2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Újdonságok Hannoverbõl - II. rész

Agro Napló
Januári lapszámunkban olvasóinknak már volt lehetõsége betekintést nyerni a hannoveri Agritechnica kiállításon kitüntetett, valamint az ott bemutatott, az újdonság erejével hatható gépekbe. Sorozatunk második, egyben befejezõ részében folytatjuk ezen eszközök rövid ismertetését.  

AcuraSpread – AgApp WindControl



Az AMAZONE új fedélzeti számítógépéhez (Amapad) fejlesztették ki a WindControl kiegészítőt, mely egy újabb ezüstérmet jelentett a gyártónak. Az újdonság célja, hogy csökkentsék a szél hatását a nagy területteljesítményû mûtrágyaszórók esetében. A mûtrágyaszóró egy meteorológiai állomással felszerelt, amely rögzíti a repítőtárcsákra eső szél hatását. Egy szabályozó mechanizmus lehetővé teszi, hogy a dobás szögét kiigazítsa. A WindControl-nak köszönhetően a még nagyon szeles viszonyok mellett is optimális keresztirányú elosztással lehet mûtrágyázni, amivel jobb állomány és magasabb hozamok érhetők el.

 






A WindControl célja a szél hatásának csökkentése

 





Számos újítás a Caffini gyárból



A CAFFINI S.P.A. a prémium kategóriás permetező gyártó a 2011-es Agritechnica kiállításon többek közt a Caffini Prestige Starter vontatott szántóföldi permetezőt mutatta be. A 2012-es modellnél számos újdonságot felvonultatott a gyár, ilyen például az új, kompakt méretû, felfelé csukódó akár 28 m-es keret, mely 13 féle acélból készül. A többféle szilárdságú acéllal való tervezési és gyártási tudás mára nem csak elméleti, hanem az alkalmazott technológia része a CAFFINI gyárban.

 






A Caffini 2012-es modellje a gyártó standján

 



A bemutatott gépen a duplán permetezett részek minimalizálása érdekében mûködik a fúvókánkénti szakaszolás, ráadásul számítógép választja ki, hogy 2 fúvóka közül – az adott permetezési körülmények közt – melyikkel optimálisabb permetezni. Bemutatásra került az új szervizfunkciók kezelőtáblája, mely még könnyebbé teszi a szervizfunkciók kapcsolását. További újdonság az új gyorscsatlakozó a vízzel való feltöltéshez, valamint a választható nagyobb vegyszerbekeverő tartály, mellyel a 20 literes ballonok is könnyedén, precízen kimoshatóak.





A HW pótkocsik Európában



Mint már oly sokadik alkalommal, 2011 novemberében is bemutatkozott a HW pótkocsik gyártója, a CONOW-ANHÄNGERBAU GMBH & CO. KG. a hannoveri nemzetközi kiállításon, mely a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításaként van számon tartva. A Németországban kiállított újdonságok mellett nagy hangsúlyt kaptak a hagyományos pótkocsik, melyek Magyarországon is nagy sikerrel szerepelnek a különböző kiállításokon, valamint a vásárlói kívánságlistán a Conow-HW Pótkocsi Kft. jóvoltából. Ezek közül is kiemelkedik a mezőgazdasági szállítások egyik legnagyobb feladatát képező szerves trágya, valamint a siló- és szemes termény szállítására kialakított, speciális felépítménnyel ellátott 15–20 m3-es változatok, és az egyre népszerûbb, kb. 22 m3-es univerzális pótkocsik, melyek a hidraulikus nyitószerkezetük miatt kiválóan alkalmasak raklapos áru, tömítettségük miatt pedig gabona szállítására is, tehát egész éves használatot tesznek lehetővé.

 


Nemcsak a német, de a hazai piacon is kedveltek a HW pótkocsik

 

 



Három az egyben



A DAL-BO SuperMax szántóföldi kultivátor egyaránt szolgál a tömörödött talaj fellazítására és a felső talajréteg összekeverésére két sor erős lazítóval, majd két sor 510 mm-es tárcsasorral, végül pedig egy 800 mm-es iker „T” gyûrûs hengerrel, mely visszazárja, tömöríti a talajt.



