2024. május 14. kedd Bonifác

BASF Szántóföldi Nap négy helyszínen

Agro Napló
Kondoros-Hajdúböszörmény-Gyõr-Szekszárd állomásokkal zajlott a világhírû cég hazai rendezvénysorozata júniusban, ahol a parcellabejárások során a résztvevõk a BASF korszerû növényvédõ szereivel és technológiáik hatékonyságával ismerkedhettek meg a fõbb szántóföldi kultúrákban. A szakmai programok mellett a partnercégek sorában az Agro Napló is jelen volt. www.agronaplo.hu/talalkozzon/13  

Kőrös Gyula, a BASF Agrodiviziójának marketingvezetője bevezetőjében szólt arról, hogy rendezvényükön a 19 társkiállító a szántóföldi mûvelés szinte minden vertikumát felölelően képviselteti magát. A Szántóföld Napja pedig nemcsak a BASF programja, hanem azoké a partnereiké is, amelyek területein a parcellák megtekinthetők, ahol a kijuttatási technológiákhoz kapcsolódó tapasztalatokat is megoszthatják egymással.

 


Kőrös Gyula

 

 



Idén a legnagyobb kihívást a tavaszi munkák mellett a gyomirtás jelentette, és értékes tapasztalatokkal szolgált, hogy milyen körülmények között sikerült a gyomirtást elvégezni. Nem mindegy ugyanis, hogy egyszerûen csak permeteznek a gazdák, vagy megtervezik a növényvédelmet. A sikertelenségen mindig el kell gondolkodni! Azt ugyanis a legkönnyebb kijelenteni, hogy nem hatott a szer. De vajon a kijuttatás technológiája, avagy a gyomok fejlettsége megfelelő volt-e? A mezőgazdaságban a növényvédelem és a termesztés maga is összetett dolog. Az ilyen típusú rendezvények nagyon fontos a tapasztalatok kicserélésére is, hiszen ez alap ahhoz, hogy eredményesebben és hatékonyabban lehessen dolgozni illetve termelni.



Ugyancsak rendkívüli fontossággal bír az innováció és szaktudás, mert ezek nélkül nem lehet gazdálkodni. Nemcsak a mennyiség és a minőség a kritérium, de az is, hogy eladható legyen a termény. Az innováció viszont csak akkor tud érvényesülni, ha ahhoz megfelelő szakismeret, szaktudás és tapasztalat társul. A BASF, mint márka garancia az innovatív és professzionális technológiákra.

 


 

 



Berecz Sándor (fenti képünkön középen), a 2009 decemberében leányvállalatként alapított Euralis Kft. marketingmenedzsere elmondta, hogy a cég már jóval régebben van jelen Magyarországon termékeivel, hiszen a Rustica-t a gazdák a 2000-es évek eleje óta ismerik. Vállalatuk erősségei az olajos vetőmagvak, ahol európai piaci részesedésük meghatározó. A hazai gazdák számára jól adaptálható hibrideket kínálnak, cirokkutatási programjuk pedig kontinensünk országai között itt a legnagyobb, és hosszú távon jelentős piaccal számolnak a ma még elfeledett növényt illetően. www.agronaplo.hu/hanganyagok/193

 

 


 

 



Schober Gyula szerint (fenti képünkön mikrofonnal) előrelátó a BASF kezdeményezése, miszerint a programba a permetezéstechnika mellett bevont gyártókat és forgalmazókat is. Az érdeklődők és a partnerek így olyan információkhoz juthatnak, amelyek már nem csak a szerekről és azok hatékonyságáról szólnak. A kijuttatás technika ugyanis a növényvédelem elengedhetetlen része, mert a legjobb szer sem kellően hatékony, ha azt nem megfelelő módon alkalmazzuk. Egyre inkább előtérbe kerül tehát ezen a területen is a szakmaiság.



A hajdúböszörményi kísérleteket a Béke Agrárszövetkezet földjein mutatták be, ahol Barkó Istvántól tájékozódtunk gazdaságukról. Az 5300 hektáros területen gazdálkodó társaság vetésszerkezete a szántóföldi kultúrákra – őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, repce és takarmánynövények (lucerna, és gyep) – terjed ki. Árbevételük 25–30%-át teszi ki a növénytermesztés, a nagyobb részt az állattenyésztés jelenti egy 1900-as fejt tehén állomány (a teljes állomány ennek duplája), 800 kocájuk van, és 16–17 ezer sertést bocsátanak ki évente, valamint egy 160 ha területnyi halastó is része a gazdaságuknak, – ahol a 250 fős állandó létszámhoz 45 fős társvállalkozás kapcsolódik.

