Õszi búza - Linzer Agro Trade technológiával

Agro Napló
A búza termesztéstechnológiájának legfontosabb kérdéseirõl már sokat és sokszor írtunk, nem véletlenül, hiszen legfontosabb kultúrnövényünk termésmennyiségét számos tényezõ befolyásolja. Ezek között is a tápanyag-ellátottság szerepe a legnagyobb, mintegy 30%-ban ezen múlik, mennyit aratunk a következõ nyáron. A nagy termõképességû, modern fajták fokozottan igényesek a termesztéstechnológiával szemben, és érzékenyen reagálnak a tápanyag-ellátottságra.  

Az őszi búza alaptrágyázására feltétlenül komplex mûtrágya javasolt, annak érdekében, hogy biztosítsuk azt a nitrogén-, foszfor- és kálium- mennyiséget, ami a növények kezdeti fejlődéséhez és a biztonságos átteleléshez feltétlenül szükséges. A búza különösen a foszfort igényli a fejlődés kezdetén. A foszfortrágyázás fontosságát szemlélteti a grafikon is: kísérletünkben a csak nitrogénnel trágyázott parcella terméseredményéhez képest a foszfortrágyázás 800 kg-mal több termést adott hektáronként. A foszfor kijuttatásának időpontja is fontos: az őszi alaptrágyázással kijuttatott foszfor hatékonyabb. A megfelelő foszfortrágyázás akár 1 tonna terméstöbbletet is jelenthet, ami a jelenlegi terményárak mellett nem elhanyagolható szempont. Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentősége a foszfor kijuttatásnak, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves formában, a növények számára nem felvehető alakban van jelen, a mûtrágya viszont azonnal felvehető foszfort biztosít.

 


 



A búza számára természetesen a kálium is fontos, így a káliummal közepesen vagy gyengén ellátott talajokon inkább az NPK-mûtrágyák használata javasolt. Olyan területeken, ahol a talaj foszfor-és káliumtartalma egyaránt kielégítő, költséghatékony és egyszerû megoldást jelenthet a 15/15/15 összetételû NPK-mûtrágya. Talajvizsgálati eredmények alapján, és a termőhelyi adottságok figyelembe vételével egyes táblákon viszont indokolt lehet nagyobb mennyiségû foszfor- és kálium-hatóanyag kijuttatása is.



Az aktuálisan elérhető termékösszetételekkel kapcsolatosan, valamint szakmai kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!



Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?