Másodvetések szerepe a gyomkorlátozásban

Agro Napló
Magyarország kedvezõ adottságai (napfénytartam, -intenzitás, hõösszeg, vízkészlet, termõföld) lehetõvé teszik a változatos összetételû, diverzifikált növénytermesztés megvalósítását. A racionális földhasználat nem csak a fõnövények magas termésszintjét garantálja, de biztosítja a termõföld védelmét, termõképességének megóvását, kultúrállapotának fenntartását is.  

Ezeket a célokat szolgálja a kettőstermesztés valamilyen formája, többek között a zöldtrágya beiktatása a vetésváltási rendszerbe. A 2009-ben indult Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási program bizonyos célprogramjaiban kötelezően előírja a zöldtrágyázást.




A másodvetések célja hagyományosan elsősorban az állatállomány takarmányszükségletének biztosítása és az öntözéses árutermelő gazdálkodás hatásfokának javítása volt. Napjainkban ezek a szempontok átértékelődtek és más tényezők is szerepet játszanak a másodvetések, tarlóvetések kérdésének előtérbe helyeződésével. Ilyenek a talajvédő növények termesztése, zöldtrágyázás, méhlegelők létesítése stb., vagyis a termőföld védelme, termékenységének megóvása, a talaj szervesanyag-készletének gyarapítása. Nem utolsó szempont és napjainkban számos tapasztalat és szakcikk bizonyítja a tarlóvetések gyomkorlátozó hatását is.

 

A jól sikerült tarlóba vetett zöldtrágyanövények termesztésével jelentősen gyéríthetjük a nyáron és nyár végén fejlődő gyomfajok borítottságát és tömegét a zöldtrágyanövények árnyékoló és más kompetitív hatása miatt. Tarlóvetésnek nevezzük a július 10-e után lekerülő többnyire őszi kalászosok tarlójába vetett növényeket (pl. olajretek, facélia, fehérmustár, repce, repce árvakelés stb.). Hazai körülmények között a másodnövények termesztése az ország nagy részén kockázatos. A nyár közepén gyakori hőségnapok és az esetleges tartós száraz periódusok nem kedveznek a másodvetések zavartalan fejlődésének. Az ország nyugati-délnyugati és az északkeleti megyéiben azonban alkalmazásuk ajánlott (ahol az éves vízmérleg pozitív vagy egyensúlyban van). A csírázáshoz, keléshez általában elegendő a hajnali harmatképződés. Sikeres kelés után az árnyékoló hatásból származó előnyök többnyire egyensúlyban vannak a növény párologtatásából származó vízvesztéssel.



A zöldtrágya (olajretek) gyomkorlátozó hatásának vizsgálatát szántóföldi tartamkísérletekben végeztük el, más szerves és mûtrágya kombinációk összehasonlításával a Pannon Egyetem Georgikon Kar Keszthely kísérleti telepén. Az öt emelkedő N-szint mellett, alaptrágyaként egységesen 100-100 kg P2O5 és K2O ha-1 hatóanyag kerül kijuttatásra minden növénynél (lásd 1. táblázat). A kísérlet kéttényezős, három ismétlése sávos elrendezésû gabona-vetésforgó: kukorica, őszi búza, őszi árpa jelzőnövénnyel. A kukorica az őszi árpa után következik a vetésforgóban.

 

 




 





A növények három blokkban vannak elhelyezve, melyekben három trágyázási kezelést alkalmaznak. Az első kezelésben csak NPK mûtrágyázás történik (a1 (I) NPK). A másodikban a mûtrágya mellett 35 t•ha-1 istállótrágyát (a2 (II) NPK+35 t ha-1 istállótrágya) juttatnak ki háromévente a kukorica előtt, az őszi alapmûvelést megelőzően. A harmadik kezelésben a mûtrágyán kívül alászántásra kerül a szalma, illetve a szár 1 kg N/100 kg szervesanyag N-kiegészítéssel (a3 (III) NPK + szármaradvány + zöldtrágya + N). Az őszi árpa korai lekerülése után a szárvisszaforgatásos kezelésben a szalmán felül zöldtrágyaként még olajretket (Raphanus sativus var. Oleiformis) vetnek. Gyomfelvételezéseinket május harmadik dekádjában végeztük Balázs - Ujvárosi módszerrel a kukorica 2-4 leveles fejlettségénél. Vizsgálataink befejezéséig nem történt herbicides kezelés.



