2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

2012 - kettõs jubileum a Bayernél

Agro Napló
Jövõre 10 éve lesz annak, hogy két vezetõ agrokémiai fejlesztõ vállalatból megalakult a Bayer CropScience. Kedves olvasóink közül többen emlékezhetnek még arra a hangulatos „road-show” sorozatra, melynek során az új cég bemutatkozott a mezõgazdaság szereplõi elõtt 2002. október elsõ felében. A jól sikerült rendezvényeken a növénykultúránkénti kiállítások, csokoládé és whisky kóstolás, illetve személyes bemutatkozások mellett a Bayer CropScience stratégiáját megismerhették a meghívott résztvevõk.  


Az akkor elhangzottak ma – 10 év után – is érvényesek: cégünk elsődleges célja, hogy kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot építsen ki és ápoljon a mezőgazdaság, illetve a növényvédelem valamennyi szereplőjével. Küldetésünknek tartjuk, hogy üzleti céljainkat úgy érjük el, hogy termékeinkkel hozzájáruljunk a magyar mezőgazdaság sikeres fejlődéséhez, az egészséges élelmiszerek és takarmányok előállításához. 2002-ben hosszú távú célként jelöltük ki a magunk számára a magyarországi növényvédőszer-piac vezető pozíciójának elérését. Ezt a célt is sikerült 2010–2011-ben elérnünk.





A Bayer CropScience a világ egyik legintenzívebb agrokémiai fejlesztésével rendelkező vállalata. Magyarországon valamennyi releváns új hatóanyagunkat, termékünket adaptáljuk, majd engedélyeztetjük, hogy azok mielőbb szolgálhassák hazánk mezőgazdaságát. 2002-ben azt ígértük termelő partnereinknek, hogy igyekszünk minden évben olyan újdonsággal jelentkezni, ami munkájukat megkönnyíti, hatékonyabbá teszi, s így a tevékenységük jövedelmezőségét javítja. Vizsgáljuk meg 10 év eltelte után, hogy ez hogyan sikerült.



2002-ben került piacra a Betanal expert három hatóanyagú gyomirtó szer, amely átütő siker volt az akkor még igen jelentős számú magyar cukorrépatermelő körében. Azóta is vezető szerepet tölt be a – mára már sajnos összezsugorodott – cukorrépa terület gyommentesítésében. Ugyancsak 2002-ben került piacra először az azóta is piacvezető kukorica posztemergens hatóanyagunk, a foramszulfuron, Monsoon márkanéven.



2003 óta élvezhetik partnereink a Mester Pack előnyeit. A komplett hatású (teljes egy- és kétszikû spektrum) kukorica gyomirtó készítmény igen kedveltté vált az elmúlt időszakban.



2004-ben vezettük be az intenzív kertészettel foglalkozó megelégedésére az Envidor atkaölő szert, amely extrém hosszú hatásával és nagy hatékonyságával tûnik ki versenytársai közül.





A rovarölőszeres csávázási szegmenst a Bayer neonikotinoid hatóanyagai teremtették meg a 90-es években. 2005-től a Gaucho mellett megjelentek a klotianidin tartalmú készítmények is, amelyek a kukorica, napraforgó (Poncho) és 2011-től a kalászos gabona (Yunta Quattro) kultúrákban nyújtanak kiváló védelmet a korai rovarkártevők, vírusvektorok ellen a környezetet legkevésbé terhelő eljárás segítségével. Ugyancsak 2005-ben jelent meg a Merlin kukorica gyomirtó szer folyékony változata.



Az élelmiszerek biztonságossága, a miko-toxinok felhalmozódása elleni védekezés évtizedek óta az egyik meghatározó fontosságú terület a Bayer kutatói számára. 2006-ban Magyarországon is új korszak kezdődött a búza kalászfuzáriózis elleni küzdelemben a protiokonazol hatóanyag, illetve a Prosaro gombaölő szer bevezetésével. A készítmény azóta is fusarium-fajok elleni kezelések meghatározó készítménye Magyarországon.



