Gyomirtsunk a vetés után, vagy deszikkáljunk az aratás elõtt?

Agro Napló
A repcetermesztõk közel fele nem végzett múlt õsszel alapgyomirtást. Õk többnyire deszikkálás után arattak, így a költségeik közel elérték a gyomirtott repcéét, de a termésátlaguk félõ, hogy nem.  


Miért kockáztatják olyan sokan az alapgyomirtás kihagyását? Nézzünk érveket és ellenérveket:



- Megéri vetés után, a gyomok kelése előtt gyomirtani akkor, ha biztosan fertőzni fognak a T-1,2-es gyomok – mint pl: a széltippan, kamilla- és pipitér-félék, pipacs, orvosi zsombor, pásztortáska, galaj, tyúkhúr, veronika- és árvacsalán-félék stb. –, mert ezek együtt telelnek a repcével és már ősszel versengenek az élettérért, a kiadott tápanyagokért, a talaj nedvességtartalmáért, azaz jelentős terméskiesést okoznak. A gyomos repce szemmel láthatóan silányabb, a N-éhségtől jellegzetesen „belilul” (lásd 1. kép).

 


1. kép

 



- Nem szükséges alapgyomirtást végezni ott, ahol T-3,4-es, úgynevezett kapás gyomok várhatóak csak – mint a libatop- és disznóparéj-félék, parlagfû vagy a csattanó maszlag. Ezek az első éjszakai faggyal elpusztulnak, de addig sem tudnak jelentősen a repce fölé nőni, szinte azonnal törpe magszárba fejlődnek. Ilyen kultúrállapotú tábla a kalászos elővetemény miatt ritka. A kapás gyomok korai megjelenése esetén posztemergens készítményekkel is lehet védekezni, tartamhatásra nincs szükség.



- Tévesen nem végeznek alapgyomirtást, azok, akik inkább sûrûn vetik a repcét, mert régen is úgy volt… Ez nagy és kijavíthatatlan hiba, hiszen a magas terméshez nagy egyedi élettér, azaz alacsony tőszám szükséges. A legeredményesebb termesztők 300-500000 mag/ha dózissal vetnek hibridet és fajtát egyaránt! A sûrûn vetett repcét ritkítani már nem lehet, így tavasszal hamar felnyurgul, nem tud elegendő oldalelágazást nevelni! Ráadásul az őszi csírázású gyomok szintén kifejlődnek, tápanyagot és vizet pocsékolnak. Javaslatunk: kisebb tőszámú vetés, több őszi alapmûtrágyával segítve és őszi alapgyomirtásra való áttérés! Így fejlett, nagy térállású és gyommentes repce jön ki a télből (lásd 2. kép).

 


2. kép

 



- Tévesen nem végeznek alapgyomirtást, azok, akik nem akarják az őszi gyomirtási költséget felvállalni az áttelelés kockázata miatt és tavaszi gyomirtást terveznek helyette! A T-1,2-es gyomok többsége – pl. zsombor, pipacs, pásztortáska, tyúkhúr, veronika-félék – tavasszal már nem vagy csak részlegesen irthatók, ráadásul az ideális áttelelt állományok már takarják is őket. A repce kora tavasszal szárba szökik, amikor a poszt gyomirtók hőmérséklet igénye még nem mindig adott. A megkésett gyomirtások fitotoxikusak is lehetnek. Javaslatunk: pontos őszi technológiával és a Route® gyökérerősítővel a kifagyás kockázata jelentősen csökkenthető. A Kwizda Agro ajánlataiban kifagyás esetén a gyomirtási költség visszaigényelhető!



A gyomirtás és a deszikkálás kapcsolódása: a Kwizda Agro a gyommentes repcetáblákban nem javasol deszikkálást, a repce érése 2-3 nap késéssel beéri a deszikkált állományokat és jól aratható! A becőragasztó készítmények többhetes betakarítás vagy korábbi technológiai hiba miatti egyenetlen érés esetén önállóan alkalmazhatók. A megtakarított deszikkálási költség az őszi gyomirtási költség jó felét lefedi, míg a tavaszi gyomirtás megspórolásával már gazdaságosabbá is válik!

 

 

A Kwizda ajánlatai a repce őszi alapgyomirtására



A Command® önállóan a galaj, pásztortáska, tyúkhúr, veronika- és árvacsalán-félék ellen nyújt megoldást, a kamilla-félék, széltippan és a búza árvakelés ellen csak részlegesen hat.



A Command® + Devrinol® kombináció („ECO” termékpár) már csaknem teljes hatékonyságot kínál. Az orvosi zsombor kivételével teljes hatásspektruma van. A Devrinol® száraz időben be is dolgozható, mivel a repce csírázására teljesen biztonságos, maximálisan szelektív.



A Command® + Butisan® kombináció (FLEX termékpár) preemergensen az orvosi zsombor ellen is 95% fölötti hatékonyságot adott a Kwizda Agro összehasonlító kísérletében, ahol is mesterséges gyommagfertőzéssel biztosítottuk a vizsgálat hasznosságát. A kombinációból a Command® csak kelés előtt juttatható ki, míg a metazaklór hatóanyagú Butisan® 2 l/ha dózisa a kisorolt repcében is alkalmazható. A preemergens kijuttatás azonban mindig hatékonyabb. Amikor vetni lehet, permetezni is…



Mindhárom gyomirtási ajánlatunknál átvállaljuk a gyomirtási költség őszi kockázatát: kifagyás esetén visszatérítjük ezt, ha a Kwizda útmutatását az őszi technológiában betartja a partnerünk. A részletekről és az írásos megállapodásról a területi képviselőink adnak részletes felvilágosítást.

 


 


3. kép

 





Fehér Tamás

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi nagytakarítás a repcében

Tavaszi nagytakarítás a repcében

Az elmúlt évek őszi időjárása nagymértékű ingadozást mutat. Egyértelmű tendencia a hőmérséklet emelkedése és a csapadék mennyiségének csökkenése. Az ő...

Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!