2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Spirit - az állománykezelés biztonság

Agro Napló
Az idei kukoricatermesztési szezon kezdetére a Makhteshim Agan Hungary egy új gyomirtási megoldást nyújt a felhasználók részére. A Spirit egy olyan új gyomirtószer-csomag, amely kiemelkedõ hatékonysággal rendelkezik a kukorica késõn kelõ, nehezen írtható és az elmúlt években egyre nagyobb gondot okozó egy- és kétszikû gyomnövényei ellen.  

Biztonság a kijuttatásban

A Spirit felhasználását nem kell a kultúrnövény fejlettségéhez igazítani. A kukorica hétleveles koráig bármikor kijuttatható, amikor azt a gyomok fejlettsége indokolja. A magról kelő egyszikûek az 1-3 leveles, a magról kelő kétszikûek a 2-4 leveles korukban, az évelő egyszikûek 15–20 cm-es átlagos magasság esetén a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. Védekeznünk ekkor kell, a kukorica fenológiájától függetlenül.

További biztonságot ad, hogy szerves foszforsav-észter hatóanyagú rovarölő szerrel (pl. Pyrinex 48 EC) végzett talajfertőtlenítést követően is kijuttathatjuk. A kezelést követő 7 nap elteltével a Spirit biztonságosan felhasználható.

 


 

 

Biztonság a hatékonyságban



A Spirit a hatás kifejtéséhez nem igényel bemosó csapadékot. Mindkét hatóanyaga, a nikoszulfuron és a szulkotrion levélherbicid, a túl alacsony, vagy túl magas szervesanyag-tartalmú talajokon is biztonsággal alkalmazható.

Az egyik hatóanyaga, a szulkotrion azonban számottevő talajon keresztüli hatással is rendelkezik, így a kezelés után lehulló csapadék, de a talaj nedvességtartalma is, akár 3 hetes tartamhatást biztosít. Ennek az utóhatásnak köszönhető, hogy a melegigényes, későn kelő gyomnövények (pl. csattanó maszlag, varjúmák, szerbtövis) ellen is jó hatékonysággal rendelkezik. A kukoricát így a kritikus fejlődési szakaszában gyommentesen tarthatjuk.

 

 


 

 

Biztonság a bizonytalanságban

A Spirit hatóanyagai külön-külön nem nyújtanak minden gyomnövénnyel szemben kiemelkedő hatékonyságot. A két hatóanyag azonban kiegészíti és felerősíti egymás hatását. Ez a két, különböző hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyag együtt szinergista hatású. Ezáltal a Spirit olyan gyomfajok ellen is kiemelkedő hatékonyságú, amelyek ellen hatóanyagai külön-külön nem rendelkeznek kielégítő hatással. Ennek a szinergista hatásnak köszönhető a kitûnő hatékonyság olyan nehezen írtható fajok ellen, mint pl. a parlagfû, a libatop fajok vagy a selyemmályva.

 

A készítmény kijuttatásához 250-300 liter vizet javasolt felhasználni. A gyûjtőcsomag tapadásfokozó segédanyagot is tartalmaz, amely tovább növeli a szulfonil-karbamid csoportba tartozó nikoszulfuron hatékonyságát az egyszikûek ellen, erősíti a két hatóanyag szinergista hatását, továbbá a kezelést követően lehulló csapadék nem befolyásolja a gyomirtó szer hatékonyságát.

 

 


 

 

További információkért kérjük keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

 

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!