2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bayer gyomirtó készítmények a tiszta gabonákért

Agro Napló
Ma még nem tudjuk, hogy az õszi kalászosok hogy vészelik át a telet, s hogy milyen lesz az idõ tavasszal. Mégis érdemes olyan technológiát tervezni, mely biztosítja a magas termésszintet és a jó minõséget. S ez a szakszerû gyomkezeléssel kezdõdik. Mégpedig integrált módon, azaz a különbözõ megoldások kombinálásával kell megelõzni a gyomok kártételét. Ki kell használnunk az agrotechnika lehetõségeit (vetésváltás, fajta megválasztás, gyomhigiénia), illetve az optimális vetésidõt, talajmûvelést, mechanikai gyomirtást is. Gyomirtásunk így lesz igazán gazdaságos és eredményes.  

A gyomnövények nem egyformán károsítanak, mivel térfoglalásuk, víz-, tápanyagelvonó képességük (agresszivitásuk) nagymértékben eltérő (lásd 1. táblázat).

 


1. táblázat: az 5 % termésveszteséget okozó gyomok

száma fontossági sorrendben (ITCF, 1995)

 

 



Jelenleg a búza terület 85-90%-án alkalmazunk gyomirtó szereket. Korábban ez kevesebb volt. A növekedést főleg a gyomfaj összetétel változása indokolja. A legfontosabb gyomnövények jelenleg az ebszékfû, a parlagfû, a nagy széltippan, a mezei acat, és a ragadós galaj (2. táblázat). Védekezés híján súlyos terméskiesést, minőségromlást okoznak. A technológiáról az adott tábla gyomviszonyainak ismeretében kell döntenünk. Érdemes széles hatásspektrumú, teljesen szelektív és a tábla valamint az évjárat viszonyaihoz jól alkalmazkodó készítményt választani.

 


2. táblázat: az őszi búza első öt gyomfaja a

2007-2008. évi országos gyomfelmérésben

Nagyításhoz katt a képre

 

 



A Bayer három gabona gyomirtó szere, a Sekator OD, a Huszár OD és a Puma Extra megfelelnek a fenti követelményeknek. Mindegyikben van antidótum, így a terméscsökkenéssel járó látens fitotoxicitástól is mentes, megbízható hatásúak.



A Sekator és Huszár korszerû folyékony formában (ODesi) kerül forgalomba. A felületaktív anyag permetezéskor a csepp külső felületére kerül, és csökkenti a felületi feszültséget. A csepp becsapódáskor nem pattan le, hanem megtapad és elterül. A víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek befedik a hatóanyagot. A hatóanyagok az olajos fázisból igen gyorsan felszívódnak.



Ez a tulajdonság több előnnyel is jár. A hatóanyagok nagy része hasznosul, hisz kevesebb a talajra hulló permetlé. A jó fedettség és gyors felvétel biztonságosabb, jobb gyomirtást nyújt. Különösen igaz ez a „nehezített viszonyokra”, pl. viaszos levelû, vagy túlnőtt gyomok esetére. A kevésbé érzékeny gyomfajok elleni küzdelemben és a hatáskifejtés sebességében is mutatkozik az ODesi előnye. Az új formuláció nem érzékenyek a permetezővíz minőségére sem. A csepp-beszáradás után az olaj véd a lemosódástól. Ezért határozottan jobb az esőállóság, így kisebb a kockázata az újrakezelés szükségességének, vagy a hatástalanságnak.



A Sekator OD széles hatásspektrumú, rugalmas felhasználási idejû kétszikûek elleni gabona gyomirtó. Kiváló hatékonyságú az ebszékfû, a parlagfû, a ragadós galaj, a napraforgó árvakelés és a mezei acat ellen egyaránt. Emellett a legtöbb egyéb kétszikû gyomnövény, sőt az SU- és IMI-toleráns napraforgó ellen is hatásos. Mivel teljesen felszívódik, a hatóanyagok az osztódó szövetekben koncentrálódnak. Ezért a kezelt gyomnövények újrahajtása igen ritka, még számukra kedvező körülmények között is. A Sekator OD következetes hatású gyomirtó szer. Felhasználási idejét illetően nagyon rugalmas: + 5°C felett hatása már teljes. A gabona 3 leveles állapotától már felhasználható. Sokszor előfordul, hogy a kalászos táblák gyomirtását késői kitavaszodás, eső, sáros talaj miatt nem tudjuk optimális időben elvégezni. A Sekator OD számára ez nem jelent gondot: kijuttatása a gabona kétszárcsomós állapotáig engedélyezett, de a fejlettebb gabonát sem károsítja. A Sekator OD szólóban, Falcon gombaölővel együtt, a Jubileum csomagban és ajándékként a Puma Komplett csomagban egyaránt forgalomban van.



A Huszár OD bevezetése új kategóriát teremtett a kalászos gyomirtók között, hiszen egy hatóanyaggal védekezhetünk a legfontosabb fûféle gyomok (széltippan bokrosodásig, vadzab 1-2 leveles korban) és a Sekator OD-val irtható kétszikûek ellen. Ebben az évben is Huszár OD Pack néven kerül forgalomba. A 10 ha-os csomag ajándékként tartalmazza a Mero olajos segédanyagot és a Decis Mega rovarölő szert is.



Az egyszikû gyomok nálunk is fontosak és egyre növekvő területen fertőznek. Erős fertőzés esetén nagy kárt okozhatnak, hiszen a gabonával együtt felnőve kiszorítják a kultúrnövényt a területről. A terméskiesés akár a 40-50 %-ot is elérheti. Az egyre nagyobb gondot jelentő triumvirátust a nagy széltippan – ami már a 3. legfontosabb gabonagyom (2. táblázat) –, a parlagi ecsetpázsit, és a vadzab képezi. Helyenként rozsnok-félék, tarackbúza és nád is fertőz.



A Bayer javaslata egyszikûek ellen a Puma Extra, amely a világ egyik legfontosabb kalászos gyomirtója. Segítségével az egyszikû gyomok széles skálája ellen rugalmasan védekezhetünk: hatékony a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, a vadzab-fajok, a muharfélék, és más fûfélék ellen. Zab kivételével minden kalászos gabonában felhasználható. A Puma Extra külön menetben vagy a kétszikûek ellen Sekator OD-val tankkeverékben juttatható ki. Fenoxi-típusú gyomirtó szerekkel ne keverjük!



A Puma Extra Puma Komplett csomag formájában kerül forgalmazásra. A 20 ha-os csomagban ajándék Sekator OD (teljes területre) és Decis Mega is található.



Kérjük a kedves olvasót, hogy 2012-ben is válassza a Bayer kiváló és megbízható kalászos gyomirtó szereit. Hatékonyságukat bizonyítsa az ön területén elért eredmény.





Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?