2024. április 29. hétfő Péter

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Agro Napló
A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei A CLAAS két termékével is elnyerte a rangos kitûntetést Antonio Carraro TRH 9800 - Az év traktora Együttmûködés az Amazone és Topcon között Megkezdõdhet a Lemken összeszerelõ üzemének építése Kínában Pöttinger innovációk 2012 Újdonság - QuantoFill M adagolóegység Új mérleges mûtrágyaszóró az 1000 literes osztályban Új gyártó új termékkel az Axiálnál

A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei

Három kategóriában a Nagydíjakért

góriában is sor került. E bővítéssel az volt a célunk, hogy bemutatási lehetőséget biztosítsunk egy innovatív technológia szemléletû profilnak. Ezt jelenti a kiállítás új logójában is fellelhető Input-Gépesítés-Logisztika szlogen, melynek lényege, hogy egymás mellett pályázhatott –és állíthat ki is- a mezőgazdasági termelés 3 fő technológiai eleme: az input (vetőmag, mûtrágya, növényvédő szer) agronómiája, a gépesítés mûszaki vonala, valamint az üzemeltetés hatékonyságát döntően befolyásolólogisztika (mûszertechnika, GPS modulációk, RTK rendszerek). A jelentkezők csak korszerû, korunk környezettudatos kihívásainak megfelelő termékekkel pályázhattak. A súlyozott értékelési szempontok között első helyen a termék újszerûsége, újdonságtartalma szerepelt; a további bírálati elemeket pedig a piaci előnyök, a technológiai és gazdasági kihatások, valamint a dizájn-ergonómia részeket is magába foglaló konstrukciós kialakítások jelentették.

Jeles hazai intézmények, és a gyakorlati élet, valamint a sajtó szakmai képviselői alkották a zsûrit, amely úgy döntött, hogy az eredményeket még a kiállítás előtt nyilvánosságra hozzák azért, hogy a látogatók időben informálódjanak a legújabb fejlesztésekről; a nyertesek pedig éljenek a marketing- és reklámjogok adta lehetőségekkel. E nemes vetélkedésben számos hazai és nemzetközi cég is szerepet vállalt, s a pályázatokból a zsûri az alábbiakat találta elismerésre méltónak.

 

Nemzetközi Innovációs Nagydíjak

John Deere 7280 R traktor 

pályázó: KITE Zrt., Nádudvar

 


 

 

A John Deere 7280 R nehéz univerzális traktorba épített motor konstrukciója, fogyasztása, környezetvédelmi paraméterei (károsanyag kibocsátása) kiváló minősítéssel rendelkeznek. A motor a beépített legkorszerûbb EGR (füstgáz visszavezetéses), DOC (dízeloxidációs katalizátor) és a DPF (részecske szûrős) füstgázkezelő rendszerével teljesíti a TIER4 normákat. A hajtómû választék a Powershift automatakapcsolástól, a fokozat nélküli kivitelig terjed; a traktor végsebessége 40, vagy 50 km/h lehet. A vezérlő rendszerek közül kiemelkedik az Active Command Steering, teljesen elektronikus kormányzás, a dinamikus stabilitást ellenőrző rendszer, valamint az elektronikusan vezérelt mellső kerék fékrendszer. Új fejlesztés a Command View II HCS Plus, hidraulikus rugózású vezetőfülke, melynek felszereltsége teljesen elektronikus – Green Star 3 Command Center vezérlőpult, TouchScreen monitor, ActiveSeat II elektronikusan vezérelt vezetőülés.

 

 

Massey Ferguson 7624 traktor 

pályázó: Austro Diesel GmbH, Scwechat

 


 

 

A Massey Ferguson MF 7624 nehéz univerzális traktor korszerû mûszaki paraméterekkel rendelkezik, e mellett nagy gondot fordítottak a formatervezésre, a megjelenésre is. A traktorba épített motor, a beépített legkorszerûbb SCRII második generációs rendszernek és a DOC-nak (dízel oxidációs katalizátor) köszönhetően kielégíti a legszigorúbb környezetvédelmi normákat is TIER4i). A motor főtengelyén mért legkisebb fajlagos hajtóanyag fogyasztás (192 g/kWh) rendkívül kedvező. Az 50 km/h végsebességû sebességváltómû fokozat nélküli, vagy csoport-powershift kivitelben áll rendelkezésre.

