Kezeskedünk a sikerért!

Agro Napló
Egy vállalkozás életében számos esetben sor kerülhet hitel felvételére. Egy hitel segítség lehet a fejlesztésben, a pályázati önerõ megteremtésében, az elõfinanszírozásban, de jelentheti a napi likviditást vagy a túlélést is. Bármi legyen is a cél, elengedhetetlen az alapos mérlegelés, az információk minél szélesebb körû begyûjtése.  

Fontos, hogy a vállalkozások megismerjék az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességét, hiszen a kezesség által nőhet a hitelhez jutás esélye és a hitel fedezeti feltételei is kedvezőbbek lehetnek. Nemcsak a mezőgazdasági vállalkozások, hanem szinte bármely mikro-, kis és középvállalkozás kérheti bankjától az Alapítvány által nyújtott kiegészítő fedezetet. Az Alapítvány a kedvezményes kezességi díj révén támogatja a vállalkozásokat, amennyiben azt az uniós szabályok lehetővé teszik. Az alábbiakban három vállalkozó vall arról, hogy miként ért el sikereket az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességével.

Hegedûs Zsolt mezőgazdasági egyéni vállalkozó, Kecskemét


Kecskemét határában gazdálkodik Hegedûs Zsolt, 170 hektár saját, illetve bérelt területen búzát, kukoricát, napraforgót termel, emellett húshasznú szarvasmarha állományában 70 magyartarka tehenet tart és előnevelt csirkéket értékesít. Gazdálkodása korszerû, de mégis hagyományos. Korszerû a technikát illetően, hagyományos abból a szempontból, hogy minden mellékterméket, szerves trágyát felhasznál. A növekedéshez nélkülözhetetlen volt a hitelfelvétel. „Szerintem az csak álom, hogy egy kis vagy középvállalkozás hitel nélkül, saját tőkéből tud fejlődni. Én megtanultam együtt élni a hitellel és próbálom ésszerûen kihasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Már a kezdetekkor támogatott hitelt vettem fel a 40 hektárnyi földem megvásárlásához. A fiatal gazda támogatásból és hitelből gépeket tudtam vásárolni.

 

Azóta is folyamatosan fejlesztek, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességének bevonásával földre, traktorra, épületre összesen 40 millió forint hitelt vettem fel. Ezek nélkül nem tudtam volna elindulni, vagy ha belekezdek is a vállalkozásba, nem tartanék a mostani szinten.”

 

László Tibor, sertéstenyésztő és húsfeldolgozó vállalkozó, Mangary Kft., Szank


A dédszülők felújított tanyáján él és gazdálkodik László Tibor. Először gépi szolgáltatással foglalkozott, szántott, vetett, kombájnolt, erdőt telepített. Később találta meg igazi hivatását, ma már elismert mangalicatenyésztő, sőt az állomány egyharmadát a saját húsüzemében dolgozza fel. Hungarikumnak számító díjnyertes termékei őshonos állatok húsából készülnek. A vállalkozót nyertes pályázat és hitel segítette a sikerhez vezető úton. „Az előrejutáshoz jelentős beruházásokat kellett végrehajtanom. A legnagyobb beruházásom az érlelő kapacitás növelését szolgálta, 350 millió forint értékben. Nagyon jól jött hozzá a nyertes pályázat, de a pályázathoz szükséges hitel felvételével voltak nehézségek. De végül az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességével előteremtettük a banki forrást.”

 

Bakó Dániel családi vállalkozó, fóliás zöldségtermesztő, Bakó Kertészeti Kft., Szentes


Három generációs családi vállalkozás a szentesi Bakó Kertészeti Kft., amelyet Bakó Dániel agrármérnök irányít. A páratlan természeti adottságot, a termálvizet használják a fóliasátrak fûtésére, ahol jórészt étkezési paprikát termelnek. 2002-ben kezdődött a tudatos fejlesztés, aminek eredményeként ma már 9000 négyzetméteres, fóliával borított hajtató területen a legkorszerûbb technikával, vegyszerek nélkül állítják elő a zöldséget. Hitelek nélkül nem érték volna el a jelenlegi termelési eredményeket.„A nagy beruházásokat hitelből és részben pályázatokból tudtuk finanszírozni. Még korábban AVOP pályázatból és fiatal gazda pályázatokból sikerült támogatást szerezni. A hitelhez jutást nagyban segítette az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége. Legnagyobb gondot – a zöldségárak csökkenése és az egyenetlen bevétel miatt – a forgóeszköz hiánya okozza.

Ebben most sokat segít az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel, aminek kedvező a kamata. Továbbá a termék nagy előnye, hogy 15 millió forint hitelösszegig nem kell tárgyi fedezet, köszönhetően az Alapítvány beépített kezességének.”

A készfizető kezességet a hitelintézeteknél igényelhetik a vállalkozások!

További információ az AVHGA készfizető kezességéről a 06 80 203 760 ingyenes zöldszámon, vagy a www.avhga.hu internet címen

  




.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újabb VP pályázat változott

Újabb VP pályázat változott

Módosult a „Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása” című felhívás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!