2024. május 21. kedd Konstantin

Elõrevetített siker -a Gabonakutató repcéivel

Agro Napló
Az õszi káposztarepce termesztése évrõl évre dinamikus fejlõdést mutat hazánkban. Sokrétû felhasználása (élelmiszeripar, bioüzemanyag, takarmánygyártás) elõrevetíti hosszú távú sikerét. Ezek a kedvezõ közgazdasági viszonyok, az új hibridek és fajták elterjedése, valamint a termesztéstechnológia ugrásszerû fejlõdése mind a repce termesztésére ösztönzik a termelõket. Az idén ehhez még hozzájárul a viszontagságos idõjárás miatti terméskiesés, amely magas felvásárlási árakat valószínûsít, hiszen már az év elején 110 ezer forintért kötötték a szerzõdéseket.  


A sikeres és jövedelmező termesztést minden estben az alkalmazott hibridek és fajták, valamint a termesztés-technológiai elemek összhangja teremti meg. A Gabonakutató által nemesített hibridek és fajták biztosítékot jelentenek a gazdáknak a maximális termésre és ez által a kiemelkedő eredményességre. Repcéink nemcsak termésben, de az elengedhetetlen alkalmazkodó- és télálló-képességben is a legjobbak között vannak. Ebben az évben talán még nagyobb jelentősége van a jó regenerációnak, a korai, gyors indulásnak valamint a betegség-ellenállóságnak – mindezen tulajdonságok ötvöződnek a szegedi kínálatban.



A 2011. évi termesztéshez kiváló beltartalmi paraméterekkel is rendelkező hibrid és fajta repcéket kínálunk. A hibrid ajánlatunk legsikeresebb és legelterjedtebb repcéje a Finesse, melyben tökéletesen kombinálódott a kiemelkedő termés a gyors regenerálódó képességgel valamint a piac minden igényét kielégítő stabilan magas olajtartalom.

 



Magtermése 2 év átlagában 3,4%-kal haladta meg a középérésû standard hibridek átlagát. A 2009-es üzemi kísérleti átlaga elérte a 4,5 t/ha-t. Olajtartalma mindkét vizsgálati évben 45% fölötti eredményt mutatott. Az éréscsoporton belül korai virágzás és érés jellemzi. A hibridekre jellemző átlagos magassággal, jó állóképességgel rendelkezik. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló-képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Fómával szembeni ellenálló-képessége átlag feletti. Az a termelő, aki intenzíven gazdálkodik és a maximális termés elérésére törekszik, bátran válassza a Finnesse-t.



Az elmúlt évben már bizonyított a Hycolor hibrid repcénk. Minden szempontból megfelel a hazai igényeknek, hiszen télálló-képessége átlag feletti, glükozinolát tartalma az évjárattól függetlenül stabilan alacsony. Alkalmazkodóképessége miatt a kevésbé intenzív viszonyok között is megállja a helyét. Magtermése 10%-kal múlta felül a standard átlagot. Közepes növénymagasságú, jó állóképességû hibrid. Rendkívül jó elágazó képességû és kezdeti fejlődésû, kiegyenlített állományt képez.



Fajtakínálatunkból a GK Gabriella a legkedveltebb, amely éveken keresztül az egyik legnagyobb területen termesztett fajtarepce volt hazánkban. A vastag és erős szárú, tetszetős megjelenésû GK Gabriella ajánlatunk legkoraibb fajtája. Télálló és regenerálódó képessége kiváló, termése intenzív gazdálkodás mellett meghaladja a 4 tonna/ha-t.



Az évek óta sikeresen termesztett és szintén a télállóságával jeleskedő GK Helena továbbra is elérhető a termelők számára. A középérésû csoport végén érő GK Helena sikerének titka az alkalmazkodóképességében rejlik. Jól adaptálódik és regenerálódik, emiatt a kevésbé intenzív viszonyok mellett és gyengébb talajokon is gazdaságosan termeszthető. Az aszálytûrését éveken át bizonyította.



A Gabonakutató nagy hangsúlyt fektet a kiváló vetőmag minőségre, kizárólag saját területen történik a vetőmag előállítása. A mag csávázásánál és kiszerelésénél a legmodernebb technológiát és csávázószereket alkalmazzuk, így biztosítva a stabil paramétereket. Vetőmagjaink nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is keresettek, ezt bizonyítja, hogy 2010-ben már Ukrajnában is minősítésre került egy fajta és egy hibrid repcénk. Ebben az évben már jelentős mennyiséget szállítunk erre a piacra is.



Virágné Pintér Gabriella

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06