A kukorica kísérlet területén a legnagyobb gyomborítást az istállótrágyázott kezelésben (20,85%), míg a legkisebbet a zöldtrágyázott kezelésben (8,46%) felvételeztük. Itt az átlagos gyomborítás 2,5-szer nagyobb volt, mint a zöldtrágyázott parcellákon. A parcellákon jellemzően a T4-es életformába tartozó gyomfajok jelentek meg. A kísérletben az Abutilon theophrasti mellett a Chenopodium album volt domináns gyomnövényfaj, míg az évelők közül a Cirsium arvense és a Convolvulus arvensis.



Az NPK kezelés teljes gyomborításának 35%-át az évelő gyomfajok tették ki. A szerves trágyázott kezelésben a dominancia sorrend élén az A. theophrasti volt 9,42%-os átlagos gyomborítással, a második helyen a C. arvensis (2,70%). A kezelés első kettő gyomfaja a teljes borítás 72%-át adta (3. táblázat). Legkisebb gyomborítás az NPK + szalmavisszaforgatás kezelésben volt. Az évelő C. arvense a zöldtrágyázott kezelésben jelentős gyomborítással fordult elő (3,26%). Ebben a trágyázási módban a C. album rendelkezett a második legnagyobb gyomborítással (1,63%). Az első kettő gyomnövény faj a teljes borítás 58%-át tette ki.

 


 

 







A kísérletben szereplő trágyázási módok összes gyomborítottságát (%) az alábbi összevont adatok szemléltetik a nitrogén kezelések és az ismétlések átlagában, kukorica kísérletben (2. táblázat). A zöldtrágyázott parcellákon tapasztaltuk valamennyi kísérleti évben a legalacsonyabb gyomborítást.

 


 

 







Az egyes évjáratok között – a gyomfajok összességében – a borítottság nagymértékben különbözik az évhatás miatt. Az egyes évek klimatikus viszonyai a gyomborításra nagyobb hatással vannak, mint a kultúrnövényre mindhárom trágyázási rendszer esetében. Az istállótrágyázott kezelésekben jelentős mértékben meghaladta a másik két változatban kapott értékeket. A kukorica előtti tarló zöldtrágyázás a gyomosodást kifejezetten korlátozza. Minden trágyázási változatban a T4-es életforma csoportba tartozó gyomfajok fordultak elő a legnagyobb mértékben. Az istállótrágyázott kezelésben az Abutilon theophrasti Medic. részesedése a gyomborításból kiemelkedő. A kukoricánál tapasztalt pozitív zöldtrágyahatás két évvel a zöldtrágya leszántása után már nem volt hatásában gyomcsökkentő. A T1-T2-T4-es csoportba tartozó gyomok voltak elsősorban felelősek a gyomosodásért. Ezek közül legnagyobb arányban a Veronica hederifolia L., Stellaria media (L.) Vill., Ambrosia artemisiifolia L. voltak jelen a legnagyobb arányban. Az évelők közül a Cirsium arvense (L.) Scop. borítása volt jelentős. A négyéves tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vetésforgóban általában a kapások alá történő istállótrágyázás gyomirtó hatásával az első évben számolhatunk, több évi hatás nem mérhető. Ugyancsak az elővetemény tarlójába vetett zöldtrágya gyomkorlátozó hatása csak a zöldtrágyázás utáni első évben bizonyítható, utóhatással nem számolhatunk.





Ugyanebből a szántóföldi kísérletből vett talajminták laboratóriumi vizsgálatai azt mutatták, hogy a talaj humusztartalma tekintetében a rendszeres zöldtrágyázás és szalmatrágyázás az istállótrágyázás hatásával csaknem egyenértékû. Ha figyelembe vesszük a zöldtrágyázás humuszgyarapító és gyomkorlátozó hatását, továbbá a pozitív elővetemény hatásból származó egyéb előnyöket, a zöldtrágya vetésforgóba való alkalmazását tarlóvetésként javasoljuk.



Kismányoky András

A cikk szerzője: Kismányoky András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?