Folyékony mûtrágya-kijuttatás fúvókái

Agro Napló
A 2012-es szezon kezdete sok szempontból kihívások elé állítja a gazdálkodókat, hiszen a múlt õszön tapasztalható aszály sokakat kényszerpályára kényszerített. Ennek köszönhetõen a kora tavaszi folyékony mûtrágya-kijuttatás is nagyobb hangsúlyt kapott, mint általában.  

A permetezőgéppel végrehajtott tápanyag-utánpótlásnál sok esetben elengedhetetlen, hogy speciális fúvókát használjunk. Kialakításukat tekintve ezek a fúvókák alapvetően két csoportba sorolhatóak:

Ütközőlapos fúvókák



Ebbe a csoportba tartozó fúvókák rendelkeznek egy speciális felülettel, mely meghatározza a folyadék irányát és szórásszögét. Az ütközőlapos fúvókákra sok esetben jellemző, hogy bajonettzáras gyorscsatlakozós záróanyával együtt kerül forgalomba. Fontos, hogy ezekkel a típusú fúvókákkal nagyobb kolloidtartalmú mûtrágyát is ki tudunk juttatni, abban az esetben, ha ennek a permetezőgép oldaláról is meg vannak a feltételei, mivel viszonylag nagy a kilépő nyílás, melyről az ütközőlapra kerül a folyadék.

 


Az ütközőlapos fúvóka metszetrajza

 





Többlyukú fúvókák



A többlyukú fúvókák nem meghatározott szögben, hanem sávosan juttatják ki a folyadékot. A kialakításuknak megfelelően a lyukak iránya lehet függőleges vagy vízszintes (baloldalon). A függőleges kialakításnál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kijuttatás során felmerülő keretdőlésnek köszönhetően a szórásképben sokkal kedvezőtlenebb változás következik be, mint a vízszintes esetében (jobboldalon).

 


  

 

 

Ezeknek a speciális fúvókáknak a használatával csökkenthetjük a levélen jelentkező mechanikai behatásokat, így nem károsítjuk a külső viaszréteget, melynek sérülése gazdasági kárt okozhat. A durva/extrém durva cseppméretnek köszönhetően a mûtrágya könnyen lepereg a növényről a talajra.



Permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?