 


Parcella  bejárás Kondoroson

 

 

 



Idén harmadik alkalommal rendezte náluk, mint a környék meghatározó nagy szövetkezeténél a BASF régiós rendezvényét. Míg korábban ők maguk állították be gazdaságukban a kísérleteket, és végezték a kezeléseket, ebben az évben kisebb parcellákat (repce, búza, kukorica, napraforgó, és tavaszi árpa) alakított ki a BASF, amelyeket a növényvédő állomás szakembereivel és gépeivel gondoztak.



A beállított kísérletek szerei már ismertek a gyakorlat számára, amelyből az üzemi szakember látja, hogy melyeket kell, vagy kellene alkalmazni. Ha az adott év termelése elbír kissé nagyobb költséget is, akkor meg is teszik az optimális kezeléseket, de olyan esztendőben, (mint pl. a tavalyi), ahol látszik, hogy bármennyit is fektetnek bele, az nem térül meg – nem alkalmazzák. A BASF termékek jók, az üzemi szakembereknek mérlegelniük kell, hogy mit tudnak és mit érdemes bevállalni. Az üzemek pedig maguk sem azonos termékszintet céloznak meg, a kísérletek pedig magas termékpotenciálra vannak kiélezve.



Házigazdaként bocsátották területüket rendelkezésre a BASF győri helyszínéül, ahol a bemutató kísérleti parcellák kezelését is elvégezték – mondja Kukorelli Gyula. A családi gazdaságban közel 500 hektáros területet mûvelnek, ahol hagyományos szántóföldi növényeket (búza, tavaszi árpa, repce, napraforgó és kukorica) termelnek.



A BASF immáron negyedik alkalommal rendezi meg náluk a Szántóföld Napját, ami nagy megtiszteltetés a számukra, hiszen a világhírû, – hazánkban egyik piacvezető – növényvédő szer gyártó- és forgalmazó cég választja az ő gazdaságukat helyszínül. De nemcsak nekik, hanem a környék gazdáinak is fontos ez a program, mivel minden növényi kultúrában az alapvető növényvédelmi problémákra találnak megoldást: az egyszerû, megbízható kezelésekre és az intenzív technológiák használatára egyaránt – a gyomok, a rovarkártevők és a gombák által okozott problémák elhárítására minden kultúrában.



A BASF részéről az idei újdonság, hogy a gabonaféléknél – a búzatermesztésben – a fuzáriumos problémákra ad technológiai javaslatot. Bevezették ugyanis az Osiris® nevû új készítményüket, amely az intenzív technológiában a fuzáriumgombák toxintermelését a minimumra képes csökkenteni, ezáltal nyújtva biztonságos termesztési lehetőséget. A kukoricánál érdemes a sorból kiemelni a Duo System® technológiát, amely azon kukoricafajták termesztését teszi lehetővé, amelyek egyszikû irtószerrel, a Focus® Ultra-val kezelhetők olyan problémás gyomok esetén, mint a fenyércirok, a vadköles vagy a csillagpázsit. De kiemelhető a napraforgó és – újdonságként- a repce gyomirtásban a Clearfield® gyomirtási rendszer is, amely napraforgó esetében a parlagfüves és egyéb gyomos területekre szinte száz százalékos gyomirtó hatást biztosít. A Clearfield® repce rendszert és az ebben a technológiában használható Cleratop® gyomirtó szert a Szántóföld Napján mutatták be először.



A Szántóföld Napja szekszárdi rendezvényén vett részt Papp László (lenti képünkön), aki a Baranya megyei Szentlőrinc–Szentdénes területén található mintegy 500 hektáron gazdálkodik. A családi vállalkozásban két generáció négy tagja, és két alkalmazott dolgozik. Legfőbb növényük a kukorica, majd a kalászosok, a szója és a napraforgó alkotják a sort, de ebben az esztendőben még a cukorrépa is színesíti a palettát.

 


 

 



Kiemelten fontosnak tartja a BASF Szántóföld Napján való részvételt, amelyeken az új anyagokkal kapcsolatos tájékoztatás és szakmai információk begyûjtése céljából vesz részt. Ezen túlmenően pedig nagy jelentőséget tulajdonít a kapcsolattartás fontosságának, amelyet egyúttal a további sikeres együttmûködés zálogának tart.



A BASF idei programján különösen érdekesnek tartotta a számára újdonságként bemutatott DON-szint csökkentési lehetőségekről szóló prezentációt – ahol Dr. Füzi István előadásából megtudta, hogy ettől az évtől a tőzsdei-piaci elvárások milyen szempontok szerinti vizsgálatokat igényelnek.



A szakmai programokon való rendszeres részvételen túlmenően pedig maga is szívesen használja a BASF növényvédő szereit, mert rendkívül jónak tartja az általuk gyártott és forgalmazott termékeket.







A rendezvényről készült videók



Képgaléria 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?