A XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok Termékdíj a Magyar Mezõgazdaságért pályázatáról

Agro Napló
Az idei évben soha nem tapasztalt aktivitással vettek részt a cégek az idei Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíj pályázaton. A megnövekedett aktivitás is bizonyítja, hogy a Termékdíj presztízse egyre nagyobb, továbbá az ágazatban vannak innovatív cégek. Bõvebb információ

A nagyszámú pályamû elbírálását a hagyományokhoz híven a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) elnökségéből kiválasztott szakemberek végezték. Összesen három kategóriában lehetett pályázni: takarmányozás (I.), tartástechnológia, agrár-informatika (II.), valamint állategészségügy, szaporodás-biológia és élelmiszeripar (III.). A legtöbb pályázat (13) a takarmányozás szakterülettel kapcsolatban érkezett. A II. kategóriában 11, a harmadikban pedig 8 pályamûvet küldtek be a cégek. A zsûri pontrendszert dolgozott ki az objektív és szakszerû értékeléshez. A bírálat legfontosabb szempontjai az alábbiak voltak: hazai fejlesztés, gyártás, szervizelés, piacra kerülés ideje, a fejlesztés aktualitása, újszerûsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott előnye és a referenciák száma.



A zsûri tagjai jól ismerik az ágazat gondjait és kihívásait. A döntésükben kiemelt szempont volt azon pályázatok elismerése, amelyek új fejlesztések, valóban megvalósítható jobbat kínálnak, átütő eredményeket mutatnak fel (referenciákkal), költségkímélőek, hozzájárulnak az energia gondok vagy más, nagy területet érintő akut problémák megoldásához. www.agronaplo.hu/hanganyagok/187

 



Díjazottak és pályamunkájuk rövid bemutatása:



Agrár-informatika és Tartástechnológia



I. díj: BÓLY Zrt. - A BONAFARM CSOPORT (Bóly Zrt.-Dalmand Zrt.) SERTÉSINTEGRÁCIÓJA



A Bonafarm Csoport mezőgazdasági cégeinek valamint a Baranya megyei és a környező megyék mezőgazdasági cégeinek, mezőgazdasági vállalkozóinak, családi vállalkozóinak és őstermelőinek gazdasági potenciáljának kihasználása egy közös cél érdekében. A Dalmand Zrt. szilfási nukleusz telepén (1500 koca) előállított CORA tenyészsüldőire és MAXIMUS kansüldőire alapozva a Bóly Zrt. árutermelő telepein (4650 koca) előállított hízó alapanyagot részben a saját telepeken (50 000 db hízó/év), részben a szerződéses partnerekhez kihelyezve (62 000 db hízó/év) integrációban meghizlaljuk. Minden az integrációban felnevelt állatot a Bonafarm Bábolna Takarmányipari Kft. által forgalmazott alapanyagokból, és a Dalmand Zrt. és Bóly Zrt. által megtermelt szemes alapanyagokból készített minőségi késztápokkal takarmányozunk. Az így előállított hízósertéseket a cégcsoporthoz tartozó Pick Zrt. vágóhídján vágjuk le, és a feldolgozó üzemeiben dolgozzuk fel különböző késztermékké.

 


 





II. díj: SCHAUER Agrotronic GmbH: ARGUS állatfigyelő rendszer



Az ARGUS monitoring rendszer átfogó felügyeletet biztosít a sertéstelepeken, minimalizálja az állat-egészségügyi és takarmányozási költségeket, csökkenti a kieséseket azáltal, hogy jelzi a problémás területeket. A berendezés figyeli és kijelzi a takarmányozási berendezések, a ventiláció mûködését, az állatok vízfogyasztását. A rendellenességekről azonnal riasztást küld a farm vezetőjének. Az Argus Monitoring System a modern sertéstelepek hasznos része, értékes és objektív információkkal látja el kellő időben a döntéshozókat. 