A szögbe állított 510 mm-es csipkés tárcsák kiválóan keverik a talajt – még nehezebb körülmények között is. Mindegyik tárcsalap egyenként négy gumitönkkel van a vázra felfogatva, így kő vagy más kemény tárgyak ellen védettek.



Az alap iker „T” gyûrûs henger hatékonyan aprítja a rögöket és visszazárja a talajt. A gyûrûk öntisztítóak, így még nedves körülmények közt sem tömődnek el.



A SuperMax munkamélysége hidraulikusan állítható a traktorból. A két munkahenger egyszerûen ráadja a nyomást a hengerekre, melyeken gurul a gép, így egyenletes, szép talajfelszínt hagy maga után. A lazító munkamélysége csapokkal állítható széles tartományban, így képes a gép 70–400 mm-es munkamélység között dolgozni. Mindegyik lazítókés nyírócsapos biztosítással ellátott.

 


Lazítás, keverés és visszatömörítés egy menetben a SuperMax erőssége

 





Dammann proControl és TSD-System



A vontatott és önjáró permetezőgépekhez egyaránt opciónként rendelhető DAMMANN proControl automata kimosó rendszer, amely tehermentesíti a gépkezelőt. A Jobrechner (fedélzeti computer) által vezérelt elektromos és pneumatikus szelepek alkalmazásával, a terminálon lehetővé válik a különböző kimosási munkafolyamatok kiválasztása. A permetező rendelkezik a vegyszerbemosó központnál egy kiegészítő monitorral. Innen is, csak úgy, mint a traktorkabinban lévő terminálról, valamennyi funkció kezelhető. A DAMMANN proControl magában foglal a tartályban egy rotoros automatikus belső tisztítórendszert is.

 


A kezelőegység

 



Az újszerû TSD-rendszer lehetővé teszi egy kiegészítő permetszer szelektív kijuttatását. Ezt a teljes munkaszélességben elhelyezkedő második szórófej vezetéken keresztül lehet megvalósítani. A két párhuzamosan kialakított kijuttató egység külön folyadékkört képez. A tartály, a szivattyú, az armatúra és a szabályozóegység duplán kerül kialakításra. A TSD-rendszerrel egy menetben két egymástól független kezelést lehet elvégezni. A TSD-rendszer vezérlésének alapja az előre elkészített adagolási térkép vagy a szórókeretre helyezett érzékelő rendszer.



Nemcsak a külcsín, hanem a belbecs…



A szálastakarmány betakarítás és -kezelés specialistája, a FELLA Werke GmbH 2011-től az AGCO csoport tagjaként áll a vásárlók rendelkezésére. A tulajdonosi körben beállt módosulás tágabb lehetőségeket nyújt a fejlesztésekre mind a minőség, mind pedig a design területén. Utóbbi esetében változás történt a gépek színvilágában és megjelenésében. Az új fejlesztések fokozatosan épülnek be a sorozatgyártás folyamán a gépekbe.



A minőségi újítások mellett az arculat is megváltozott. Az új FELLA gépek már az AGCO által használt mélypiros színben tündökölnek. További külső változás a „rakéta” formájú frontkaszák megjelenése is.

 


A fontosabb elemek sérülései teljesen kiküszöbölhetőek a rendszerrel

 





Minden gazdálkodó tapasztalatból tudja, hogy kaszáláskor a kasza elé kerülő kövek, illetve idegen tárgyak igen nagy kárt tudnak okozni a munkaeszközben. A sérülések kiküszöbölésére fejlesztették ki és először az Agritechnica kiállításon mutatták be az ún. driveGUARD túlterhelést kioldó rendszert. A FELLA tárcsás kaszák tárcsái egyedi hajtómûről kapják a meghajtást (FELLA szabadalom). Ha egy kaszatárcsa idegen tárgynak ütközve elakad, a driveGUARD kioldó korong előre meghatározott töréspontokon elnyíródik, megszakítja ezzel a kaszatárcsa meghajtását és megakadályozza a hajtómû sérülését. A rendszernek köszönhetően teljesen kiküszöbölhetőek a fontosabb elemek sérülései. A sérült lemez egyszerûen és gyorsan, néhány perc alatt kicserélhető egy szerszámkulcs segítségével. A driveGUARD beépíthető a korábbi modellekbe is, jelentősen csökkentve ezzel az üzemeltetési költségeket.



