2024. május 21. kedd Konstantin

Önerõs zöldberuházással hozta létre két új telephelyét a húszéves Axiál

Agro Napló
A tisztán magyar tulajdonú, bajai székhelyû Axiál Kft. az országban tizenöt telephelyen foglalkoztatja 540 munkatársát. A két évtizeddel ezelõtt alakult cég a hazai agrárium meghatározó vállalkozása, amely alig két hónapon belül avatta új telephelyeit Dombóváron, majd Pécsett – saját erõbõl, uniós és állami segítség nélkül. Harsányi Zsolt és Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi tulajdonosok példaértékû vállalkozásának két legújabb állomásáról számolunk be olvasóinknak.  

 

A dombóvári volt az első lépés azon a mára két évtizedes sikeres úton, amelyen az Axiál halad. A családi vállalkozás fejlődése példaértékû. A cég egyik új bázisát is éppen Dombóváron avatta, ahol hagyományosan jó a kapcsolatuk a környéki gazdákkal. A másfél milliárdos beruházási csomag első elemeként avatták a cégbirodalom legkorszerûbb telephelyét.



Valamennyien gazdagodunk egy ilyen beruházással – kezdte ünnepi megnyitó beszédét Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Dombóváron. A térség, a város, és az egész magyar mezőgazdaság is gyarapszik, ez pedig feltétele a hazai mezőgazdaság versenyképességének. A nemzeti stratégia részét képező ágazatban – ahol a mezőgazdaságnak a növénytermesztéssel és az állattartással is hozzá kell járulnia a nemzetgazdaság kibontakozásához – rendkívül fontos a költségtényezőkkel való kalkulálás. Ennek pedig alapvető eleme a megfelelő technikai és technológiai háttér, a gazdálkodás színvonalának piacképes volta. Az önköltségek egy része a mezőgazdasági gépi szolgáltatás és az alkatrészek, vagyis jelentős költséghányad az egészen belül. Ha tehát jövedelmező ágazatról beszélünk, akkor annak legfontosabb eleme a költséghatékony gazdálkodás, ebben pedig a korszerû gépesítési technológia alapfeltétel.



A dombóvári telephelyátadás többszörösen is kedves avató volt a tulajdonosoknak. Harsányi Zsolt és Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi 1991-ben alapították meg a mai Axiál Kft. elődjét, az Axiál Bt.-t. Az akkor még csak alkatrészeket forgalmazó, családi házukban mûködő cég vezetője egy kis Polski Fiattal járta az országot, hogy beszerezze az alkatrészeket. A gyors növekedésnek indult vállalkozás már 1992-ben, másfél évvel az alapítás után saját telephelyet nyitott Dombóváron, ahol 4200 m2 alapterületen szolgálta ki a környéken lévő ügyfeleket.

 

Az alkatrész-forgalmazást követte a mezőgazdasági gépek kínálata, így 1995-től már egy szerelővel a szervizszolgáltatást is felvették palettájukra. Az Axiál által forgalmazott gépek korszerû javítása ez által biztosítottá vált, garantálva partnereiknek a gépek folyamatos használatát. Az azóta eltelt időszakra jellemző, hogy az első évek 50–70-es gépjavítása mára mintegy 1500-ra emelkedett, szervizüzletáguk pedig nyolc szerelő és egy ügyfélkapcsolati vezető munkatársat foglalkoztat Dombóváron. A telephely a 19 év alatt mintegy 12 milliárd forint értékû alkatrészforgalmat bonyolított: ez közel 15 ezer tonna alkatrészt jelent, amellyel eddig 4000 vásárlót szolgáltak ki. Vevőik száma mára közelíti az 1800-at, alkatrészes vonalon pedig az induláskori két alkalmazott helyett tíz fő jellemzi a cég dombóvári régiójának 22 fős csapatát.



Az 2011-es Axiál Szakmai Napokon jelentette be az Axiál Kft. vezetősége, hogy egy 2012 végéig lezáruló, másfél milliárd forintos fejlesztési terv keretein belül megnyitja 15. telephelyét Békéscsabán, emellett pedig fejleszti a már meglévő telephelyeit. Dombóváron a mai korszerû mezőgazdasági gépek megfelelő színvonalú, gyorsaságú és hatékonyságú szervizelésére már nem voltak megfelelők a feltételek, így 2011 tavaszán egy teljesen új zöldmezős beruházásba kezdtek. A május 12-i alapkőletételt követően fél év múlva, november 30-án le is zárult a telephely mûszaki átadása.



Az elmúlt két évtized során szerzett tapasztalataik alapján szükségesnek tartották a régióban is egy új szervizmûhely felépítését, hiszen a hazai mezőgazdasági vállalkozások fokozatosan leépítették javító kapacitásukat – az új, modern technológiákkal felszerelt gépeiket pedig csak korszerû mûszerekkel ellátott, megfelelően pormentes környezetet biztosító szakmûhelyekben lehet kockázatmentesen javítani. Természetesen alkatrészraktár, és tágasabb irodák is részei a telephelynek, ahol európai környezetben, méltóképpen tudják majd a jövőben kiszolgálni partnereiket.



