Takarmányminõség BIOMIN módra - Erjesztett tömegtakarmányok

Agro Napló
Jelen cikkünkben az erjesztett tömegtakarmányok (szilázs, szenázs) minõségét befolyásoló lehetõségeket és ennek az állati termeléssel összefüggõ egyes kérdéseit boncolgatjuk.  

Mindannyian jól tudjuk, tapasztaljuk, hogy a biológiai rendszerek bonyolultak és sérülékenyek. Ez különösen igaz az erjesztett tömegtakarmányok etetésére alapozott állattenyésztési ágazatokban. Itt egy hármas biológiai rendszer egymásra épülése határozza meg a végtermék előállításának gazdaságosságát:



1. Takarmány-alapanyag minősége: a növénytermesztési technológia és az időjárás által determinált, amely alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét és minőségét.



2. Erjesztéses tartósítás minősége: a takarmány-alapanyag betakarításkori minőségének felhasználásig történő megőrzését, ill. a tárolási veszteségek csökkentését tükrözi, amely az alkalmazott biológiai és technikai megoldások függvénye.



3. Az állati végtermék minősége genetikailag meghatározott, ennek elérése viszont az állattenyésztési technológiák függvénye.





E rendszer sokrétûsége azt is jelenti, hogy sok a buktatója, de sok a kitörési pont is, amelyekkel javíthatjuk az ágazat gazdaságosságát.



A BIOMIN cég a haszonállatok egészséges takarmányozására specializálódott, ezért ebben az összefüggésben a tömegtakarmányok erjesztésében tud hasznos segítségére lenni az állattenyésztőknek.



A BIOMIN cég egy új fejlesztésû oltóanyag termékcsaláddal szeretne hozzájárulni az erjesztett tömegtakarmányokat etető tehenészetek és sertéstelepek sikeréhez.



A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott homofermentatív tejsavbaktériumai (Ec. faecium, Lb. plantarum) gyorsan és magas koncentrációban termelnek tejsavat, amely az anaerob stabilitás kialakítása mellett fontos szerepet játszik a tömegtakarmányok ízletességének kialakításában, és energiaforrást is jelent.



A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott heterofermentatív tejsavbaktériumai (Lb. brevis) felelősek a kívánatos szintû ecetsavtermelésért. Az ecetsav gátolja az élesztő- és a penészgombák, továbbá a patogén baktériumok növekedését a szilázs megbontása után is. Így a szilázs frissessége, aerob stabilitása hosszabb ideig megmarad.



A Biomin® BioStabil termékcsalád optimális összetételének köszönhetően nemcsak a kiválóan fermentált és stabil szilázs létrehozásában vesz részt, hanem az energiatartalmat is növeli. Az energiatartalom konzerválása megengedi a magasabb állati teljesítményt, ezáltal több profitot eredményez.



Itt hívnánk fel a figyelmet az energiaháztartás és a szaporodás-biológiai folyamatok kapcsolatára, amelyet hazai és külföldi szakemberek is a nagy teljesítményû tejelő tehénállományok legsarkalatosabb kérdésének tekintenek. A szaporodást befolyásoló legfontosabb takarmányozási faktorként általában az energia-ellátottságot jelölik meg, hiszen az alacsony energiatartalmú takarmányozás negatívan befolyásolja a termékenységet. Az energiahiány mértéke és a kondíció pontszám az ellés utáni néhány hétben szoros összefüggést mutat az első ivarzás idejével, a termékenyülési aránnyal és az index-szel.



A BIOMIN termékfejlesztése igazodott a napjainkban leggyakrabban alkalmazott silózási technológiák minél szélesebb körû kiszolgálására, ezért a termékcsalád három tagból áll: 



- BIOMIN BioStabil Plus – nehezen erjeszthető takarmánynövényekhez; 



- BIOMIN BioStabil Mays – könnyen erjeszthető takarmánynövényekhez;



- BIOMIN BioStabil Wraps – „csomagolt” bálás szilázsok és szenázsok készítéséhez (ecetsav nélkül!).



Adagolás: 1 tonna zöldtömeghez 4 gramm termék szükséges. Klasszikus módon alkalmazva az oltóanyag-oldatból 1 liter/tonna, míg a víztakarékos módszer esetén 250 ml/tonna az adag.



Részletes tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal!

Ne sajnálja az energiát! Megéri!









További információk a BIOMIN szarvasmarha rendezvényén március 21-én!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!