KWS KALÁSZOS FAJTÁK MAGYARORSZÁGON

Agro Napló
2011. õszétõl a KWS saját név alatt forgalmazza õszi búza fajtáit

Hátterünk



A KWS egy több mint 150 éves tapasztalattal rendelkező családi alapítású nemesítő, amely története során a gazdálkodók sikerét tartotta szem előtt és teszi ezt változatlanul a jövőben is.



A KWS mára európai és nemzetközi szinten vezető pozíciót tölt be a cukorrépa, kukorica és kalászos vetőmagok piacán, ezen kívül jelentős pozíciói vannak az őszi káposztarepce vetőmag és vetőburgonya értékesítésben is. A KWS sikerének titka egyszerû, egyben rendkívül nehéz feladat: fajtáinkat termelőink igényeinek megfelelően nemesítjük. Ez az alapja annak, hogy a KWS évről évre növekedni képes: piacvezető a cukorrépa vetőmag, második legerősebb szereplő az európai kukorica vetőmag értékesítésben. Tekintettel arra, hogy a gazdálkodás eredményességében a vetőmagnak kiemelten fontos szerepe van, kötelességünknek érezzük további új genetikai alapok nemesítését, hogy mindig a legjobb fajtákat és hibrideket tudjuk termelőink részére biztosítani.



Továbbá ma a KWS az egyetlen nemesítő, amely - speciális energetikai célú nemesítési programjának köszönhetően - biogáz célú energiarépa, silókukorica, hibridrozs és cirok fajtákkal rendelkezik.



Termékeink



Magyarországon a KWS önálló képviselettel 1978 óta van jelen. Az elmúlt három évtizedben fajtáink jelentős elismertséget vívtak ki a termelők körében. Az általunk nemesített és forgalmazott cukorrépa, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce és cirok fajták termelőinknek biztos genetikai alapot, hosszú távú, kiegyensúlyozott partnerkapcsolatot biztosítanak.



Azonban kevésbé ismert, hogy a KWS hosszú ideje kiváló kalászos gabona fajtáival is jelen van Magyarországon. Forgalmazóinknak köszönhetően több olyan meghatározó őszi búza, őszi árpa, valamint tavaszi sörárpa fajta van ma forgalomban itthon, amelyek hátterében fajtatulajdonosként a KWS áll. Termelőink ismerik és eredményesen használják ezeket a kalászos fajtákat, így jogosan merült fel részükről az igény, hogy közvetlenül választhassanak a KWS portfolióból.



A jövő: önálló KWS kalászos portfolió



Számunkra kiemelten fontos, hogy termelőink igényeit a legmagasabb szinten elégítsük ki, ezért elérkezettnek látjuk az időt, hogy a 2011-es évtől kezdődően kiváló őszi búza fajtáinkkal saját néven és önállóan jelenjünk meg Magyarországon.



Kezdetnek – egy ütős őszi búza duót – szeretnénk figyelmükbe ajánlani, a duó tagjai: SIRTAKI és FARINELLI.



A SIRTAKI fajtánk intenzív termesztési feltételek közé ajánlott, közép-korai típusú, kiemelkedően magas termőképességû, sütőipari minőségre képes. Jellemzői: közép-korai szárba szökés, korai kalászolás és érés. Télállósága jó, nagyon jól bokrosodik, szalmája alacsony, szilárd. Farinográf értéke átlagos évjárat mellett B1/B2, kedvezőbb évben akár A2/B1. A fajtát kiemelkedően magas szemtermés és magas ezer szem tömeg jellemzi. Kedveli a laza, homokos talajokat. A búza mozaik vírussal szemben rezisztens.



A FARINELLI szintén intenzív termesztési feltételek közé ajánlott, korai típusú, nagy termőképességû és egyben magas (prémium) minőségre képes búzafajta. Jellemzői: korai szárba indulás, kalászhányás és érés. Télállósága, szárszilárdsága jó, nagyon jól bokrosodik. Magas rozsda elleni rezisztencia jellemzi. Farinográf értéke A1/A2, sütőipari minősége kiváló: magas W-érték, magas fehérje és sikértartalom jellemzi, alacsony P/L (átlag 0,8), magas hektoliter súly mellett.



A SIRTAKI és FARINELLI fajták ütős duót alkotnak, mert a SIRTAKI malmi minőségre és nagyon magas szemtermésre, a FARINELLI prémium minősége mellett, kiemelkedően magas szemtermésre képes. Meggyőződésünk, hogy fajtáinkkal hiányt pótolunk; ma Magyarországon meghatározó területen javító minőségre és átlagos (alacsony) szemtermésre képes búzafajtákat vetünk, annak ellenére, hogy a javító búza átvételi ára az euro búzához képest alig magasabb, azaz a piac nem ismeri el ezt a minőséget. Ezért mi termelőink igényei szerint, velük együttmûködve, kiemelkedően magas termőképességû (termőhely függvényében akár 7-9 t/ha), malmi minőségre képes fajtákat választottunk magyarországi forgalmazásra. Elfogadtuk termelőink sok éves tapasztalatát, miszerint egy stabil euro búza minőségre képes, magas hozamú fajta, nagyobb hektáronkénti árbevételt és kiszámíthatóbb eredményt biztosít, mint a javító minőségû, de alacsony szemtermésû.



Bízunk benne, hogy a bemutatásra kerülő őszi búza duó legalább egyik tagja elnyeri az Ön tetszését is és hasonlóan a többi jól ismert és kedvelt KWS fajtához, bizalmába fogadja őket!



Kérjük győződjön meg fajtáink termőképességéről, tegye próbára közvetlenül saját gazdaságában a KWS őszi búza fajtákat!



További információk a KWS kalászos fajtákról: 20/ 223-2089

 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!