Az Axiál dombóvári, Gagarin utcai bázisának jellemzői számokban: a 23 678 m2 összes alapterületből a szervizmûhely 466 m2-t, a különálló alkatrészraktár, az üzlet, és a vele egybeépített irodahelyiségek alapterülete 851 m2-t, a portaépület 10 m2-t foglal el, és 4600 m2-es a térkő burkolat.



Dombóvár polgármestere, Szabó Loránd, az új telephely munkahelyteremtő szerepét is kiemelte. A település lakossága hagyományosan kötődik a mezőgazdasághoz, hiszen a korábbi uradalmi birtokokon való földmûvelést a környéken az Esterházyak kezdték, akik már az idő tájt alkalmazták a gépesítést. Errefelé vannak a legjobb aranykoronájú földek, a természeti értékeiket pedig igyekeznek kihasználni. A másfél évtized alatt jelentős fejlődésen keresztülment település számára a munkahely-teremtő beruházás modern és kulturált formája a városkép javításához is hozzájárul, és előrelépés szolgáltatás tekintetében is.



Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetőnek különösen kedves a dombóvári telephely, hiszen ez volt az induláskori első beruházásuk. Az elmúlt két évtizedben óriási változáson és fejlődésen ment keresztül a mezőgazdasági technika is. Manapság a gépekbe minden technikát megpróbálnak beletenni, és azok egyre fejlettebbek. Amikor a vállalkozásukat elkezdték, akkor még mindössze 200 bar nyomású volt a gázolaj égéstérbe való befecskendezése, ma pedig már a mezőgazdaságban is 1800 bárt használnak. A mezőgazdasági gépekben is egyre bonyolultabb beépített elektronika van, azok szervizelése és javítása csak patikatisztaságú helyen oldható meg. A dombóvári telephely pedig az, ahol amolyan rendelőintézetként az első lépéseket meg tudják tenni a gyógyítás érdekében. Nagyobb probléma esetén pedig a bajai klinika gondoskodik a meghibásodott gép javításáról.

 


Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető

A pécsi telephely átadása igencsak sikeres évkezdet. Az Axiál történetében az 1994-es esztendő eseménye is Pécshez fûződik, amikor három évvel az alapításukat követően nyitották meg sorban a negyedik telephelyüket azzal a céllal, hogy a környéken lévő ügyfeleket könnyebben és gyorsabban tudják kiszolgálni. A pécsi egység ekkor még csak alkatrészeket forgalmazott, és egy szerelővel szervizszolgáltatást is végzett – így az általa forgalmazott gépek korszerû javítását is biztosítani tudta, ezzel garantálta a partnereknek a gépek folyamatos használatát. Ma már a szervizüzletágban 8 szerelő és egy ügyfélkapcsolati vezető dolgozik Pécsen, és évente mintegy 2200 gépet javítanak. Az Axiál cégcsoporthoz tartozó Axiál Financial Service kollégája szintén a pécsi csapatot erősíti 2009 óta.



Pécsen elsősorban egy új, a megfelelő kapacitást támogató szervizmûhely kialakítása volt a fő cél. A döntés alapján a cég teljesen új, zöldmezős beruházásba kezdett, amikor 2011. május 31-én letették az alapkövet.



A januári megnyitó ünnepségen V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára kihangsúlyozta, hogy az Axiál ezen beruházása egy olyan vállalkozás, amely nagyban hozzájárul az agrárium fejlődéséhez, segítséget nyújtva a vidéki térségek gazdálkodásához – a mezőgazdasági gépek, alkatrészek és szervizek hálózatának mûködtetésével a mezőgazdasági termékek és az élelmiszer előállításához. A most útnak indított Darányi-terv is alapvetően a kis családi gazdálkodókat szeretné segíteni, de prioritást kap minden olyan terv, amely segítene helyreállítani a növénytermesztés és az állattartás megbomlott egyensúlyát, vagy azokat, akik közremûködnek az egyre magasabb feldolgozottsági szintû termék előállításában. Az agrárium egy különleges ágazat többlet feladattal, ugyanis annak szereplői a táj karbantartói is. Csak megfelelő gazdálkodással lehet ugyanis megőrizni a jó környezeti állapotot, a vizeink minőségét, erdeinket, a kultúrtájat az élő közösségeket. Ezt a tevékenységet szolgálja az Axiál is, az egész eddigi tevékenységével – emelte ki beszédében az államtitkár.



Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere hangsúlyozta, hogy a város és Baranya megye csak együtt tudnak jól mûködni. Ha az egyikben jól mennek a dolgok, az a másik számára is pozitívumként jelenik meg, ezért minden a megyében történő agrárfejlesztés fontos Pécs számára is. S bár a pécsi gazdaság ma nincs az élvonalban, a sikeres kulturális beruházások mellett hasonlóan fontos az olyan maradandó értékek létrehozása, mint az Axiál telephelye, amely a környéken élők számára munkahelyeket teremt, példaként szolgálva ahhoz, hogy az itteni vállalkozóknak érdemes hosszú távon gondolkodniuk és beruházniuk, ezzel segítve a környék gazdaságát.

 

 


A szalagátvágásnál jelen voltak (balról jobbra): Harsányi Zsolt,

Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, Volker Claas, Karl-Hubertus, Reher, V. Németh Zsolt,

Hanno Scmidt-Roman, Dr. Páva Zsolt és Pintér Zsolt (Fotó: Prág Ferenc, MMG)



Karl Hubertus Reher, a CLAAS értékesítési vezetője elöljáróban leszögezte, hogy a mezőgazdaság a jövő záloga. A világ népességszámának emelkedésével növekszik az igény az egészséges, minőségi élelmiszerek iránt, de az elmúlt években megnövekedett a kereslet az újrahasznosítható energiaforrásokkal szemben is. S ugyan a mezőgazdaságban sem alakulnak mindig kedvezően az események, az agráriumban dolgozók számára a kilátások pozitívak. Az ágazatban világszerte számos beruházás történik, amelyben a CLAAS is kiveszi a részét, természetesen a hazai piacot sem mellőzve. Az Axiállal való tizenegy éves együttmûködésük során a kombájnok területén a legjelentősebb a fejlődés, ahol 50 százalékot meghaladó részaránnyal rendelkeznek. A traktorokkal ugyan csak két éve vannak jelen ezen a területen, de az Axiál segítségével jelentős növekedést és sikereket tudtak elérni. A kereskedelmi vezető szerint minden területen szükség van a folyamatos beruházásokra, amellyel az ő vállalatuk is világszerte folyamatosan javítani tudta pozícióit. Ez a magyarországi sikeres üzletmenettel is igazolható, ezért köszönettel tartoznak a magyar gazdálkodóknak a termékeik iránti bizalomért, és az Axiállal való kiváló kapcsolatért.



Konrad Schaber, a Fendt területi értékesítési igazgatója elismerően nyilatkozott a beruházásról, és az Axiálról, amellyel immáron tíz éves a kapcsolatuk. Véleménye szerint az ágazatnak biztos jövője van, hiszen a világ lakosságát minden körülmények között el kell látni élelmiszerrel. A mezőgazdasági géptechnika fejlesztésében a Fendt is tevékeny részt vállal, és az elmúlt évek során kiváló eredményeket értek el a forgalmazás területén is. Jelentős beruházásokat terveznek a közeljövőben is, gyártási kapacitásukat az egyharmadával kívánják megemelni. Az Axiál beruházását az igazgató egyfajta üzenetnek véli a jövőbe – hiszen egy ilyen befektetés is segíthet abban, hogy a válságot leginkább megérző országok a pénzügyi problémáikat meg tudják oldani. A Fendt éves kapacitásának már ötven százaléka foglalt januárban, az európai országokból együttesen érkezett nagyszámú megrendelésnek köszönhetően. A magyar piac is rendkívül jónak ígérkezik számukra, és dolgoznak azon, hogy miként tudják kompenzálni a forint-euró árfolyam-ingadozást, hiszen a magyar gazdáknak ez akár húsz százalékos áremelkedést is jelenthet. Annak köszönhetően keresik a megoldást, hogy az Axiál Kft.-vel, mint viszonteladójukkal rendkívül elégedettek.

 

 


Konrad Schaber, a Fendt területi értékesítési igazgatója



A pécsi beruházás paramétereiről szólva: a telephely összesen 20 ezer négyzetméteren fekszik az Üszögi út 4. szám alatt, ahova jelenlegi és új partnereit várja. Az új szervizmûhely alapterülete összesen 466 m2, a különálló alkatrészraktár, az üzlet, és a vele egybeépített irodahelyiségek 851 m2 alapterületet kaptak a földszinti és emeleti helyiségekkel együtt. A portaépület alapterülete 10 m2, és összesen 6060 m2-en burkolták le térkővel. A cég ügyvezetése és dolgozói a régió mezőgazdasági és építőipari vállalkozói szempontjából is fontosnak tartják, hogy 2012-től a cég Baranya-megyei partnereit is egy korszerû európai szintû környezetben és infrastruktúrával tudják kiszolgálni.



Egyértelmûen kitûnik az ünnepélyes átadókon megszólaló résztvevők véleményéből, hogy rendkívül jövőbe tekintő, perspektivikus és példaértékû az, amit az Axiál az elmúlt két évtizedes mûködése alatt bizonyított.



–Keresztes–







A pécsi telephelyátadás hanganyaga



Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06