Az ergonómiai szempontból kiemelkedő vezetőfülke hidraulikus rugózású (OptiRide). A vezetőfülke felszereltsége magába foglalja az aktív csillapítású vezetőülést éppúgy, mint a Multipad vezérlőrendszert, a Speed Steer gyorskormányzást, a sebességmemóriákat, az ISOBUS-t, a CCD Display monitort.

 

 

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj

 

BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi 

pályázó: IKR Zrt., Bábolna

 


 

 

Az IKR BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi háromtengelyes, kormányzott első tengellyel rendelkező többcélú mezőgazdasági eszköz. Felszerelhető vetőgéptöltő adapterrel és oldalmagasítókkal is; ilyenkor a gyors ürítést hidraulikus billentőszerkezet végzi, így előnyösen használható a mezőgazdaságban felmerülő szinte összes feladatnál. A pótkocsi robusztus alvázszerkezetét korszerû, rugózott, 40 km/h szállítási sebességhez megfelelő alacsony nyomású mezőgazdasági gumiabroncsokkal szerelt háromtengelyes Tridem-futómû támasztja alá a lehető legalacsonyabb talajnyomás, optimális talajkövetés és minimális vonóerőigény érdekében. A hasonló konstrukciókhoz képest számottevő újdonság, hogy a szervestrágya-szóráskor alkalmazott szóróadapter, a vetőgéptöltő adapter és a hátfal könnyedén, a gyorscsatlakozók oldása után leszerelhető. További újdonság, hogy a láncos kaparóléces lehordószerkezet egy készülék segítségével, rövid idő alatt ki-, ill. visszaszerelhető a kocsiszekrénybe.

 

 

Nemzetközi Innovációs Különdíjak 

Duo System-Focus Ultra kukorica gyomirtószer 

pályázó: RAGT Vetőmag Kft., Budapest 

A Duo System egy komplett kukorica gyomirtási technológia, mely során a cikloxidim hatóanyag tartalmú Focus Ultra gyomirtószert használjuk a hatóanyagra toleráns kukoricában. A cikloxidim a kukoricát károsító összes egyszikû gyomnövény ellen hatékony, beleértve az évelő egyszikûeket is.

Bobcat TL 470 teleszkópos rakodó 

pályázó: DM-Ker, Szigetszentmiklós 



A TL 470 típusjelû gép a cég új fejlesztésû teleszkópos rakodója, amelyben már hosszanti irányban helyezték el a motort. A hatékonyságot fokozza a ferde elhelyezésû hûtő, míg az ergonómiai mutatókat javítja a jobb hátsó oszlop nélküli íves fülkeablak. A kezelést tovább könnyítik a tömbösített hidraulika csatlakozások.

Premium Profi 24 logisztikai rendszer 

pályázó: Austro Diesel GmbH, Scwechat 

A rendszer lelke a scwechati központú, teljesen automatizált, számítógép vezérelt raktározási és logisztikai alapú alkatrész bázis. Innen történik a közúti (szervizautók és kamionok) és a légi (nappali és éjszakai légiposta) fuvarozással támogatott alkatrész ellátás és szervizelés. A rendszer 96 %-os valószínûséggel biztosít 24 órán belüli alkatrészellátást Magyarország egész területére. Jól képzett szervíztechnikusok és mérnökök garantálják a gyári alkatrészek gyors és szakszerû beszerelését.

 

 

Hazai Termékfejlesztési Különdíj

Praktik BB bálabontó és aprító gépcsalád 

pályázó: TeGaVill Kft., Komló 

A legújabb fejlesztésû Praktik BB gépek alkalmasak különböző méretû kör-, és kockabálák bontására, és aprítására. Ezen kívül jó hatékonysággal használhatók pelletáláshoz történő alapanyag előkészítésre, brikettáláshoz, tüzeléshez és almozáshoz.