Az Év Gépe



A HORSCH Maestro SW és CC teljesen új fejlesztésû szemenkénti vetőgépek. Köszönhetően a dlv nemzetközi bírálóbizottságának, a gép elnyerte az „Év Gépe 2012” címet a vetéstechnológia kategóriában. A zsûri a következőkkel indokolta döntését: a géppel és annak precíz adagolásával a HORSCH a jövőben bevezeti a pneumatikus szemenkénti vetéstechnológiát. Köszönhetően a pontos magelhelyezésnek, a Maestro ideálisan alkalmazható kukoricára, szójára, napraforgóra, cukorrépára és repcére. Az abszolút pontosságot 15 km/h vetési sebesség mellett a DLG Focus tesztje igazolta. Az adagolóegység már alkalmas a 75 és a 40 cm alatti sortávolságokra is. A Maestro elhelyezi a magot a talajba ahelyett, hogy belövellné azt, továbbá a magfogó nélküli munka is lehetséges például nedves körülmények között is.

 


A gép kukoricára, szójára, napraforgóra, cukorrépára és repcére alkalmazható

 



Ezüstérmes GEOspread® vezérlési rendszer



A 2011-es Agritechnica kiállításon a KVERNELAND csoportot ezüstéremmel jutalmazták a Kverneland Accord súlymérős mûtrágyaszórók új GEOspread® vezérlési rendszeréért. A GEOspread® megoldást nyújt az alaktalan táblákra, a forgók egyenletes lefedésére és átfedések elkerülésére. A GEOspread® képes a munkaszélesség és a kijuttatandó mennyiség egyidejû változtatására, az adagoló rendszer és a feladási pont elektromos állításával. Ez az egyedülálló kombináció, a munkaszélesség és a dózis valós idejû változtatása tökéletesen pontossá teszi, kizárja a táblák alakjából adódó átfedést, a szórási egyenletességet megtartva. Megakadályozza a mûtrágya pocsékolását, ezáltal pénzt takarít meg a gazdának.

 


Nincs többé pazarlás

 





A GEOspread® által kínált előnyök:



- gyors és pontos reakció, a motoros vezérlésnek köszönhetően,

- az állandó tárcsafordulat, kombinálva a feladási pont állításával garantáltan jó szórásképet eredményez,

- 100% ISOBUS kompatibilis kezelés,

- beépített forgóautomatika.





ISOBUS vezérlőegység az összes permetező funkció integrálásával



A HARDI a 2011-es Agritechnica-n bemutatta a HC 9500 vezérlőegységet. Az egységnek 12,1“-os színes, érintőképernyős kijelzője van 1024x764 pixeles felbontással, és kompatibilis az ISO 11783 (ISOBUS) szabványú vezérlőkkel. Az ismert funkciók mellett a HC 9500 vezérlő egy teljes felszereltségû precíziós eszközként funkcionál, nyomvonalvezetéssel, adattárolással, jelentéskészítő funkcióval, automatikus kormányzásvezérléssel és még egyéb alkalmazásokkal. Hogy a bonyolult mûveletek elvégzése könnyebb legyen, a gépet a kipróbált HARDI GRIP kapcsolókarral szállítják, így az elsődleges funkciók, mint a ki/bekapcsolás, a szakaszok kapcsolása és a hidraulikus mûveletek könnyen és biztonságosan elvégezhetőek egy joystick segítségével.



Minden permetezési funkciót kontrollálni lehet az ISOBUS alkalmazás által, az automatikus keretemelés (AutoHeight) és az automatikus szakaszvezérlés (Integrated AutoSectionControl) is integrálva van. Az automatikus szakaszvezérlés követi az ISOBUS vezérlő meghatározott utasításait.

