Magyar gépgyártók az Agritechnica 2011 kiállításon

Agro Napló
48 országból 2700 kiállító és közel 450.000 látogató. Ezek a számadatok jellemezték a 2011. november 13–19. között az év egyik legfontosabb mezõgazdasági kiállítását, az Agritechnica 2011-et. A rekordszámú kiállító közül összesen 1372 külföldi cég képviseltette magát az évrõl évre növekvõ hannoveri rendezvényen.  


 

 

A tekintélyt parancsoló kiállítási területen haladva, az ismerős, nagy hírnevû külföldi gyártók mellett a magyar gyártók, illetve a gyártás szempontjából Magyarországhoz köthető cégek is – habár még mindig kis létszámban – megjelentek.



Hazai vonatkozásban, a Ferro-Flex Kft. is a kiállítók között szerepelt. A traktorra szerelhető homlokrakodók piacán itthon vezető szerepet betöltő cég a homlokrakodó gyártás mellett jelen van a csere-felépítményes pótkocsik piacán is, standjukon látható volt egy silószállító felépítménnyel szerelt változat. További új termékük az OMÉK alkalmával először bemutatkozó Strip-Cat sávos talajmûvelő. Maga a technológia nem új keletû, az USA-ban már régóta használják e talajmûvelési eszközöket.



A termékpaletta bővítése mellett gyártórészlegüket egy közel 1000 m2-es csarnokkal növelik meg, fokozva ez által termelési kapacitásukat – tudtuk meg a gyártó standján. A kapacitásnövelés mellett cél a termelékenység maximalizálása is. Ezt, elképzelésük szerint a meglévő termékek nagyobb számú értékesítésével és piacbővítéssel kívánják elérni. Utóbbi esetében már történtek lépések a Kelet irányában, azonban most a nyugati piacot is megcélozták, melyre kiváló alkalmat adott maga az Agritechnica is.



„A földekről be kell vinni a terményt, telepekről ki kell vinni a trágyát, vagyis mindig van valami, amit mozgatnunk kell…” – hangzott el Ackermann Tamástól, a Fliegl Abda közép-kelet-európai igazgatójától a kiállítás alkalmával. A szakember a szállítástechnikában alkalmazott termékeik közül kiemelte a négy letakarási módozat közül a hálós megoldást, mely egy újfajta gyors letakarásra ad lehetőséget a szállított termény védelmének érdekében. Ez a megoldás egy hidraulikus munkahenger segítségével csukja le a hálót, amit ráhúz, ráfeszít a pótkocsira. Az ASW letolókocsi bekerült a „Mérföldkövek a mezőgazdaságban” különálló csarnokba, ahol az elmúlt 30 év jelentős, mezőgazdasági irányvonalát meghatározó fejlesztések, találmányok voltak jelen.



További újdonság az ún. FWS Isobus mérlegrendszer (Fliegl Weighing System), mely a betakarítást követő pontos dokumentálást teszi lehetővé. A rendszer a Fliegl, a John Deere és egy mérnökiroda közös fejlesztése. Előnyei többek között, hogy nem szükséges az egyenletes talajfelszín (+/- 10 fokos eltérési határértékig), valamint a piactársak mérési adatainál pontosabb eredmények érhetők el.



Az elektronika terén is újítás figyelhető meg. Szintén egy Fliegl–John Deere fejlesztés eredménye az új elektronikus meghajtású tengely, melynek segítségével megoldható nagyobb tömegek szántóföldi mozgatása.

 


Ackermann Tamás, Fliegl Abda Kft.

 

 



A Güttler cég az Agritechnica alkalmából sok újdonságot ugyan nem állított ki, viszont a régebbi konstrukcióikból kialakítottak új gépkapcsolatokat. A GreenMaster névre hallgató gépkombinációk jól alkalmazhatók zöldtrágya növények vetésére, repcevetésre, illetve gyepgazdálkodásra. „Németországban ezeknek a gépeknek nagy hagyománya, sikere van. Sajnos Magyarországon az intenzív termesztésû gyepek, a gyepgazdálkodás háttérbe van szorulva.” – meséli Páska Norbert értékesítési igazgató.



Szintén új technológia a SuperMaxx kultivátor, mely elsősorban szántáselmunkálásra és magágykészítésre javasolt, de kialakításából adódóan a könnyebb mûvelésû talajokon tarlóhántásra is használható. „A német gazdálkodók körében nagyon elterjedt, a magyarországi gazdálkodóknak még meg kell ismerni ezt a technológiát. Egy biztos, hogy ezzel a megoldással igyekszünk könnyebbé, gazdaságosabbá tenni a talajmunkát, időt, energiát, pénzt megspórolva a felhasználóknak.”

 


Látogatók a Güttler standon

 

 



A Linamar Hungary Zrt. OROS divíziója az új OROS SUN napraforgó, illetve a 16-soros csukható CORNADO kukoricabetakarító adaptert mutatta be, koncepciójuk lényegének ismertetésével. A 2,5 milliárd dolláros háttérrel (34 cég képviseletével) rendelkező Linamar OROS divíziója a magyar vállalkozásuk mintegy harmadát fedi le 50 millió dollárral. Máskülönben immáron közel egy évtizede tartják fontosnak a személyes felvonulást, így a legrégebbi magyar kiállító hírében állva méltán bízhatnak jövőjük megalapozásában.

 


16 soros CORNADO kukoricabetakarító adapter

 

 



A magyar felhasználóknak már volt lehetőségük megismerni, azonban igazán nagy közönség előtt az Agritechnica 2011-en mutatkozott be először a McHale megújult, fixkamrás bálázója. Korábban F5-ös sorozat néven ismert bálázók egy modellfrissítésen estek át, így ezután F5000-es sorozatként lesznek elérhetőek. Az összesen három modellt (F5400, F5500, F5600) számláló bálázó sorozat legszembetûnőbb változása a megváltozott küllem, mely egy modernebb formába öltözött, emellett megújult a kötöző szerkezet, nagyobb lett a rendfelszedő kapacitása, ami gyorsabb bálázást tesz lehetővé. A McHale F5000 sorozat modelljei Drop Floor (eltömődésgátló) rendszerrel szereltek, mellyel könnyedén megszüntethetőek az esetleges eltömődések.

 


McHale stand

 

 



Pozitívan nyilatkozott a 2011-es évről Patkás János, az Optigép Kft. ügyvezetője. „Az előző évi 50%-os visszaesést követően idén jó évet zártunk. 2012-ben terveink között szerepel legalább az idei év eredményeinek elérése.”



Standjukon egy szárzúzóval szerelt PSM típusú napraforgó adapter volt látható. Mûködési mechanizmusa megegyezik a könnyû kezelhetőségéről és nagy területteljesítményéről ismert NAS adapterek előnyös tulajdonságával. Ami kifejezetten a PSM adapterre jellemző, hogy a betakarítás és a szárzúzás egy menetben történik, illetve további előnyei mellett lehetővé válik a betakarítást követő talajmûvelés. Azok, akik inkább kukoricára kerestek megoldást, az OptiCorn kukoricabetakarító adaptert szemlélhették meg.



Ahogy az ügyvezető fogalmazott, ezek a termékek viszonylag kisebb gazdáknak is már érdeke lehet. Olyan megoldásokkal bírnak, mint például az alacsony szemveszteség. Egy csőtörővel történő napraforgó betakarításhoz viszonyítva a vételár gyorsan megtérülhet. Számításuk szerint egy 6 soros adapter esetében kb. 300 ha betakarításánál a gép úgymond „ingyen” van.

 


Opticorn kukoricabetakarító adapter

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!