DuPont - Pioneer Juniális: Fókuszban a napraforgó és a repce

Agro Napló
Kétsoprony, Debrecen és Dalmand adott otthont az immár kilencedik alkalommal megrendezett DuPont – Pioneer Juniálisnak. Dalmandon járt az Agro Napló tudósítója, ahol az esõfelhõk körgyûrûjében még sikerült szárazon maradva a kísérleti parcellákat szemügyre venni.  

 

 


 

Az utóbbi évtizedben felfutott hazai napraforgó termesztés egyik élenjáró nemesítője és forgalmazója a Pioneer. A cég nagy hangsúlyt fektet az Express-toleráns hibridek nemesítésére és fejlesztésére. Elsőként, 2006-ban az E82 Express-toleráns napraforgó került bevezetésre a magyar és kelet-európai piacra, akkoriban mintegy 100 000 hektáron elvetve. Az utóbbi évekig ez a szám kelet-európai méretekben 850 000 hektárra duzzadt. Hazánkban az E82 napraforgó térhódítását követően 2010-ben a PR64H42 Express-toleráns és magas olajsav tartalmú napraforgót vezették be a termelők nagy megelégedésére.

 


 



A 2011-2012-es évtől ez a kör újabb három fajtával bővül majd, amellyel egyidejûleg új nevezéktant is bevezet a Pioneer. A P betû a Pioneert jelzi, a 6-os szám a napraforgót jelöli, a 3-as, vagy 4-es szám a tenyészidőt, az utolsó négy karakter pedig arra szolgál, hogy az adott fajta hasznosítási iránya, valamint a technológiája beazonosítható legyen. Az utolsó négy karakter első betûje három féle lehet: Az L betû a linolsavas napraforgót, a H betû a magas olajsavas napraforgót, a B betû a madáreleség napraforgót jelenti. A második karakter a hasznosítási irányt fémjelzi, vagyis az E az „Express-toleráns”, az L, vagy a H betû esetén a hagyományos gyomirtású linolsavas, vagy olajsavas napraforgóról beszélünk. Ebből a körből a P63LE13 és az P64LE25 napraforgót vezeti be a Pioneer, melyek a kísérleti rendszerekben kiválóan szerepeltek, az eddigi E82-es standard fajtát mind termőképességben, mind olajtartalomban meghaladták.

 


Az Alert Sun kiváló hatékonyságú a vegetációs időszak

második felében kárt okozó gombabetegségek ellen is

 



A napraforgót tárgyalva nem mehettünk el a napraforgó gombaölő védekezést bemutató parcella mellett úgy, hogy néhány gondolatot ne szóljunk róla. Kiemelkedő szerepe van a preventív védekezésnek a tetemes terméskiesést okozó tányérbetegségek megelőzésében. Ezt biztosítja a DuPont Alert Sun gombaölő szer csomagja, melyben már három hatóanyag hosszan és még hatékonyabban védi meg a napraforgót a korai szár- és levélbetegségek, a szklerotínia és botritisz fertőzések, tehát a vegetációs időszak második felében kárt okozó gombabetegségek ellen, valamint az alkalmazás függvényében a tányérbetegségek ellen is hatékony. A gombaölő szer csomag megfelelő alkalmazása terméstöbbletet hoz, ezáltal nagyobb jövedelmezőséget eredményez. (Lásd a táblázatot.)

 


 

 



Repce újdonságok



Köztudott, hogy a Pioneer 2006 óta van jelen a repcéivel, ez alatt az idő alatt a hibrid repce piacot alapul véve 25%-os piaci részesedéssel büszkélkedhet.



Az idei ősztől három termékkörben tudják majd a termelőket kiszolgálni, ezek a Maximus® hibridrepcék, a hagyományos hibridrepcék és az idei évtől először Magyarországon a Pioneer hibridrepcékkel bevezetésre kerülő Clearfield® technológia is képviselteti magát. Több év gyakorlata is azt mutatja, hogy a hibridek termőképességben 6-10%-os terméselőnyt képviselnek a fajtákkal szemben.



A Maximus® hibridrepcék a magas termőképesség eléréséhez szükséges több tulajdonságot is magukban hordoznak, mint például a széles vetési optimum, mely azt jelenti, hogy nem hajlamosak a korai növekedésre. Előnyük a kiváló télállóság, a rendkívüli állóképesség miatt megdőlésre egyáltalán nem hajlamosak. A féltörpeség előnyt jelent a növényvédelmi munkák során is, hiszen a kezeléseket egyszerûbb és könnyebb elvégezni az alacsonyabb növényállományban. További előny, hogy a betakarítási munkálatok során kisebb a pergésből eredő termésveszteség, egyenletesebb a becők érése.

 


Lenkainé Baráth Zsuzsanna agronómus ismerteti a repcehibrideket

 

A Maximus® termékkörben 3 hibridet ajánlanak:



- A D01-et, mely a legrégebbi piacon lévő Maximus® hibrid, magas termőképességével és kiváló ár/érték arányával vált közkedveltté.



- A D03 hibridet, mely etalon a termékkörben, stabil termőképességével kihagyhatatlan a vetésszerkezetből.



- A D06-ot, mely a legnagyobb termőképességével idén a legígéretesebb korán vethető és aratható hibrid lehet.

 



Clearfield technológia



A Pioeneer 2011-ben elsőként vezet be Európában gyomirtószer-toleráns repcehibridet, mégpedig Magyarországon, megoldást kínálva a problémát okozó repcegyomok távoltartására. A Clearfield®-technológia sikerének kulcsa a gondosan szelektált, imidazolinon-rezisztens hibrid fajták és az imidazolinon hatóanyagcsoportba tartozó gyomirtó szerek párosítása. Mind a Maximus®, mind a hagyományos termékkörben van egy hibrid, amely alkalmas a Clearfield®-technológia alkalmazására.

 

KÉPGALÉRIA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok tárháza a Cortevánál

Újdonságok tárháza a Cortevánál

Az egyes kultúrákra külön fókuszáló évindító online konferenciasorozat keretén belül tájékoztatott az aktualitásokról és mutatta be újdonságait a Cort...

Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?