2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jöjjenek, nézzék meg!

Agro Napló
Tisztelt olvasóim, újra eltelt egy év és ismét bemutatóinkra invitálom önöket.  

A szántóföldi növénytermesztés jelentős hányadát elfoglaló kalászosok szerepe hazánkban meghatározó. A fajtaajánlat gazdag (évről évre új fajták kerülnek az országos listára, a határok szabad átjárhatóságából eredően számtalan kevésbé ismert vagy ismeretlen fajta is köztermesztésbe kerül) és sok esetben nehéz kiválasztani melyiket is termesszük. Annak ellenére, hogy relatíve kis ország vagyunk, mégis nagyok az ökológiai és ökonómiai különbségek az ország egyes régiói között, ahol nem egy esetben sajátos fajtaigények merülhetnek fel.



A termesztés célja azonban állandó: nagy termés, jó minőség, kedvező felvásárlási árak, összességében nyereséges gazdálkodás, melynek lényeges eleme a fajta. Úgy tûnik, ismét egy száraz, csapadékban szegény évünk lesz (bár lehet, hogy megjönnek majd az aranyat érő májusi esők és még Medárd is előttünk van), de az ellentettje sem lenne túl szerencsés, hiszen egyikünk sem szeretne egy 2010-es esztendőt és annak következményeit.



Lassan elfelejtjük, hogy milyen a kiszámítható, szabályosnak mondható négy évszakos időjárás. Úgy gondolom, hogy az okszerûen elvégzett agronómiai mûveletek ellenére is, eléggé ki vagyunk szolgáltatva a szélsőségekben bővelkedő időjárási viszonyoknak, és azok kivédésének egyik eszköze a jó fajta. Sok jó fajta van, amelyek alkalmazkodnak, jól tolerálják a szélsőségeket, tehát kiszámíthatóak, termés, minőség vagy betegségtoleranciában is.



Bemutatóink is arra irányulnak, hogy az ország különböző régióiban mutassuk be fajtáinkat és azt, hogy azok hogyan alkalmazkodnak a helyi és régiós viszonyokhoz. A régi, jól bevált fajtáink mellett megismerhetik az újnak számító GK Köröst, GK Berényt, GK Hajnalt, GK Rozit, GK Vitorlást, GK Futárt és a kiemelkedő termőképességû GK Szemest. Ezek a fajták már az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei között szelektálódtak, kerültek minősítésre, tehát jó alkalmazkodóképességûek és minőségûek.



Őszi búzáink mellett természetesen csatasorba vannak állítva őszi és tavaszi árpáink, zabjaink, tritikáléink és a durum búzáink is, Táplánszentkereszten pedig, még repce fajtáink és hibridjeink is gazdagítják a fajtasorunkat.



Látogassanak meg bennünket akár Szegeden az országos jellegû, Táplánszentkereszten a dunántúli bemutatónkon, vagy a regionális rendezvényeinken (Lippó, Kocs, Kisújszállás), amelyeket partnereinkkel és a Martonvásári Kutató Intézettel közösen szervezünk meg!



Beke Béla

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?