2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Nem bûn többre vágyni! Õszi repcevédelmi technológia - a teljesség igényével

Agro Napló

Biztos védelem a gyomok ellen már a kezdetektől



A repce kelésével egyidőben számos veszélyes gyomnövény megjelenésével kell számolni, mint például a ragadós galaj, az ebszékfû, a pipacs, a tyúkhúr vagy a sebforrasztó zsombor, de az ország egyes régióiban a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit is versenytársa lehet a kikelt repcének. Tény, hogy a gyomnövények által elvett víz es tápanyag jelentős termés kiesést okoz. Azonban a kártétel ebben nem merül ki, hiszen az így legyengült repce télre való felkészülése is akadályozott. Nem beszélve arról, hogy a gyomkonkurenciával folytatott küzdelemben a repce növényeink is igyekeznek minél magasabbra kerülni, hogy fényhez jussanak. Ez viszont azzal jár, hogy a gyökérnyaki rész nagyon megnyúlik, a szövetek fellazulnak, így a téli hideggel szemben ezek a növények védtelenek. A gyomkonkurencia kizárása a jó termés garanciája.




A repce jövedelmező termesztését már a kelés időszakában döntő mértékben meghatározzák a gyomviszonyok. Az ilyen károk kivédésére egy megbízható eszköz a repcetermesztők kezében a Butisan® Star, mivel hatásspektruma kiterjed a repce legfontosabb gyomnövényeire. A Butisan® Star szelektív herbicid kombináció, felhasználható preemergensen, vagy korai posztemergensen, a gyomok szik – két leveles fejlettségekor. A benne levő két hatóanyag gyökéren es levélen keresztül egyaránt felszívódik, így két irányból is támadja a gyomokat. Előnye, hogy 2–3 hónapos tartamhátassal rendelkezik, így a sorok záródásáig gyommentesen tartja a területet, tavasszal pedig a lombzáródás akadályozza meg a további gyomkelést.





Miért fontos a regulátorok használata?



A termésbiztonság kérdése az utóbbi időben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kapott. A repcetermesztőknek egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között kell jövedelmezően termelniük. Egyik évben kemény, fagyos a tél, ilyenkor a növények fagytûrése a fontos, máskor a hosszú, enyhe ősz után a tél is enyhe: ekkor a korai szárba indulás veszélye fenyeget. Az ideális az, ha a repce növényeink ősszel elérik a kívánt 9–11 leveles úgynevezett tőlevélrózsás állapotot, vastag a talajhoz közel elhelyezkedő gyökérnyakkal rendelkeznek.





A nagy fejlődési erélyû intenzív repcehibridek és –fajták felnyurgulását a négy-hat leveles korban alkalmazott 0,8–1,0 l/ha Caramba® Turbo tudja megakadályozni. A Caramba® Turbo regulátorhatása kettős: egyrészt a föld feletti részek növekedését visszafogja, ami a lombozat színmélységére is pozitív hatást gyakorol, a gyökérzet növekedése pedig intenzívebbé válik, ami a gyökérnyak átmerőjének növekedésében is nyomon követhető. A kezelés eredményeként a repce növények alacsonyabbak, zömökebbek lesznek, nem indulnak korán szárba, a növekedési pontok télen is védettek maradnak, fokozva a növények fagytûrését. Az alsó levélhónaljakban megindul az oldalhajtás-képződés, az erős oldalágakon sok becő képződik, ezzel emeli a tövenkénti termést és hozzájárul a magasabb hektáronkénti hozam kialakulásához.



A kezelés nemcsak regulátor hatású, hanem gombaölő szerként is mûködik a fómás levélfoltosság és a cilindrosporiumos betegség ellen. A fóma elleni korai védekezésnek azért van nagy jelentősege, mert a levélfoltokkal kezdődő betegség elhatalmasodva tavasszal szárrákot okozhat.





Kártevők elleni védekezés Fendoná®-val



Az elmúlt években mindenki megtanulta, hogy a repce kártevők elleni védelmet nem szabad félvállról venni. Ősszel, gyakran már a keléstől kezdve, a repcebolhák és repcedarázs-álhernyók rágják a fiatal növényeket. A Fendona® 10 EC -t gyors taglózó hatással rendelkezik. Ez alkalmassá teszi arra, hogy akár önmagában biztos védelmet nyújtson a fent felsorolt kartevők ellen, vagy szükség esetén tartamhatású készítmények kiegészítésére is alkalmas lehet, mivel gyorsaságával megalapozza a hosszantartó védelmet.

 


 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?