 


HC 9500 vezérlőegység

 



Szálastakarmány készítés SIP gépekkel



A SIP SILVERCUT kasza egyesíti magában azokat a tulajdonságokat, melyeket a felhasználó egy géptől elvárhat. A SILVERCUT kaszaszerkezet középpontos felfüggesztésû, fokozat nélküli hidraulikus tehermentesítéssel rendkívül jó talajkövetésû max. +/-15°-ig. Egyszerû és hatékony biztonsági rendszere van. Munkaszélességét tekintve 2,7, 3,0, 3,4, 3,8 m változatokban érhető el. A SILVERCUT 270, ill. 300 gumihengeres szársértővel is szerelhető, mely típusokból frontra szerelhető kivitel is készül. A SILVERCUT tárcsás kaszákból 800, ill. 900 cm munkaszélességû kaszakombinációk is elérhetőek, verőujjas és gumihengeres szársértővel.



Az új fejlesztésû DRUMCUT kaszák szintén középpontos felfüggesztésûek, hátra, oldalra, frontra egyaránt szerelhetők. Univerzális kasza, mely minden zöldtakarmány kaszálására alkalmas. Különösen alkalmas vetett és gondozatlan felületeken történő munkákhoz.



A dobos kaszák erőssége a tárcsás kaszákkal szemben a szabadon forgó csúszótányérok nagy felfekvő-csúszó felülete. Ez védi a pázsitot a talajkárosodásoktól. A DRUMCUT kaszák a SILVERCUT kaszákkal azonos, egyszerû és hatékony ütközésbiztonsági rendszerekkel vannak ellátva. Munkaszélesség: 275–300 cm.

 


Az univerzális DRUMCUT minden zöldtakarmány vágásra alkalmas

 





Függesztett gépekben fejleszt a SULKY



Hannoverben egy új, függesztett kivitelû, pneumatikus vetőgépcsaládot mutatott be a SULKY. A XEOS névre keresztelt sorozat három tagból áll: MD, HD és PRO. Az MD és HD típusok méretbeli és technikai felszereltséget tekintve változatai egymásnak. Míg az MD a legegyszerûbb kivitel mechanikus meghajtással, kicsi, 1000 literes tankkal, addig a HD egy 1500 literes tankkal készülő, mechanikus meghajtású vetőgép, amelyhez opcionálisan elektronikus meghajtás is választható a hozzátartozó új PILOT vezérlő komputerrel. A PRO változat már vetőtechnikájában is teljesen más, hiszen a mulcsvető-gépekről ismert csoroszlyarendszerrel felszerelve készül, alternatívát kínálva ezzel azoknak a gazdáknak, akik nehezebb talajokon és/vagy szélsőségesebb nedvességviszonyok között, esetleg költségcsökkentés és talajvédelmi okokból csökkentett mûveletszámmal mûvelik talajaikat. A pneumatikus vetőgépsorozat egyediségét azonban az új, SULKY által szabadalmaztatott elosztófej határozza meg, mellyel a XEOS akár a mechanikus vetőgépeket is túlszárnyalja a soronkénti magadagolás egyenletességében.

 


Az újfejlesztésû XEOS

 



A mûtrágyaszórók esetében a függesztett DPX sorozat került átalakításra, mely szintén három tagból áll: DPX 18, DPX 24, DPX 28. A sorozatra a 800–2700 literig terjedő tartálykapacitás és 9–28 méter szórásszélesség jellemző. Legnagyobb tagja (DPX 28) mérleges kivitelben is készül.



Carrier X – rövidtárcsa



A Carrier X egy új, függesztett, összecsukható rövidtárcsa típus a VÄDERSTAD kínálatából, mely 4,25; 5,25 és 6,25 méteres változatokban érhető el. A Carrier X széles körûen használható a gyors tarlómunkáktól kiindulva a mûvelt, szántott talajok elmunkálásáig. A tárcsa elrendezésének köszönhetően a Carrier X kiválóan átmûveli a teljes talajszelvényt az adott munkaszélességben.



Az X-elrendezés csökkenti az oldalirányú erőhatásokat, így stabil egyenesfutást biztosít a munkagépnek. Ez a kiemelkedő stabilitás támogatja a GPS használatát a talajmûvelés munkafolyamatai során. A Carrier X acél- és bordás hengerrel egyaránt rendelhető. Az acélhenger kötött talajokra ajánlott, de egyben a legsokoldalúbban használható típus is. A bordás henger könnyebb súlya miatt elsősorban a laza talajokra jó választás.