 


 





III. díj: Technopig Kft.: Skorpió klímakomputer



A Skorpió a Technopig Kft. és a D&Dobos Elektronika Kft. újonnan kifejlesztett klímakomputere, amely modern és felhasználóbarát klímavezérlést biztosít. Ez azt jelenti, hogy a Skorpió a ventiláció minden típusának vezérlésére alkalmas (természetes, mechanikus és kombinált). A Skorpió a légbeejtést és -elszívást a kinti és az istállón belüli hőmérsékletek függvényében vezérli. A paraméterek beállíthatók az állatok életkorának függvényében, a folyamatosan ideális hőmérséklet biztosítása érdekében.

 




 



Elismerésben részesült



- Bentley Magyarország Kft.: MS Schippers Coating Systems nevû felületburkoló, felületjavító és kiegyenlítő rendszer



- Bosmark-Agri Kft.: ADF automata tőgybimbó fürösztő és fejőgumi fertőtlenítő fejőkészülék



- Dráva Natura Kft.: Sertés szabadtartás – Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban



- NAGISZ Zrt.: Exatop szellőzési rendszer a sertéstenyésztéshez



- NAGISZ Zrt.: Lactek fiaztató kutrica trágya tálcával



- Milk Center Kft.: IQ - A világ első négyutas fejőkészüléke



- PUR-SZIG Hungary Kft.: Kétkomponensû szórt PLUIMERS szigetelés



-SCHAUER Agrotronic GmbH: Innovációk a folyékony takarmányozásban 

 

 





Takarmányozás



NAGYDÍJ: Alltech Hungary Kft.: Mycosorb technológia alkalmazása a mikotoxinok elleni programban



A FAO egyik felmérése szerint a világ gabonakészletének 25%-a mikotoxinokkal fertőzött. A 2010-es év hazai csapadékviszonyai rendkívül elősegítették a penészek elszaporodását és ezen keresztül a mikotoxinok megjelenését is. A korábbi évekhez viszonyítva többszörös szinteket mértek a laboratóriumok.



Hazai viszonyok között a DON és az egyéb fuzárium mikotoxinok okozzák a legfőbb problémát valamennyi állatfaj esetében. Termeléscsökkenés és szaporodás-biológiai problémák jelentik a legnagyobb kihívást. A Mycosorb technológia fermentációs eljárással készült, élesztő eredetû termék, az élesztő sejtfalának belső, glükánban gazdag része. Hatékony a DON, ZEA és egyéb fuzárium eredetû toxinokkal szemben, de nem köt meg vitaminokat és ásványi anyagokat. A technológia a bélcsatornában gyorsan kb. 30 perc alatt képes a mikotoxinok megkötésére és megakadályozza, hogy azok felszívódjanak a bélcsatornából.

 


 





I. díj: Pro-Feed Kft.: REDUTOX toxinsemlegesítő termékcsalád



A PRO-FEED Kft. által kifejlesztett, a mikotoxinok jelenlétét figyelő, ellenőrző, beazonosító és védő-elhárító tevékenységek összessége. A tevékenység együttes, a Pro-Feed Kft. által kidolgozott, engedélyeztetett és védett szabadalom alapján mûködik. Elemei: 1. mikotoxinok megkötése, semlegesítése és kiürítése az emésztőcsatornából; 2. szervezetbe bejutott mikotoxinok kiürítése a kiválasztó rendszeren át; 3. a szervezet immunrendszerének aktiválása, regenerálása.

 


 





II. díj: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.: TERMO termékcsalád



A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Termo hőstressz elleni szarvasmarha termékcsaládja Termékdíj a magyar mezőgazdaságért II. helyezést ért el a Takarmányozás kategóriában. E mellett Eurplex szerves kötésû mikroelem termékeik is elismerésben részesültek. A szakmai zsûri ezzel a hazai takarmánygyártó vállalkozások közül első helyre sorolta a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft-t!



Nagy siker ez a cég számára, hiszen 2010-ben Termék Nagydíjat kaptak a Herbárium és a Platinum termékcsaládjukért. A jövőben is kiemelt szerepet kap a cég munkájában az innovatív, előre mutató termékfejlesztés. 