2007-ben került bevezetésre a töretlen sikerû vezető termékünk, a Laudis kukorica gyomirtó szer. A Laudis-t – nevéhez méltóan – valóban mindenki dicséri, aki egyszer kipróbálta, hiszen rugalmas kijuttatási idejével, hihetetlen látványos hatásával nagyon meggyőző, és igen nagymértékben hozzájárul a magyar kukorica gyomirtás sikerességéhez. Ugyancsak 2007-ben vezettük be a Nativo kalászos fungicidet, és vezető kalászos csomagunkat, a Jubileum csomagot.



A Jubileum csomag 20 ha kalászos gabona gyomirtószeres és fungicides kezelésére szolgál. Nevét azért kapta, mert a benne lévő Sekator gyomirtó abban az évben érte el az 1 millió, míg a Falcon gombaölő a 2 millió hektárt Magyarországon. A 2012-ben 5 éves Jubileum csomag népszerûsége azóta is töretlen.



2008-ban jelent meg a tiakloprid hatóanyagú Biscaya rovarölő szerünk, mely elsősorban a repcetermesztők körében népszerû, de a napraforgó és kukoricakultúrákban is kedvelt. 2011 óta kalászos gabonákban is felhasználható.



A 2009-es év újdonságai a Merlin flexx kukorica gyomirtó, az új formulációjú Decis Mega, az Ellado repce és a Lamardor gabona csávázószer volt. Új, folyékony formát kapott a Sekator és Huszár gyomirtó szer is.



2010-ben újabb áttörés következett: piacra került az Adengo, a Bayer új hatóanyagát is tartalmazó komplett preemergens és korai posztemergens kukorica gyomirtó. Ugyancsak ekkor érkezett az új fungicid hatóanyagot hordozó burgonya és zöldség gombaölő szer, az Infinito és a Previcur Energy is.



2011-ben bevezettük Cerone márkanevû gabona növekedés szabályzónkat, négy hatóanyagú búza és árpa rovar- és gombaölőszeres csávázószerünket, a Yunta Quattro-t, és újra piacra került régi-új kontakt gombaölő szerünk, az Antracol is, új formulációban.





Folytatva a sort: 2012-ben érkezik az új hatóanyag-családot és hatásmódot képviselő kalászos gombaölő hatóanyag, a bixafén, Zantara márkanéven tebukonazolos kombinációban. Ugyancsak jövőre várható új repce gombaölő készítményünk, a Tilmor, valamint két kertészeti gombaölő piaci bevezetése is.



A felsorolás nem teljes, de a kedves olvasó ebből is láthatja, hogy a megalakuláskor tett ígéretünket sikerült betartani. Ez számunkra azért fontos elsősorban, mert így – mint piacvezető cég – valóban jelentősen hozzá tudtunk járulni mezőgazdaságunk fejlődéséhez és a növényvédelmi munka hatékonyságának javításához.

 

2012-ben magyarországi csapatunk kettős jubileumot ünnepel: 10 éve jött létre a Bayer CropScience és 5 éve vezettük be népszerû kalászos védelmi csomagunkat, a Jubileum csomagot. A kettős jubileumot partnereinkkel közösen szeretnénk megünnepelni. Ezért kettős kedvezményt adunk Jubileum csomagunk mellé: a megszokott 10 liter Falcon gombaölő szer mellé még 1 liter ajándék Falcon-t tettünk be minden csomagba, melyet a felhasználók ajándékba kapnak.



Emellett a 2012. január 2-től a www.bayerjubileum.hu oldalon regisztráló partnereink jelentős meglepetés kedvezményben részesülnek, és sorsoláson is részt vehetnek.









Válassza 2012-ben is a Bayer CropScience hatékony és gazdaságos megoldásait. Ünnepelje ön is velünk jubileumunkat, fújjuk el együtt a gyertyát! Vegyen részt a jubileumi akcióban, látogassa meg a www.bayerjubileum.hu  oldalt!



Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?