Kedves repcetermesztõ!

Agro Napló
2006-ot írtunk, amikor bevezettük elsõ repcehibridünket Kelet-Európában, majd nem kellett hozzá 5 év, hogy az õszi káposztarepce hibridpiac minden negyedik hektárján Pioneer hibrid teremjen. E sikerek alapja az a versenyképes Pioneer hibrid választék, amely ma a legváltozatosabb termõhelyi és klimatikus adottságokra kínál ajánlatot a repcetermesztõk számára. A repcenemesítésbe fektetett erõforrások eredménye abban is tükrözõdik, hogy szinte minden évben adódott lehetõségünk új termékek bevezetésére, legyenek azok hagyományos hibridek vagy az egyedülálló Pioneer MAXIMUS® hibridek.  

 

 


 

Az újdonságok sora idén sem szakad meg. A repcetermesztés új mérföldkövéhez érkeztünk: a Pioneer elsőként vezet be Európában gyomirtószer-toleráns repcehibridet 2011-ben, megoldást kínálva a problémát okozó repcegyomok távoltartására!



Ennek megfelelően idén éppen Magyarországon, elsőként Pioneer hibridekkel tudják a repcével gazdálkodók kipróbálni a Clearfield® gyomirtási technológiát, majd ez a lehetőség 2012-től kezdve a régió többi országában is elérhetővé válik. A Clearfield® gyomirtási technológia alkalmazásával a következő előnyöket használhatják ki a repcetermesztők:



- Megbízhatóság: hatékony és időjárás független, köszönhetően a kétféle hatóanyagnak, melyek levélen és talajon keresztül is hatnak.



- Rugalmasság: egyszeri őszi kijuttatás véd az egész vegetációban. A gyomirtószer kijuttatásához nagyjából 4-6 hét áll rendelkezésre.



- Minden gyom ellen: nagyon jó hatásfokkal mûködik a klasszikus repcegyomok, a keresztes virágúak és a galajfélék ellen is.



Az idei repceszezonban két Pioneer hibrid közül választhatnak a Clearfield® gyomirtási technológia után érdeklődő termelők. Az egyiket a MAXIMUS® termékkörből, mely a PX100CL, a másikat a hagyományos magas hibridek közül, mely a PT200CL névvel kerül kereskedelmi forgalomba.



A MAXIMUS® hibridek használatának előnyeit már számos alkalommal összegeztük.

 Az évről évre növekvő MAXIMUS® vetésterület azt mutatja, hogy ezeknek a tulajdonságoknak egyre több termelő látja hasznát a gyakorlatban is. Ezeknek az előnyös tulajdonságoknak köszönhetően, melyek alapvetően a növényfelépítésből adódnak, nagyobb termésre tehetünk szert és jövedelmezőbbé tehetjük a repcetermesztésünket! A Pioneer kísérleteiben is szembetûnő a MAXIMUS® hibridek terméselőnye a hagyományos fajtákhoz képest. Az elmúlt három év kísérleti eredményei láthatóak az 1-es számú ábrán, a MAXIMUS® és hagyományos hibridjeink termésátlagát összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a MAXIMUS® hibridek mindhárom évben felülmúlták a hagyományos hibrideket.

 








A MAXIMUS® hibridjeink közül a PR44D06-ot, mint az új termésbajnokot szeretnénk külön a repcetermesztők figyelmébe ajánlani. Nagyon jó kórtani tulajdonságai, rekord termőképessége, koraisága és a MAXIMUS® hibridekre jellemző további számos előnyeinél fogva a PR44D06 kihagyhatatlan a vetéstervből! A 2-es számú ábrán a PR44D06 elmúlt évi eredménye látható a Pioneer nagyüzemi kísérleteiben.




 





A hagyományos magas repcék tekintetében is egy igen versenyképes hibridajánlattal állunk termelőink rendelkezésére. A Pioneer a repcenemesítők között egyedüliként kizárólag hibridekkel foglalkozik. A hibridek termesztése révén a gazdálkodók számos előnyt is élvezhetnek, elég talán a nagyobb termőképességüket kihangsúlyozni. A magyar repcetermesztők egyre nagyobb arányban felismerik ezt, minek következménye az évről évre egyre növekvő hibridhasználat. 2011-ben már a repce vetésterület közel 70%-án hibrideket vetettek a gazdák hazánkban (forrás: Kleffmann, 2011). A hagyományos repcehibridjeink közül több évjáratban mutatott termésbiztonsága miatt ki szeretnénk emelni a PR46W14-et, kimagasló állóképessége és magas termőképessége folytán pedig a PR46W20-at. Azoknak a termelőknek, akik korábban fajtákat vetettek szeretnénk figyelmébe ajánlani a nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkező PR46W10-es hibridünket, amelyet a fajták árfekvésében tudják megvásárolni.



Bízunk benne, hogy ezzel a komplett ajánlattal sikerül felkeltenünk érdeklődését a Pioneer repcehibridek iránt. Arra bátorítjuk, hogy válasszon kínálatunkból, szeretnénk mi is az Ön sikereinek részese lenni!



Dr. Piukovics László, olajnövények termékmenedzsere

Fábián László, termékmenedzser


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?