Tõgybimbó állapotát értékelõ rendszer - I. rész

Agro Napló
Bár a tõgykondíció önmagában csekély hatással van a szomatikus sejtszámra és a klinikai masztitisz kialakulására, azonban a bõr repedezettsége vagy fekélyessége komolyan befolyásolja azt. A tõgy bõre – mint egy védõpajzs – védi a szervezetet a fertõzésektõl. A bõr sérülésével megnyílik az út a kórokozók felé, így bejutnak a mélyebb szövetekbe, mely eredményeképpen nekrózis, fibrózis, hegesedés, akár vedlés alakulhat ki. Ezen körülmények befolyásolják a tõgy formáját, csökkentik a tejelõképességet és növelik a selejtezés lehetõségét. A tõgybimbó végének hiperkeratózisa tulajdonképpen a bõr megvastagodása, elszarusodása, mellyel a tejcsatorna teljesen nyitottá válik, így megszûnik a kórokozók elleni védelem. Jellemzõ lehet a tõgybimbó végén keletkezõ durva gyûrû, a tõgybimbó végének kitüremkedése, eróziója, kérgessége, bõrkeményedés képzõdése, elszarusodása, durvasága. Ilyen abnormális esetben nem képesek a sejtek regenerálódni, hanem az elhalt sejtek tapadnak egymásra kéntartalmú fehérjékkel.

Általában a hiperkeratózis sokkal komolyabb problémák forrása, mint gondolnánk. Jelentősen lecsökken a tejleadás, nyitottá válik a tőgy és a nagy tejtermelésû egyedek között nagyobb lesz a selejtezési arány. A kérges, kitüremkedett bimbó melegágya lehet a tőgygyulladás okozta kórokozóknak, s amíg ez a helyzet fennáll, újabb és újabb fertőzésnek van kitéve az állat.



Az állatorvosoknak, tejtermelőknek, és az állattenyésztésben dolgozó szakembereknek szükségük van egy egyszerû, szabványosított, értékelő módszerre, melyet mind a tejelő, mind a szárazon álló teheneknél alkalmazhatnak. Az emberek használnak különböző értékelő rendszereket a megfigyelt különböző tőgyállapotokra. Egy ilyen értékelő rendszert próbálunk meg szemléltetni, mely magába foglalja a tőgybimbók formáit (lásd 1. ábra) és a tőgybimbó bőrének elváltozásainak lényeges elemeit.

 


1.ábra

 

 



A tőgybimbót lehet értékelni fejés előtt és fejés után, vagy mind a kettő esetben. Természetesen az lenne a legoptimálisabb, ha mindkét állapotban megoldott lenne a vizsgálat. A rendszer értékeli a bimbó végének formáját, a bimbó hosszát, alakját és a bimbó bőrének állapotát. A bimbó végének állapotát 1-től 4-es skálán pontozza, attól függően, hogy mennyire repedezett, mennyire érdes, fennáll-e hiperkeratózis vagy sugaras berepedezés. Az 5. kategória a bimbó végének teljes károsodását mutatja, ekkor a vérkeringés elégtelenné válik, pangás alakul ki. (Lásd a 2. ábrát.)

 


2.ábra

 

 



A betûk és a számok használata különböző kategóriák révén lehetővé teszi egy tehén gyors, egységes értékelését a világ bármely pontján. (Lásd a táblázatot.)

 

 


 



A következő számban bemutatjuk a tőgybimbó bőrén előforduló elváltozásokat, ezek tüneteit, illetve a kiváltó okait.





Eredeti cikk címe: „Here's a system for evaluating teat condition”

Szerző: Jenks S. Britt, D.V.M., and Ralph Farnsworth, D.V.M.

Forrás: internet

Fordította: Pásztor Szilvia

A cikk szerzője: Pásztor Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!