Nem kimutatott mikotoxinok -avagy mennyire bízzunk a vizsgálati eredményeinkben

Agro Napló
Az EU széles ­körû szabályrendszert vezetett be a humán élelmiszerekben és az állati takarmányokban elõforduló aflatoxinokra, ochratoxinra, DON-ra és a fumonizinekre vonatkozóan. Annak ellenére, hogy nagyon sok cég rengeteget költött a kutatásaira, a toxinok elleni védekezés még mindig nehéz feladat. A takarmány- és az élelmiszeripar sebezhetõ maradt a mikotoxinokkal való szennyezõdés problémájában.




Ötven éve annak, hogy az aflatoxint először összefüggésbe hozták pulykák tömeges megbetegedésével az Egyesült Királyságban, amikor 100 ezer állat pusztult el olyan Brazíliából származó földimogyoró fogyasztásától, amely Aspergillus-szal fertőződött. Azóta számos más mikotoxin jelentősége tisztázódott a takarmányokban és a humán élelmiszerekben.



A folyamatos kutatások elvezettek ugyan a gombák speciális anyagcseréinek megértéséhez, ám ugyanakkor megvilágították a gombák és növények közötti kölcsönhatások összetettségét is. Rávilágítottak arra a tényre, hogy amikor analizáljuk a takarmánymintákat, akkor a jelenlévő mikotoxinoknak csak egy része szabadul fel a mintából, vagyis csak ez a rész mutatható ki különböző laboratóriumi módszerekkel. A nem felszabadítható toxinok jelentős része azonban nem mutatható ki, pedig azok ugyanúgy károsítják az emberi és állati szervezetet! Nagyon érdekes, hogy vajon miért nem mutathatók ki ezek a mikotoxinok.





A növények növekedésük során metabolizációval próbálják magukat megvédeni különböző testidegen anyagoktól, például ilyenek a gombatoxinok is. A növények úgy védekeznek, hogy polárosabb metabolitokat hoznak létre belőlük (pl. glükozidokat), melyeket elraktároznak oldott formában a vakuólumokban, vagy pedig biopolimerekhez kötve nem oldott formában, például beépülve a sejtfal komponensekként. Az oldott formában lévő metabolizált mikotoxinokat gyakran hívják a szakemberek „maszkos toxinoknak”, a nem oldott formában lévőket pedig „rejtett toxinoknak”.














Egy adott takarmány „teljes mikotoxin” mennyiségét csak és kizárólag a két nagy csoport – a szabad és a metabolizált toxinok – együttes mennyisége adja meg. Az elmúlt néhány évben vezető kutatólaboratóriumok (pl. IFA Tulln) munkája vezethetett el oda, hogy számos ilyen maszkos mikotoxint sikerült felfedezni a gabonákban. A DON-3-glükozid volt az első ilyen toxin, amelyet természetesen fertőződött búzából és kukoricából mutattak ki. Ennek a nem kimutatható metabolitnak a koncentrációja a szabad DON-tartalomnak csaknem 50%-át is elérte.





A bennük rejlő veszély az, hogy ezekhez a maszkos vagy rejtett mikotoxinokhoz a takarmányokon keresztül ugyanúgy hozzájutnak az állatok és elfogyasztják azokat. Az emésztés során a szervezet első dolga, hogy az enzimek révén a glükozid komponenst lehasítja a toxinról, így felszabadul maga a toxin és képes a hatását kifejteni. A takarmányok teljes mikotoxin-koncentrációja így általában alábecsült, mivel általában kimutatni csak a szabad toxinokat tudjuk az általános laboratóriumi módszerekkel. Ráadásul sokkal nehezebb azoknak a „rejtett toxinok”-nak a kimutatása, amelyek nem oldott formában a sejtfalban vannak elraktározva. Ezek még kromatográfiás analitikai eljárásokkal is nehezen mutathatók ki.



Érdekes példát szolgáltatott egy vizsgálat arra, hogy milyen mértékû lehet a „rejtett toxinok” koncentrációja a kukoricában és a belőle készült takarmányokban, vagy emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben. A vizsgálat során lúgos kezelés után vizsgált élelmiszermintákban (kukoricapehely és nyers kukorica) 3-szor annyi rejtett fumonizint mutattak ki, mint a szabad formáját. A rejtett fumonizinek pontos biológiai természete (fehérje-konjugátumok, karbohidrát-konjugátumok stb.) ma még pontosan nem ismert, de az biztos, hogy az állati, vagy emberi szervezetben a felszabadulásuk után a fumonizinekre jellemző hatásokat fejtik ki.





A maszkos ill. rejtett mikotoxinok általi veszély sajnos egyre nő, ugyanakkor megbízható analitikai módszer csak keveseknek áll a rendelkezésére. A mai napig nincs a birtokunkban semmiféle korrekt kockázatbecslés arra vonatkozóan, hogy ezek a toxinok milyen arányban vannak jelen az alapanyagokban, pedig a vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy ennél sokkal nagyobb jelentőséggel és kockázattal bírnak a feltárt és feldolgozott takarmányokban.



Ahhoz, hogy ezeknek az információknak a birtokában helyesen tudjunk védekezni a mikotoxinok ellen, elengedhetetlen, hogy egy olyan mikotoxin-ellenes készítményt alkalmazzunk, amely hatékonyan kezeli az állatok szervezetébe bejutott „teljes toxin”-mennyiséget és ezeket ne csak részben kösse meg, hanem enzimatikusan közel 100%-ban bontsa is el nem toxikus formává.
















A termékben lévő szinergista ásványkeverék, mint a többi hagyományos toxinkötő, megköti a köthető toxinokat, ám a termék ezenfelül tartalmaz két toxinbontó enzimet is. Enzimatikus elbontása után a zearalenon nem tudja az ösztrogénszerû hatást kifejteni és szaporodás-biológiai zavarokat okozni. A trichotecének elbontásával pedig nem kell félnünk a DON, T2, HT2 és más trichotecének káros hatásaitól. Köztudott, hogy a toxinoknak két fő támadási pontjuk van. Az egyik az immunrendszer, a másik a máj. A termék ezért tartalmaz egy olyan szilimarin tartalmú növényi adalékot, amely jelentős védelmet nyújt a hepato-toxikus anyagokkal szemben, valamint egy olyan algakivonatot, amely támogatja a szervezet természetes immunválaszát, így kompenzálja a már korábban felvett mikotoxinok immunszupresszív hatását.





A Mycofix® Plus 3.E ezzel a három stratégiával:



1. toxinkötés,

2. biotranszformáció (zearalanon- és trichotecén-bontó enzim) és

3. biovédelem (növényi- és algakivonat) – hatékonyan tudja felvenni a harcot a toxinokkal és azok káros hatásaival szemben, akár kimutathatóak azok a takarmányokban, akár nem.




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?