Költséghatékony gyomirtás a kukoricában

Agro Napló
A kukorica rendkívül érzékeny a gyomokra. Ha idõben nem tisztítjuk meg az állományt és hagyjuk, hogy a gyomok sanyargassák a kukoricát, akkor hektáronként 1-2 tonna termés kiesésével biztosan számolhatunk. Ráadásul a nem kívánt gyomtársak által felvett tápanyagot is csak drága mûtrágyával pótolhatjuk talajainkban. Éppen ezért napjainkban elképzelhetetlen a kukoricatermesztés vegyszeres gyomirtás nélkül. Ehhez azonban olyan technológia szükséges, ami változó körülmények között is megfogja a gyomokat, ám az sem mindegy, hogy milyen a használt szerek ár-érték aránya. Szerencsére ma már minden gyomösszetételre találunk megoldást. Ezúttal a Békés megyei Kétsopronyba látogattunk el, és a Rákóczi Mezõgazdasági Szövetkezet szakemberét kérdeztük: õk mit tesznek a nagyobb termés érdekében?  

A szövetkezet napjainkban mintegy 2400 hektáron gazdálkodik. Vetésforgójukban az őszi búza és a kukorica a meghatározó, de tavaszi kalászosokat éppen úgy termesztenek, mint napraforgót olaj- és étkezési célra egyaránt. A növénytermesztés részben az állattenyésztés igényeinek kielégítésére, részben a vetőmagtermesztésre és -feldolgozásra épül. Faragó Attila Géza növénytermesztési főágazatvezető, mint az ifjabb korosztály képviselője – 2006-ban végzett a Nyugat-magyarországi Egyetemen – nyitott az új megoldásokra, ám döntésénél a jövedelmezőséget szem előtt tartva az ár-érték arány is meghatározó.





Ebben az évben 520 hektáron vetünk kukoricát és adottságainkat kihasználva, az ésszerûség határain belül, mindent megteszünk a minél magasabb termésátlagokért. A kiszámíthatatlan időjárástól eltekintve elsősorban a gyomirtáson múlik a betakarítható termés mennyisége, a kukoricatermesztés jövedelmezősége – kezdi az agrármérnöki és növényvédő szakmérnöki diplomával rendelkező főágazatvezető.

 

 


Faragó Attila Géza

 

 



A gyomok elleni küzdelem már az elővetemény betakarítása után elkezdődik. Mivel kukorica és napraforgó után nem kerül kukorica, ezért általában a kalászosok utáni tarlóhántással és -kezeléssel indítunk. Ez a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás a földjeinken megtalálható gyomok, elsősorban a nehezen irtható szulák, mezei acat, fenyércirok irtására, ritkítására. Azt a táblát, amelyre istállótrágyát szórunk, azt 32–34 centiméter mélyen szántjuk, a nem szervestrágyázott területeken középmély lazítást végzünk 55–60 cm mélységben, majd tárcsával elmunkáljuk a területeinket. A kukorica fejlődését segítő nitrogént – összesen 100 kilogramm hatóanyagot hektáronként – két részletben juttatjuk ki a vetéssel, illetve a gyomirtó kezeléssel egy menetben.

 

A vegyszeres gyomirtás eredményessége érdekében minden kukoricatáblában rendszeresen figyelik a gyomflórát. Hogy mely gyomok mikor, milyen mértékben fordulnak elő az több tényezőtől függ – csapadék és hőmérséklet viszonyok, a talaj kötöttsége, valamint a vetés ideje, az állomány kezdeti fejlődési erőssége.



A mi földjeinken változatos a gyomflóra. Az egyszikûek közül a fenyércirok és a muharfélék, a magról kelő kétszikûek közül a szerbtövis, a csattanó maszlag, a disznóparéj, a selyemmályva, a libatopfélék, az évelő kétszikûek közül az acat, az aprószulák a legjellemzőbb. Vetésforgónkból adódóan természetesen az árvakelésû napraforgóval is számolnunk kell, néha még 2-3 év elteltével is gyomosít. A költségekre való tekintettel igyekszünk egy kezeléssel megoldani a gyomirtást, ezért jól meg kell választani a használandó készítményt. Mivel e sokféle gyomnak eltérő a kelésideje, a fejlődése, ezért igyekszünk olyan, árban is megfelelő szereket választani, amelyek az adott gyomösszetételben a leghatékonyabbak. Ahol nincs mezei acat és szulák, ott elég, ha a jó talajhatással rendelkező Ordax Super-t használjuk, amit a kukorica 1-3 leveles fejlettségi állapotától juttatunk ki. Azokon a táblákon, ahol szintén nem látunk durva gyomokat, és ezek is csak későn kelnek, oda Laudist tervezünk. Igaz ennek rövidebb a talajhatása, de a célnak megfelel, mert elég a kukorica 6-7 leveles fejlettségénél kipermetezni, utána az állomány már úgyis gyorsan összezár és elnyomja a gyomokat. A legkritikusabb gyomokkal fertőzött területeinken a Principal® Gold-ot használjuk. Ez a készítmény sok tekintetben biztonságot nyújt, s az ár-érték arány tekintetében a legkedvezőbb. A kukorica 5 leveles fejlettségi állapotáig bármikor kijuttathatjuk, ezért nyugodtan megvárhatjuk a gyomoknál azt a fejlődési szakaszt, amikor a legérzékenyebbek, s a leghatékonyabban irthatók.

 

 


 

 

 

Ez a kombináció – Principal® + Successor® T + Trend® – az egy- és kétszikûeket jól írtja. Mivel a Principal® két hatóanyag gyári keveréke, ezért az egy hatóanyagú szereknél szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, és főleg az egyszikû gyomok tekintetében megbízható, még a fenyércirkot is ragyogóan viszi, s az eltérő kelésidejû muharféléket is féken tartja. A Successor® T-nek köszönhetően a magról kelő kétszikû gyomok ellen ugyancsak hatékony. Hatóanyagai elsősorban gyökéren keresztül szívódnak fel, s talajba történő bemosódása után – ezt egy kis csapadék még segíti is – a csíraölő hatásának köszönhetően a későn kelő gyomokat sem engedi kibújni.



Mindkét készítmény akkor mûködik igazán jól, ha a gyomirtás után mihamarabb, lehetőleg egy héten belül megázik a terület legalább 10 milliméternyi csapadékkal. Egyébként a rezisztenciatörés mellett az ár-érték arány ugyancsak szempont volt, amikor döntöttünk, hogy mely gyomirtókat válasszuk.



Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem bántuk meg, ezek a készítmények beváltak. Optimális időben kijuttatva néhány órán belül hatnak, és hosszú tartamhatásuk révén nem kell tartanunk a gyomok okozta terméskieséstől, hiszen 5 százalék feletti egyszikûborításnál vagy 10 százalék feletti kétszikû gyomborítottságnál már komoly terméscsökkenéssel lehet számolni, főleg, ha az időjárás is szárazabbra fordul. Mindent összevetve nálunk a kukorica gyomirtás hektáronkénti átlagos költsége 15 ezer forint körül alakul – mondta befejezésül Faragó Attila Géza.



A. Gy.





A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?