Hektikusan változó piaci környezetben elõnyt jelent a tudatos tervezés és a biztos finanszírozás

Agro Napló
A magyar agráriumban jelentõs potenciál rejlik, az ágazat teljesítménye – köszönhetõen a jó termésnek és a növekvõ áraknak – tavaly mintegy 26%-kal nõtt.  

A globális feltételek, illetve a hazai agrárfinanszírozási helyzet változásai miatt azonban egyre több külső hatással kell számolniuk a gazdáknak, versenyképességük megőrzéséhez és erősítéséhez pedig fejlesztésekre, beruházásokra van szükségük. „Ehhez nyújthat segítséget az OTP Zöldkártya hitel, amely az uniós területalapú támogatások több éves előfinanszírozásával növeli a gazdálkodók pénzügyi mozgásterét.” – mondta el Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője.

 

 


Szabó István, az OTP Bank Agrár

Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője

 

 





Hogyan lehet felkészülni az agráriumot érintő külső változásokra?



A magyar mezőgazdaság számos komparatív előnnyel rendelkezik, amelyek kihasználásával jelentős tőkét lehet kovácsolni. Ehhez azonban beruházásokra és fejlesztésekre van szükség, amelyekkel mérsékelhetőek az olyan külső kockázati tényezők, mint a szélsőséges időjárás, amely következtében évente 10 milliárd forint nagyságrendû elemi kár keletkezik a mezőgazdaságban. A megfelelő agrotechnika alkalmazásával és az öntözőrendszerek fejlesztésével és kiterjesztésével a hasonló helyzetek kivédhetőek lennének.





Ha tehát a vállalkozások fenn akarják tartani a versenyképességüket, tudatos tervezésre és fejlesztésekre van szükségük. Követi-e ezt az igényt az agrárfinanszírozási piac?



Sajnos egyre több agrárvállalkozásnak jelent problémát a napi mûködés finanszírozása is. Ezzel szemben az agráriumba kihelyezett hitelállomány nem nő, sőt, egy év alatt 4%-kal zsugorodott. Az OTP Banknál az elmúlt évben jelentősen nőtt az agrár-hitelállomány, és ez a bővülési szándék továbbra is fennáll. Januárban például megújítottuk területalapú támogatásra épülő Zöldkártya hitel konstrukciót, ezzel is évekre előre kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válhat az agrárvállalkozások mûködése.





Miért döntöttek úgy, hogy megújítják a Zöldkártya hitelt?



Az agrárvállalkozások tradicionális partnereként arra törekszünk, hogy termékeinkkel megoldást kínáljunk az ágazat speciális elvárásaira. A tavaly májusban bevezetett Zöldkártya hitelt a szektor vállalkozói örömmel fogadták, de a szükséges ingatlanfedezet hiányában sokan nem tudták igénybe venni. Idén ezért alakítottunk a feltételeken, az új Zöldkártya hitel 2 éves támogatás összeg előfinanszírozás esetén (Zöldkártya hitel „A”) már nincs szükség tárgyi fedezetre, a nagyvállalkozások 3 éves támogatási összeg előfinanszírozásánál (Zöld-kártya hitel „B”) is csak a hitelösszeg 1/3 részére szükséges nyújtani. A visszajelzésekből azt is megtudtuk, hogy a termelők a több éves előfinanszírozás miatt attól tartanak, hogy felélik tartalékaikat. A megújult Zöldkártya hitelt emiatt szabad felhasználásúvá tettük, így az ügyfél az eddig önerő hiánya miatt elhalasztott versenyképességet biztosító beruházásait is meg tudja valósítani, ami nem a jövő felélését, hanem építését szolgálja.

 

A tájékoztatás nem teljes körû, a részletes feltételekről a www.otpbank.hu oldalon tájékozódhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vidékfejlesztési Program újratöltve

Vidékfejlesztési Program újratöltve

Augusztus végén megjelentek a Széchenyi 2020 weboldalán az Állattartó telepek fejlesztésének támogatására és Kertészeti üzemek korszerűsítésére igényb...

Komoly kihívások az agráriumban

Komoly kihívások az agráriumban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezesség nyújtásával segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozók hitelfelvételét. A...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!