Nemzetközi Innovációs Oklevél 

• Alexxandra hibridkukorica vetőmag, pályázó: RAGT Vetőmag Kft., Budapest 

• PÖMA H225 ESP függesztett gréder, pályázó: Agrospic Kft., Sárosd 

• Mass D 15 precíziós tömegáram mérő, pályázó: CIMBRIA HEID Hungária Kft., Győr 

• Lemken Juwel 8V4+1 N 100 váltva forgató eke, pályázó: Sióagrár Kft., Sióagárd 

• SZL-430L és SZL-610L konténerek, pályázó: Thermo-Gold Kft., Tatabánya 

 

Hazai Termékfejlesztési Oklevél 

• LineMaster OKRM-6/1000 tápkultivátor, pályázó: OMIKRON Kft., Kecskemét 

• Hermex Mini GR granulátumszórós aprómagvető gép, pályázó: Hermex Kft., Kalocsa 

• Weather Special-Online agrometeorológiai információs rendszer, pályázó: Agrárin Kft., Balatonfenyves 

• DTR DeralandTalajvédelmi Rendszer, pályázó: Deraland Kft., Kaposvár 

• Farmcenter ABMT Profi környezettudatos technológia, pályázó: Farmcenter Kft., Gödöllő

 

A díjak átadására a 30. AGROmashEXPO első napján, azaz 2012.január 25-én, a 10 órakor kezdődő hivatalos megnyitó keretében kerül sor, amelyre tisztelettel várjuk az érdeklődőket. Hisszük, hogy a stratégiai erőt jelentő mezőgazdaság legnagyobb hazai fórumának TERMÉKVERSENYE hatékonyan segíti a mezőgazdaság társadalmi elismertségét is.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A CLAAS két termékével is elnyerte a rangos kitûntetést

Több mint 500 vendég, cégképviselő és a kamerák egész hada - az idei „Az év gépe” díjátadás minden eddigit felülmúlt Hannoverben, az Agritechnica kiállításon.



„Az év gépe” díjat számos európai ország agrár-szakújságírója szavazta meg a Német Mezőgazdasági Lapkiadó (DLV) standján. Összesen 13 kategóriában tûntették ki a mezőgépészet fejlesztéseit, újdonságait. A díjátadás teljesen új módon zajlott le. Az egyes kategóriák győzteseinek videói mûködés közben mutatták be a gépeket.

 

 

 

 


 

 

 

 

A CLAAS cég két termékével is elnyerte a rangos kitûntetést. Nagytraktor kategóriában az AXION 900-as, míg önjáró silózó kategóriában az új közeli infravörös spektroszkópiás szenzorral (NIRS) felszerelt CLAAS JAGUAR kapta a megtisztelő „Az év gépe” díjat.

 

 

 

 

 


Detlev Steiner, a dlz újság főszerkesztője illetve Dr. Uwe Steffin, az Új Mezőgazdaság újság főszerkesztője adta át a CLAAS-Teamnek az oklevelet. Balról: Matthias Mumme, Detlev Steinert, Gilles Mayer, Ansgar Koenen, Lothar Kriszun, Philippe Gonzalez, Dr. Benjamin Schutte és Dr. Uwe Steffin.

 

 

Az önjáró silózó kategóriában elnyert kitûntetést Dr. Theo Freye, Dr. Henry Puhl és Jörg Sudhoff vette át.

CLAAS AXION 900

• 8,7 l-es FPT-motor, SCR (szelektív katalitikus redukció) technológiával

• ZF ECCOM 3.0 fokozatmentes hajtómû

• Új fejlesztésû önhordó váz

• Nagy tengelytáv kompakt méret, jó súlyelosztás

• Új rúgózott ergonomikus kabin, 4 oszloppal

• CMotion menetkar, ergonomikus kartámasz, CEBIS

CLAAS JAGUAR - közeli infravörös spektroszkópiás szenzorral (NIRS)

• Új V12-es MAN motorok, Dynamic Power motorvezérléssel

• Rugalmas Multi Corn Cracker szemroppantó

• Új funkciók gyors elérése CEBIS-en keresztül

• Új munkalámpák karbantartási, javítási munkákhoz

• Közeli infravörös spektroszkópia (NIR Sensorik) alkalmazása a silózott termény összetevőinek meghatározására

forrás: www.axial.hu  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antonio Carraro TRH 9800 - Az év traktora

 

 

A nemzetközi sajtó elismert szaktekintélyeiből álló, húszfős zsûri az olasz Antonio Carraro gyár TRH 9800-as traktorának ítélte oda az igen rangos szakmai elismerést, az „ÉV TRAKTORA” díjat. Ez a traktormodell nyerte el az alkalmazott technológiát, az egyedi teljesítményt és az innovációt értékelő különdíjat is.

