2024. április 27. szombat Zita

P9578 - A leggazdaságosabban termeszthetõ Pioneer kukorica hibrid!

Agro Napló
A Pioneernál mindig keressük a választ a kihívásokra, és ennek fényében olyan új hibrideket igyekszünk ajánlani a termelõinknek, melyek valamilyen szempontból, bizonyos tulajdonságaiknál fogva többet nyújtanak, mint az elõdeik. A P9578 esetében a nemesítõinknek oly mértékben sikerült a fõbb gazdasági értékmérõ tulajdonságait javítani, hogy egy egészen kivételes ajánlatot képez portfóliónkban.


 

 

2010-ben vezettük be a piacra, és a nagyüzemi táblákon is bizonyította, amit már a regisztrációs kísérletekben is mutatott, azaz termés-víz aránya rendkívüli! A 2011-es évben a nagyon jó tapasztalatok birtokában igen nagy kereslet alakult ki iránta, elkapkodták vetőmagját a termelők. Idei eredményei is azt vetítik előre, hogy ez a tendencia folytatódik, azért jó lesz időben bebiztosítani belőle a vetőmagot!

 

Miért a P9578 a leggazdaságosabban termeszthető Pioneer hibrid? 5 érv a P9578 mellett:

 

Kiváló termőképesség



A nagy termőképesség talán a legfontosabb tulajdonság, ami egy jó hibridnél mindenképpen alap tulajdonság kell, hogy legyen. Az MgSzH regisztrációs kísérleteiben is ez a fő kritérium az új hibridek elismerésénél: a sztenderd hibridek átlagát meg kell haladnia a jelölteknek, hogy forgalomba hozhatóak legyenek. A P9578 2008-ban és 2009-ben szerepelt a regisztrációban, nemcsak a sztenderd átlagot, hanem mindkét évben, minden egyes FAO 300-as sztenderd hibridet megelőzött termésével!

 


 

 

Gyors vízleadás



A P9578 FAO száma 320-as, tehát abba a csoportba tartozik ahol még őszi kalászos is nagy biztonsággal tervezhető utána. Bár az idei évben a gyors vízleadás, mint fontos tulajdonság kisebb jelentőséggel bírt, azért ez nem mindig van így. Csapadékosabb, hûvösebb őszi időjárás esetén, a gyors vízleadással rengeteget spórolhatunk, hiszen a magas szárítási költségek jelentősen ronthatják a profitunkat. A P9578 a regisztrációs kísérletekben is bizonyította, hogy gyors vízleadás tekintetében is legyőzhetetlen! Terméséhez hasonlóan mindkét évben minden egyes FAO 300-as sztenderd hibridnél alacsonyabb volt a betakarításkori víztartalma!

 


 



Stabil termés száraz és csapadékos évjáratokban is



Az MgSzH regisztrációs kísérleteinek eredményei egybehangzóak két egymástól eltérő év esetében is. A tavalyi csapadékos évben már a nagyüzemi táblákon vizsgázott és jelentősen kevesebbet kellett a szárítására költeni, köszönhetően gyors vízleadásának. Az idei száraz, meleg évben ismét bizonyított, most főleg az aszálytûrése és nagy termőképessége emelte ki teljesítményét. Biztosan számíthat rá, bármilyen is legyen az előttünk álló évjárat!

 

Dupla csövûségre hajlamos



A P9578 látványos tulajdonsága a kétcsövûségre való hajlamossága. Főleg alacsonyabb tőszámokon és tápanyagban gazdagabb talajokon képes két egyforma csövet kinevelni. Azonban a magasabb tőszámokon is hozza az ugyan kisebb, de terméshez jelentősen hozzájáruló második csövet is. Dupla csövûsége az egyik olyan tulajdonsága, mely alapja a rekord termőképeségének!

 




 

 

FAO 300 eleji vízleadás, FAO 300 végi termőképesség



A kukoricatermelők számára a FAO 300 eleji korai hibridek jelentik a gyors vízleadást, az alacsony szárítási költségeket és ezeket lehet őszi kalászos előveteménynek is tervezni. Azonban ezeknek a kedvező tulajdonságoknak a termőképességgel kell kompromisszumot kötni, azaz az ilyen korai hibridektől általában nem várható el akkora termés, ami jellemző a FAO 300-as csoport végére. A P9578 azonban nagy áttörés ebből a szempontból!

 


 

 





Ahogy a független kísérleti eredményeken is látszik termőképessége az éréscsoport végi hibridekkel egyenértékû! Ebből is adódik rendkívüli gazdaságossága. A mellékelt gazdaságossági diagramon a tavalyi kísérleteink betakarítási eredményeit vettük alapul, mert a 2010-es évben magasabb volt a betakarításkori szemnedvesség, ezért fontosabb volt a gyors vízleadás. Látható, hogy a vízelvonás költségével csökkentett árbevétel messze a P9578-nál volt a legmagasabb az elvetett hibridek közül! Profitabilitása, gazdaságos termeszthetősége folytán tehát kihagyhatatlan a vetéstervből!




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!