2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Maximális hozam, akár 85e tõ/ha?

Agro Napló
Sok termelõben felmerül a kérdés, az amerikai farmerek miben járnak elõttünk, miért tudnak nagyobb hozamokat realizálni? Érdemes megfigyelni, hogy milyen tõszámmal dolgoznak kollégáink az USA-ban, illetve hogyan változott a hibridek optimális tõszám intervalluma az elmúlt évtizedben.

Az elmúlt 25 év tapasztalata az Egyesült Államokban azt bizonyítja, hogy a magasabb tőszám is jelentős szerepet játszik az egységnyi területen realizált hozamban.

 


 

 

A gyakorlatban használt átlagos tőszám az észak-amerikai régióban 75e tő/ha, persze tagállamonként tapasztalhatunk eltéréseket. A kukoricatermesztésre legalkalmasabb övezetekben, ennél lényegesebben magasabb számokat figyelhetünk meg a tőszámbeállításnál. Minnesotában például a kukorica vetésterületének több mint fele meghaladja a 80e tő/ha-t, míg az átlag sem kevesebb, mint 78e tő/ha. Érdemes megfigyelni, hogy miként emelkedett a 80e tőszámmal gazdálkodó farmerek aránya az elmúlt években, a legmeghatározóbb kukoricatermelő államokban.

 


 

 

A magas tőszám egyértelmûen jelentős stressz a kukorica számára, hiszen ilyenkor nagyobb a harc az elérhető csapadékért, fényért, tápanyagért. Ilyen körülmények között a szabadelvirágzású fajták, vagy akár az első hibridek esetében gyakran terméketlenség, meddőség volt megfigyelhető. A nemesítő munka során a kevésbé stressz érzékeny szülői vonalak kiválogatásával, az újabb hibridek tőszám érzékenységét csökkentették. Így csak nagyon magas tőszám esetén alakulnak ki meddő tövek. Rendkívül fontos a hibridek jó agronómia tulajdonsága ahhoz, hogy magasabb tőszámokkal tudjunk dolgozni. A Pioneer kutatói az 1930-as évektől állítanak be kísérleteket az optimális tőszám meghatározására. Az alábbi tanulmányban a hibrideket a következő tőszámokon vizsgálták: 10e tő/ha, 30e tő/ha, 55e tő/ha, 80e tő/ha.

 


 

 

Érdemes megfigyelni, hogy a termésátlag a régi és modernebb hibridek esetén nem különbözik az alacsony tőszám mellett, és csak kismértékben jelent többlet hozamot közepes tőállomány esetén. Az igazi különbség azonban magasabb, 80e tő/ha-nál mutatkozik. Ennek magyarázata, hogy az új hibridek egyedi teljesítőképessége nem haladja meg szignifikánsan a régebbi kukoricák teljesítőképességét. Azonban ezt az egyedi teljesítményt magasabb tőszám mellett is biztosan tudja hozni, így egységnyi területről nagyobb termést tudunk betakarítani.

 

Az amerikai kísérletekhez hasonlóan Magyarországon is állítunk be kísérleteket, hogy kiderítsük, milyen tőszámok mellett lehet a legnagyobb termést realizálni.

 


 

 

Kísérleteinkben, hibridjeink magasabb tőszámokon nagyobb termést produkáltak, ami a nagyon jó alkalmazkodó-, stressztûrő képességüket mutatja. Természetesen nem a kísérletekben szereplő extrém magas tőszámokat javasoljuk a mindennapi gyakorlatban. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy megvan a lehetőség a hibridekben a tőszám emelésével a termés növelésére.

 


 

 

Hasznos javaslatok az optimális tőszám beállításához:


• A környezeti hatások (időjárási anomáliák, szántóterület adottsága, talajlakó kártevők stb.) gyakran csökkentik a tőszámot, így nem érjük el a kívánt termőtő állományt. Általában 5%-kal kell több magot kivetni, mint a kívánt tőállomány, de extrém környezeti feltételek mellett, akár 10 %-kal is emelhetjük a vetett magszámot.

• A vetőgépek karbantartására fokozottan kell ügyelni, a kopott alkatrészeket időben kell cserélni!

• A rovarölőszeres csávázás csökkenti a talajlakó kártevők okozta kiesést.

• Az egyes hibridek optimális vetésidejének és tőszámának meghatározása érdekében egyeztessen a Pioneer területileg illetékes képviselőjével!

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

A tavaly bekövetkezett szárazság sokkolta a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Soha nem láttunk még ilyen aszályt, mint 2022-ben. Aki látta...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!