Rajt-cél gyõzelem

Agro Napló
DKC3705Fokozott szárazságtûrésMegnövelt Biztonság


A DKC3705 kiérdemelte a DEKALB HD minősítést (HD logó: hőség- és szárazság tesztelt, ami annyit jelent, hogy a MONSANTO nemesítői és fejlesztő- mérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló, aszályos körülmények között is).



A jó aszály- és stressztûrés biztonságot jelent a termelők számára. Jellegzetes a szemszíne, amely a csövön elhelyezkedve halványsárga, belül, a szemek érintkezési felületén pedig pirosas-cirmos színû. A termelők visszajelzései alapján ez a cirmosság segíti az értékesítést.

 


 

 

Több termés

Magasabb árbevétel



Az elmúlt három év eredményei alapján a DKC3705 éréscsoportjában a legmagasabb terméspotenciállal és a legalacsonyabb vízzel betakarítható DEKALB hibrid volt. A fejlesztési és a bemutató kísérleteinkben – figyelembe véve az elmúlt három évet, amely nem szûkölködött a szélsőségekben – kijelenthetjük, hogy statisztikailag bizonyítottan a DKC3705 azonos vízleadás mellett, közel 400 kg-mal többet termett, mint a DK391-es hibrid és 850 kg-mal meghaladja egy nagy területen termesztett, éréscsoportjában hasonló, konkurens hibrid termésszintjét. „Versenytárs 1” esetében pedig statisztikailag a közel 1% víz előny bizonyítható.





Igen korai érésidő és kiváló vízleadás

Jelentős szárítási költségmegtakarítást jelent, továbbá biztonságos kalászos előveteménnyé teszi a DKC3705-öt még csapadékos ősz esetén is



Amikor kalászos előveteményt keresünk, érdemes olyan hibridet választanunk, amelynek vetésidő-spektruma széles, jól alkalmazkodik mind a korai, mind a késői vetésidőkhöz. Ez a flexibilitás nagyobb mozgásteret biztosít vetéstervünk elkészítéséhez, megkönnyíti más, a vetésidőre érzékeny hibrid beillesztését. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy fontos tényező a jó alkalmazkodó- képesség és a korai fejlődési erély a korai és a késői vetések esetében is.

 


 





Kiemelkedő, korai fejlődési erély

Fokozott biztonság



A Monsanto fejlesztési kísérletek alapján kijelenthetjük, hogy a portfoliónk legjobb korai fejlődési erélyû termékéről van szó. Az Innovációs Centrumokban bemutatott vetésidő kísérletek tapasztalatai szerint a tavalyi, későn felmelegedő, késői fagyokat is megélt kísérletünk eredménye szerint a korai, és a késő vetésidők között a terméskülönbség nem haladta meg a 10%-ot a DKC3705 hibridünk esetében.

 

Kevesebb szármaradvány

Idő- és költségmegtakarítás



A búzavetés előkészítésénél, mind szántás, mind a talajkímélő mûvelés esetében nagy segítség az ideális talaj előkészítésében, ha kisebb szártömeget kell a talajba dolgoznunk. Ez megkönnyíti a talaj-előkészítést, valamint a vetést is. Nem szabad azonban szem elől téveszteni azt, hogy a legfontosabb a szármaradványok megfelelően apró méretûre aprítása, tehát előnyös alacsonyabb hibridet választani a búza előveteményének.



A DKC3705 hibrid átlagosan 10 cm-rel alacsonyabb a DK391-nél. A számok alapján arra lehet következtetni, hogy míg a DK391-es magasabb tápanyagellátás mellett progresszíven növeli a vegetatív felületét, addig a DKC3705 hibrid feltételezhetően emelkedő tápanyag-ellátási szintek mellett is azonos arányban fordítja erőforrásait a generatív, és a vegetatív részeinek fejlődésére.



A késői vetés sem akadály



Vannak olyan helyzetek, amikor a termelők az optimálisnál később vetnek kukoricát. Ilyen helyzet fordult elő több gazdaságban a tavalyi évben, amikor a rendkívül csapadékos 2010 után csak később sikerült elvetni a kukoricát, de adott esetben előfordulhat, hogy a gazda másodvetésû kukoricát szeretne termelni. Ilyen helyzetekben a legfontosabb tulajdonságok sorrendben: a kiemelkedő vízleadó képesség, a késői vethetőség, gyors kezdeti fejlődés, és a termőképesség. A DKC3705 az előbbiek alapján ezekre a kihívásokra is nagyszerû választ ad.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 



Fehérvári Sándor, DEKALB fejlesztési csapat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?