2024. május 5. vasárnap Györgyi

Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló

Kérem segítségüket abban, hogy a HMKÁ előírásai szerint ugyanazon a területen 3 év múlva lehet-e napraforgót termeszteni?



Ha nem AKG-s a terület, akkor igen, a HMKÁ vetésváltási szabályai alapján lehetséges. A kritérium ebben az esetben annyi, hogy önmaga után ugyanazon a területen nem termeszthető a napraforgó. Egy év kihagyás (más növény) után viszont már újra termeszthető. Amennyiben AKG-s területről van szó, úgy külön előírás, hogy a napraforgó csak egyszer termeszthető 5 éven belül ugyanazon a területen. Tehát, ha AKG-s területen tavaly napraforgó volt, akkor az AKG 2014-es év végéig ugyanott már nem termeszthető. A vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni, ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést bejelentette. Tehát a monokultúra (más növények esetében is) másodvetésû növényekkel megtörhető.

 



Az államtól bérelt (megbízási szerződés 2011. márciustól októberig) területekre visszaigényelhető-e a gázolaj jövedéki adója? A Földhivatal fél évre bejegyezte a földhasználatot.



Igen, arra a helyrajzi számra teljes lapszemlét kell kikérni, ahol látszik a „mettől meddig” időszak, és akkor az adott időszakra visszaigényelhető.

 



Az EMVA támogatások kifizetésénél – a legtöbb jogcím esetében – a kifizetési év január 1. napján, az Európai Központi Bank által hivatalosan jegyzett euró/forint árfolyammal kell a devizaváltást számolni. Mekkora az idei évre vonatkozó január 1-jei hivatalos árfolyam?



Az idei évre vonatkozó január 1-jei hivatalos árfolyam: 314,58 forint/euró. Ezen átváltási érték a tavalyinál lényegesen magasabb, mely 277,95 forint/euró volt.

 



Hány forint történelmi bázisjogosultságonként a 2011. évre vonatkozó tejtámogatás?



Történelmi bázisjogosultságonként legfeljebb 4 Ft támogatás vehető igénybe.

 



Milyen szankcióval jár az EMVA-s kötelező képzések elmulasztása?



Számos EMVA-s támogatás (pl. Szárító, ÁTK, Fiatal gazda) utolsó elszámolásának feltétele, hogy a nyertes pályázó – a jogcímmel kapcsolatban – kötelező képzésen vegyen részt (cég, szervezet esetén lehet alkalmazott vagy tag is). A kötelezettség elmulasztása a támogatási összeg jelentős részének (legtöbb esetben 20%) megvonásával jár! Az esetleges szankciók elkerülése végett kérjük, ellenőrizzék le, hogy eleget tettek-e ezen kötelezettségüknek támogatási jogcímeikkel kapcsolatban!

 



A nemzeti kvótatartalékból meddig igényelhető közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta?



2012. február 28-ig igényelhető közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta a nemzeti kvótatartalékból.

 



Milyen, vízvédelmi sávokra vonatkozó előírásokkal bővült januártól a HMKÁ?



Az új HMKÁ előírások szerint nem juttatható ki:



- mûtrágya a MePAR-ban grafikusan megjelölt felszíni vizek partvonalától mért 2 méteres sávban;



- szerves trágya 



* a MePAR-ban grafikusan megjelölt állóvizek partvonalától mért 20 méteres sávban,



* a MePAR-ban grafikusan megjelölt völgyzáró gátas halastavak esetében a partvonaltól mért 5 méteres sávban,



*a MePAR-ban grafikusan megjelölt egyéb felszíni vízfolyások partvonalától mért 5 méteres sávban (a védőtávolság 3 m-re csökkenthető, ha a mezőgazdasági mûvelés alatt álló tábla 50 m-nél nem szélesebb és 1 ha-nál kisebb területû).



A szerves trágyára meghatározott fenti védőtávolságok nem vonatkoznak a legeltetett állatok által elhullatott trágyára, amennyiben az az itatóhely megközelítése miatt következik be.

 



Terheli-e fajtaoltalmi díjfizetési kötelezettség a visszavetett vetőmag (vagy utántermesztett vetőgumó) után azt a mezőgazdasági termelőt, aki 12 hektáron tavaszi árpát és 2 hektáron burgonyát termeszt az adott időszakban?



A visszavetett vetőmag (vagy utántermesztett vetőgumó) utáni díjfizetési kötelezettség nem terheli azt a mezőgazdasági termelőt, aki szántóföldi növénytermesztéssel 20 hektárnál, illetve burgonya esetében 1 hektárnál kisebb területen foglalkozik. Ebben az esetben a burgonyára vonatkozik díjfizetési kötelezettség.

 



Támogatási jogosultságonként évente legalább mekkora (Ft) árbevételt kell teljesíteni (elismert tevékenységből) a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban?



Azon ügyfelek, akik részt vesznek a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban, a különleges támogatás igénybevételének feltételeként kötelesek támogatási jogosultságonként évente – elismert tevékenységből származó – legalább 300 000 Ft árbevételt teljesíteni.

 



Az istállótrágya-tároló kapacitásának elegendőnek kell lennie legalább 6 havi istállótrágya tárolására. Ettől eltérően mely esetekben csökkenthető a trágyatároló kapacitása?



A trágyatároló kapacitása 2 esetben csökkenthető:



- Ha az állattartó a tartási hely szerint illetékes felügyelőségnek bejelenti és igazolja, valamint adatszolgáltatása során jelenti, hogy a trágya közvetlen termőföldön történő felhasználását továbbiakban nem folytatja, azaz a keletkező trágya meghatározott időközönként feldolgozásra kerül (különösen komposzt, fermentálási vagy biogázüzem alapanyagként), úgy ez esetben olyan méretû, vízzáróan szigetelt trágyatárolót kell kiépíteni, amely biztosítja az elszállításig a trágya biztonságos tárolását.



- Legeltetéses állattartás esetén az istállótrágya-tároló kapacitását az istállózott időszak hossza alapján kell megállapítani.

 



Milyen határidővel kell értesíteni az MVH-t, ha az ügyfél-nyilvántartásban szereplő adatokban változás történt?



A regisztrált gazdálkodók kötelesek értesíteni a hivatalt a nyilvántartásban szereplő adataikban történt változásról, azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül. Az MVH a bejelentett adatok helyességét ellenőrizheti. A változás-bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a termelő 500 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható.

 



Mekkora lesz várhatóan az idén megnyíló GazdaNET jogcím támogatási felső határa, illetve mértéke (%)?



A tárca tervei szerint az idei évben 3,3 milliárd forint fog rendelkezésre állni az ÚMVP keretösszegéből a GazdaNET megnyitására, mely informatikai fejlesztést tesz lehetővé kifejezetten kisgazdaságok számára (0-4 EUME a korábbi előzetes információk szerint). A támogatás felső határa várhatóan 2000 euró/projekt lesz, mértéke 40% körül alakulhat. A program részleteiről jelenleg is egyeztetések folynak a minisztériumban.







Amennyiben Önnek is kérdése merül fel,

azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen,

vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!



Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!