 


Egyenletes futást biztosít az X-elrendezés

 



A hárompont függesztésnek köszönhetően könnyû a gép kezelése a táblavégi fordulókban és a táblák közötti mozgás során. A Carrier X munkavégzés előtti beállítása néhány perces mûvelet. A munkagép vízszintje a traktor támasztókarjával állítható be, míg a munkamélység klipszek segítségével szabályozható.





Bemutatkozó VOGEL-NOOT újdonságok



A VOGEL-NOOT bemutatta legújabb fejlesztéseit a növényvédelem, a vetés valamint a forgatásos és forgatás nélküli alapmûvelés technológiában. A hazai gazdálkodók részére Magyarországon gyártott TerraDiscpro rövidtárcsa kiemelendő. A TerraDisc rövidtárcsa a magyarországi tapasztalatok alapján teljesen átalakult. A Törökszentmiklóson készülő munkagép 3–6 méteres munkaszélességben érhető el. Az erőteljesen csipkézett tárcsalapok a nagy mennyiségû szármaradvánnyal is jól megbirkóznak. A teljesen zárt SKF csapágyazás garancia a meghibásodások minimális szinten tartására.



A 2011-es évtől a mosonmagyaróvári üzemben készülnek a VOGEL-NOOT MasterDrill gabonavetőgépek. A gyártóüzem váltásával a gépcsalád fokozatosan megújul. Az első lépés a MasterDrillpro vetőgép átalakulása. Az átalakított magtartály 1400 literesre növekedett, de a kedvezőbb geometriának köszönhetően nem szükséges a géphez az eddiginél nagyobb emelőkapacitású traktor. A megerősített vázszerkezet mellett a tárcsás csoroszlyák és a függesztések átalakítása volt a legfontosabb.

 


3–6 m munkaszélességben érhető el a TerraDiscpro

 





Prémiumkategória a szántásban



A LEMKEN félig-függesztett ekéit továbbfejlesztették a Diamant 11 és Diamant 12 modellek bevezetésével. A 160x160 mm-es gerendely a Diamant 10-es hagyatéka, azonban az új modellek számos innovatív fejlesztést tartalmaznak, mint pl. a DuraMaxx ekefejek. A Diamant 11 ekék maximum 9 fejes kivitelben rendelhetőek, míg a Diamant 12 félig-függesztett ekék akár 10 fejes kivitelben is rendelkezésre állnak, felszereltségtől függően.



Mindkét eke-modell kapható ún. „Hydromatic” hidraulikus ekefej-biztosítási rendszerrel. A Diamant 11 felszerelhető súlyátterhelő rendszerrel is. A Diamant 12 rendelhető súlyátterhelő rendszerrel, amely alapkivitelben fordulás-segítő automatikával kerül leszállításra. A súlyátterhelő rendszer az ekéről és a traktor mellső tengelyéről súlyt terhel át az erőgép hátsó tengelyére, így csökkenti a kerékcsúszást a kerekeken. A táblavégi fordulóknál a súlyátterhelő rendszer a Diamant 12-n automatikusan szabályozza a nyomást a hidraulika rendszerben, így forduláskor a traktor mindig stabil marad. A súlyátterhelő rendszer nyomása szintén csökkenthető a stabil közúti szállításhoz.

 

 


Munka közben a Diamant





Az elektrohidraulikus keresztirányú vízszintállítás szintén újdonság a Diamant 12 ekéken. Ez azt jelenti, hogy az eke dőlésszöge a traktorkabinból állítható és ezen állás rögzíthető. A fordítómû az ekét az elektrohidraulika segítségével ebben az előre beállított helyzetben tartja, így az ekefejek pontosan a kívánt mélységben dolgoznak, még szántáselmunkáló henger egyidejû mûködtetése esetén is. Ez teszi lehetővé, hogy a Diamant 12 ekék különösen jól dolgozzanak az új ráépített LEMKEN FlexPack szántáselmunkálóval.

 





Tekintse meg az Agritechnica kiállításon készült fotóinkat 

 

Az Agritechnica kiállításon az Agro Naplót a laptulajdonos Maul Vanda képviselte.

A szakmai anyagot Maul Vanda és Sik Milán állította össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!