 

 


Unger Attila telepvezető Bóly Zrt.

Lajtos Lajos értékesítési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Gyenei Ferenc termelési igazgató Dalmand Zrt.





III. díj: Agrofeed Kereskedelmi Kft.: „Energo-Appetit” terméksor



Az Agrofeed Kft. először 2009-ben nyert első díjat Takarmányozás kategóriában védett, mikrokapszulázott termékekkel. Nagy örömükre, most 2011-ben a cég által kifejlesztett „Energo-Appetit” premix sor ért el harmadik helyezést. A premixekből kevert takarmányok különböző korcsoportú sertéseknél növelik a takarmány-felvételt, javítják a súlygyarapodást és a fajlagos mutatókat. Malacoknál a korai növekedési erély hatékonyabban kihasználható, a takarmányváltások törésmentesen végrehajthatók. Hízósertések esetében növeli a hozamokat, és javítja a fajlagos mutatókat. Szoptató kocáknál a magasabb takarmány-felvétel jobb kocakondíciót, magasabb tejtermelést, ezáltal magasabb választási malac súlyt produkál. Az Agrofeed Kft. a jövőben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a termékfejlesztésre.

 

 


 





Elismerésben részesült



- ADEXGO Kft.: Retard Karmabid alapú termék család 1. Karba-GO-75 2. Mela-Go-25



- BIOMIN Takarmányozási Kft.: A Mycofix® termékcsalád



- Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.: EURPLEX szerves kötésû mikroelemek



-H. Wilhelm Schaumann Állattakarmányozási Kft.: Schauma Omni S termék



- Panadditív Kft: Nuklospray Yoghurt termék



- Top Feed & Cargo Hungary Kft.: VIVADOG termékcsalád



- Top Feed & Cargo Hungary Kft.: BioProtein Biofermentációból származó folyékony és szárított egysejtfehérjék baromfiak és sertések részére



- Top Feed & Cargo Hungary Kft.: ENERGODUS Magas olajtartalmú takarmány kiegészítők sertések és baromfiak részére



-Top Feed & Cargo Hungary Kft.: PROTEMIX Folyékony takarmányok a tejelő tehenek részére 

 

 





Állategészségügy, Szaporodás-biológia és Élelmiszeripar



NAGYDÍJ: ADEXGO Kft.: „GRASS TEJ”



A Grass Tej a kifejlesztésre került speciális takarmányozási technológiának köszönhetően a legfontosabb omega-3 zsírsavakból (pl. α-linolénsav, EPA, DPA, DHA) és konjugált linolsavakból (c9,t11 CLA; t10,c12 CLA) többet tartalmaz, mint a hazai elegytejek (saját kutatási eredmények igazolják). A nagyobb omega-3 és CLA zsírsavtartalmat természetes úton, fûalapú takarmányozással és egy saját fejlesztésû, bendővédett omega-3 zsírkiegészítő etetésével érjük el. Hazánk sajnos élen jár az úgynevezett életmód betegségek (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések) előfordulásában, és az ebből eredő halálozások gyakoriságában. A fennálló igen súlyos probléma egyik megoldása lehet, hogy olyan egészségvédő hatású, omega-3 zsírsavakban és CLA-ban gazdag funkcionális élelmiszereket fogyasztunk, amelyek csökkenthetik ezen betegségek kialakulásának kockázatát. A Grass Tej-jel végzett klinikai vizsgálatok 2011 februárjában kezdődtek. A dinamikus piacbővítést segítette, hogy a hagyományos tejekhez képest a Grass Tej kedvező táplálóanyag tartalmán túl, az ízét is kedvezőnek ítélik meg a fogyasztók.

