általunk végzett munka meghatározó mérföldkövei.



Munkatársaink kiemelkedő szakmai tudása és tapasztalata, valamint a repcetermesztés fejlesztése iránti elkötelezettségünk jelentik a RAPOOL további erősségét.



A nemesítés kiemelkedő hagyományokkal rendelkezik a RAPOOL-ban. Az első nemesítési programok több mint 100 évvel ezelőtt kezdődtek, itt található a repcenemesítés bölcsője. A négy nemesítőház hosszú múltra visszatekintő tapasztalata, az ott tevékenykedő nagyszámú szakértő és a négy saját tenyészkert teszi lehetővé a RAPOOL számára a nagy szisztematikus nemesítési programok végrehajtását.



Az a genetikai sokszínûség, mely a RAPOOL rendelkezésére áll, egyedülálló a maga nemében. Így valamennyi úttörő jellegû újítás – kezdve a 00-minőségtől, az MSL-hibridek létrehozásán, a saját csávázási technológia kialakításán át egészen a speciális fajták létrehozásáig – a RAPOOL nevéhez kötődik. Ez a széles körû szakmai know-how teszi a RAPOOL-t a világ egyik vezető repcenemesítőjévé.



A RAPOOL a hibridnemesítés elkötelezett híve



A hazai növénytermesztés korszerû vetésszerkezetének kialakításában mára már elvitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce, nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évi őszi kalászosok legjobb előveteményeként is. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a nagy termésbiztonság. Ilyen helyzetekben elsősorban a hibridek termesztése javasolt: nagyobb termőképességük, jobb stressztûrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyag-hasznosító képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmû jövedelemtöbbletet biztosít a fajtákkal szemben. A világ első restaurált hibridrepcéinek állami elismerése 1995-ben a RAPOOL nevéhez fûződött. Az azóta eltelt időszak egyértelmû tendenciája, hogy a hibridrepcék egyre nagyobb területet foglalnak el a vetésterületből Európa-szerte, termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban, eltérő talajmûvelési rendszerekben és eltérő termelési intenzitásnál is igazolták.



A hibridrepcék hazai elterjedése is felülmúlta a kezdeti várakozásokat. A termelők egyértelmû döntést hoztak a hibrid vs. fajta kérdésben. Ahogyan a fajtakísérleti vizsgálatokban is évről évre a hibridek termésfölénye mutatkozik, úgy napjainkra a vetésterület döntő hányadán is már a hibrideket választják a termelők. 

 

 


 

 






RAPOOL újdonságok 2011-ben



Akik továbbra is az élen akarnak maradni, nem mondhatnak le a genetikai haladásról. A RAPOOL újgenerációs hibridjeiben a kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom mellett a meghatározó agronómiai tulajdonságok – kezdeti fejlődés erőssége, télállóság, koraiság, állóképesség, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a könnyû, gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság – olyan egyedülálló kombinációját sikerült rögzíteni, amelyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság és jövedelmezőség növeléséhez, a legnehezebb körülmények között is. Az eredményesebb és jövedelmezőbb repcetermesztéshez a RAPOOL még szélesebb genetikai hátteret, az egyedi termőhelyi igényekhez jobban igazodó hibridportfóliót kínál 2011-ben. A közkedvelt VISBY, ROHAN és ARKASO hibridjeink mellett az újdonságként bekerülő SHERPA, COMPASS és HAMMER hibridek jelzik, hogy a RAPOOL repcenemesítés folyamatos innovációja a válasz a piaci és a termelői igények emelkedésére.

 

 


 

 






Blum Zoltán, ügyvezető

RAPOOL Hungária Kft. 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?