 

 

 


 

 

 

A zsûri a kategóriájában kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező TRH 9800-as traktormodell díjazásával az olasz cég gyártmányfejlesztés melletti immár évszázados elkötelezettségét, piaci igényekhez való folyamatos alkalmazkodóképességét, illetve az egyes traktormodellek kialakítása során alkalmazott egyedi stílust és mûszaki precizitást értékelte.

 


 

A TRH 9800-as modell megfordítható kormány-ülés rendszerrel készülő, egyforma kerékmérettel rendelkező multifunkcionális traktor, amelyen a fokozatmentes, hidrosztatikus hajtás elektronikus vezérlésû. A 4 hengeres, 87 LE-s, 3300 cm3 lökettérfogatú motor elektronikus befecskendezésû. Az előremeneti sebesség, a gyorsítás, a fordulatszám és a TLT hajtás teljes mértékben számítógép által vezéreltek. A munkaeszközök mûködtetéséhez a hidraulikarendszer elektronikus vezérlésû joystick-kal egészíthető ki. A kezelő számára a fülke maximális kényelmet nyújt. A lekerekített formáknak köszönhetően a mûvelés során a gép nem tesz kárt a növényekben. A TRH modell egyedi kialakítású, speciális fülkével is felszerelhető; így az ültetvényekben a fák lombkoronája alatt is gond nélkül dolgozhat. Az alapmodell számos berendezéssel egészíthető ki: gallytörő rács, hidropneumatikus felfüggesztésû emelőrendszer, orrsúly, keréksúly, fûthető-légkondicionálható fülke. A TRH 9800-as modell kitûnő ár-érték arányú traktor. 

Látogasson el az AGRO+MASHEXPO és a MAGYAR KERT kiállításon az Agrolánc Kft. standjaira: D pavilon 304/A és G pavilon 402/C.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Együttmûködés az Amazone és Topcon között

 

 

Az Amazone és a Topcon a 2011-es Agritechnica kiállításon ismertetik a stratégiai együttmûködésüket. A Topcon, mint a mezőgazdasági elektronika szakértője, különösen a GPS-alkalmazások területén úgymint irányítási rendszerek és szakaszoló-kapcsolás és az Amazone, mint a professzionális szántóföldi megoldások teljes palettájának gyártója jól kiegészítik egymást. A felhasználó kiválóan profitál az egymásra hangolt, innovatív termékeknek és a maximális teljesítmény-spektrumnak és a legnagyobb fokú pontosságnak köszönhetően.



Első cél az ISOBUS fedélzeti terminálok gyakorlatban fontos tartalmainak közös kifejlesztése volt, mint nagyértékû Precision-Farming-Konsole. Ezen együttmûködés gyümölcse az új ISOBUS-terminál, az AMAPAD, melyet az Amazone először a 2011-es Agritechnica kiállításon fog bemutatni a közönségnek.

Az Amazone és a Topcon közötti együttmûködés további eredménye az önjáró növényvédő gép, a Pantera automatikus kormányzása. A rendszer részei az Amazone által, speciálisan a Pantera részére kifejlesztett hidraulika-egység és a Topcon cég 150-es kormányrendszere.

Az automatikus kormányzás valamennyi alkotóeleme optimálisan van egymásra hangolva. Az automatikus kormányzás aktiválása be van építve a Pantera munkagépbe. Természetesen a rendszer összeköttetésben áll a GPS-Switch rendszerrel. Az automatikus kormányzás és az automatikus szakaszoló-kapcsolás jól kiegészítik egymást a nagyfokú alkalmazhatóság és a nagy pontosság.

Forrás: www.amazone.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megkezdődhet a Lemken összeszerelő üzemének építése Kínában

 

 

Ünnepélyes keretek között írt alá egy 16,500 m2-ről szóló beruházási szerződést a Lemken ügyvezető igazgatója, Dr. Franz-Georg von Busse és a qingdao-i Eco-city német-kínai Ipari park igazgatója, Mr. Zhao Xingshu. Kína keleti részén, a Sárga-tenger mellett megtalálható 10 millió lakosú Qingdao városában a Lemken egy üzemet épít, ahol a virágzó kínai piacra szánt Lemken gépek kerülnek összeszerelésre. Az építési telek már teljesen kidolgozott, így a projekt gyorsan haladhat. A kivitelezés 2012 elején kezdődik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!