 


 

 





I. díj: Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.: Kisteleki Hőkezelt Juhtúró



A privatizáció után a termékfejlesztések és a folyamatos beruházások eredményeképpen új technológiai vonalak kerültek kialakításra, melyeknek köszönhetően számos új termék került bevezetésre a piacon. Az üzem jelenleg négy vonalon gyárt termékeket, melyek a következők: krémfehérsajt, félkemény-gyúrt sajt, ömlesztett sajt és a juhtúró gyártó vonal. A termékskála bővülése és a csomagolás korszerûsítése a termelési érték jelentős növekedését eredményezte.

 

 


 





II. díj: Agro Legato Kft.: HungaroPulse TLC tőgykímélő fejéstechnológia



A fejőberendezés egy komplikált rendszer, amely egyedi részegységekből áll. Ezeket finoman össze kell hangolni, az optimális fejési teljesítmény és a tőgyegészségügy biztosítása érdekében. A rendszerben különösen fontos a fejőkehely valamint a kehelygumi szerepe, hiszen ez a kapocs az állat és a gép között, amit a pontosan szabályozott vákuum és pulzáció mûködtet. 

 


HungaroPulse TLC technológia esetén minden oldalról egyformán

masszírozza a bimbót, ezzel csökken az egységnyi felületre eső nyomás.

Tökéletes a vákuumelzárás, és lehetővé válik a tőgykímélőbb fejés,

megelőzhető a hiperkeratozis.

 

 





Több korábbi kutatás is kimutatta, hogy a fejőgumik megszokott, hengeres formája helyett érdemes lenne olyan kialakítást alkalmazni, mely teljesen elzárja a vákuumot a szorító fázis alatt, így a tőgyvég szövetei a pihenő fázisban lehetnek két szívó fázis között. Így született a háromszög TLC technológia. 





III. díj: ALKIMIA Vegyipari Szolgáltató Kft.: Higiéniai Termékcsalád



A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2011 pályázatra az Alkimia Kft. saját fejlesztésû és gyártású higiéniai termékcsaládjával pályázik, amelyet elsősorban az állattenyésztő telepek számára pozícionáltunk. A napi gyakorlatban a korszerû tőgyhigiénia, a fejőházi higiénia, az istállóhigiénia, a tőgyápolás és a csülökápolás csak olyan készítményekkel oldható meg, amelyek a hatékonyság és felhasználói elvárások figyelembe vétele mellett összhangban vannak az EU veszélyes anyagokra vonatkozó irányelveivel, az élelmiszerbiztonság szempontjaival és a hatályos jogszabályokkal is. Tekintettel arra, hogy az Alkimia Kft. saját kutató-fejlesztő részleggel rendelkezik, azt a célt tûztük ki, hogy a tejtermelő tehenészetek igényeinek kielégítésére, különböző hatóanyag-tartalmú termékcsaládot fejlesszünk ki. 





A higiéniai termékcsaládunk jelen pillanatban a következő készítményeket tartalmazza:



- fejés előtti és utáni tőgyfertőtlenítő és tisztítószerek,



- istálló illetve a fejőházi felületek tisztítására és fertőtlenítésére széles spektrumú fertőtlenítő és tisztító koncentrátumok,



- lábvég ápolására kifejlesztett Pedigard koncentrátum,



- saját fejlesztésû Mammeli tőgyápoló krém,



-a dolgozók kezének tisztítására és ápolására alkalmas hatékony szerek. 

 

 


Büszkén mutatja a díjat Varga Zsolt az Alkímia Kft. ügyvezetője

 

 





Elismerésben részesült



- BIOMIN Takarmányozási Kft.: A BIOMIN sertés-szaporodás-biológiai csomagja



- Lohmann Animal Health Hungaria Kft: APIRE itatórendszer-tisztító berendezés



- „SUNI” Service Universal Kft.: LENTYPUR PLUS termék



- Vet-Nutrition-Consulting Kft.: ImmunovetPrémiumTM termékcsalád 












Összeállította: Dr. Gergácz Zoltán

Köszönet a közremûködésért: Dr. Birkás Mártának és Dr. Wágenhoffer Zsombornak

képgalériák:

www.agronaplo.hu/kepgaleria/137

www.allattenyesztesinapok.hu/sub/termekdij_2011.html

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?