Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló

Mekkora támogatási összeget kaphatnak állatonként a gazdálkodók az anyajuh de minimis támogatásnál?

Az anyajuh de minimis támogatásnál a gazdák 1900 forintot kaphatnak állatonként. 

 

Az idei évtől mekkora az agrár-kárenyhítési hozzájárulás mértéke (Ft/ha)?

2012-től emelkedik a kárenyhítési hozzájárulás mértéke, ami egyúttal az állami támogatás összegét is megnöveli:

- ültetvény után 3000 Ft/ha;

- szántóföldi zöldség után 3000 Ft/ha;

- egyéb szántóföldi kultúrák után 1000 Ft/ha összeget kell évente befizetni.

A vonatkozó törvény alapján bővül a kockázatkezelési közösséghez kötelezően csatlakozó mezőgazdasági termelők köre. Ezentúl minden mikro-, kis- és középvállalkozás (beleértve az őstermelőket is) kötelezően csatlakozó tagnak minősül, ha az egységes kérelmében az alábbiaknak megfelelő termőterületet jelent be:

- legalább 10 ha szántóföldi kultúra, vagy

- legalább 5 ha szántóföldi zöldség, vagy

- legalább 1 ha ültetvény, vagy

- együttesen legalább 10 ha szántóföldi kultúra (zöldség, vagy egyéb) és ültetvény, vagy

- együttesen legalább 5 ha szántóföldi zöldség és ültetvény. 

 

Az új kárenyhítési rendszerben mi az adott évi hozzájárulás befizetésének (beérkezésének) határideje?

2012-től a kárenyhítési hozzájárulásként megfizetett összeg beérkezésére vonatkozó határidő a tárgyév szeptember 15. napja. Továbbra is nagyon fontos, hogy ez a határidő nem a banki átutalási megbízás megadásának vagy az átutalásnak az időpontjára vonatkozik, hanem a megfizetett összeg hivatalhoz történő beérkezésére, a kárenyhítési lebonyolítási számlán történő jóváírására!

Az átutalást ezért legkésőbb a határidőt megelőző néhány munkanappal el kell indítani ahhoz, hogy a kötelezettség határidőben teljesüljön. A befizetés elmaradása, vagy a határidőn túli befizetés a továbbiakban is a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság elveszítését eredményezi! 

 

Mi a 2011. évre vonatkozó EMVA – Monitoring adatszolgáltatás benyújtásának határideje?

A 2011. évre vonatkozó adatszolgáltatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén (ügyfélkapun) keresztül lehet megtenni 2012. február 13. és március 12. között.

 

Milyen mértékû szankcióval sújthatók azok, akik nem tesznek eleget monitoring adatszolgáltatási kötelezettségüknek?



Azon termelők, akik nem tesznek eleget monitoring adatszolgáltatási kötelezettségüknek, a vonatkozó jogszabály szerint akár 500 ezer forintos bírsággal is sújthatók! 

 

Várható-e az idei évben a Mezőgazdasági termékek értéknövelése (ÉLIP) támogatási jogcím megnyitása?

A Darányi-terv szerint a Mezőgazdasági termékek értéknövelése (ÉLIP) jogcím rendelkezésre álló tervezett keretösszege 5 milliárd forint, és a tervek alapján még idén megnyílik. 

 

Milyen forint/euró árfolyam alapján utalja az MVH a 2011. évi AKG-s kifizetéseket azon termelőknek, akik idén kapják meg a pénzösszeget?

Az MVH január végén kezdte meg az AKG-s kifizetéseket (a területalapú SAPS támogatás 2. feléhez hasonlóan). Az utalások folyamatosan zajlanak, és a jelenleg hatályos jogszabályok szerinti június 30-i határidőnél – az MVH közlése szerint – várhatóan hamarabb, már áprilisban befejeződnek.

A támogatás forintra történő átváltásánál a hivatal az Európai Központi Bank által 2012. január 1–jén jegyzett forint/euró árfolyamot alkalmazza, mely 314,58 Ft/euró.

 

Veszélyes hulladék esetében meddig kell megőrizni a vonatkozó nyilvántartásokat, bizonylatokat?

Veszélyes hulladék esetében a nyilvántartások, bizonylatok a tárgyévet követő 10 évig, nem veszélyes hulladék esetében 5 évig nem selejtezhetők. 

 

Meddig csatlakozhatnak új belépők a Zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programba a 2012-2013. támogatási évek vonatkozásában?

A Vidékfejlesztési Minisztérium módosította a Zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási program szabályozó rendeletét.

Ez alapján a 2010-ben elindult nemzeti programba – a 2012-2013. támogatási évek vonatkozásában – csatlakozhat azon zöldség-, illetve gyümölcstermelő is az őt megillető referenciaterület mértékéig, aki vagy amely 2012. május 15-ig részvételi szándékáról az egységes kérelemben nyilatkozik, tehát 2012. május 15-ig lehet csatlakozni.

 

Mekkora a Zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban figyelembe vehető legkisebb parcellaméret?

A szerkezetátalakítási programban való részvételnél figyelembe vehető legkisebb parcellaméret 0,3 hektár. 

 

Mekkora az EMVA-s kötelező képzések díjtámogatásának intenzitása?

A képzés díja 100%-ban visszaigényelhető a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), azonban nem nyújtható támogatás a képzésen részt vevők étkezési költségeinek, szállásköltségeinek, és a képzés helyszínére való oda- és visszautazása költségeinek térítéséhez, tankönyvek vásárlásához, továbbá a pótló-, illetve javítóvizsga díjához. 

 

Értesüléseim szerint Natura 2000 területekhez kapcsolódó új támogatást ír ki a minisztérium. Milyen, a Natura 2000 programhoz kapcsolódó támogatási jogcím elindítása várható az idei évtől?

Új támogatási jogcímként előkészítés alatt áll a Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás jogszabálytervezete, így várhatóan az idei évben már – a korábbról ismert Natura 2000 gyepterületekhez hasonlóan – Natura 2000 erdőterületek esetében is lehetőség nyílik támogatás igénybevételére.

 

Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!

Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél,

a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?