Väderstad születésnap Kápolnásnyéken

Agro Napló
Az idén ötven esztendõs svéd Väderstad magyarországi leányvállalata a Vaderstad Kft. június 15-én ünnepelte 15. születésnapját partnerei körében Kápolnásnyéken. Ma már mintegy 3000 Väderstad márkájú munkagép dolgozik szerte az országban – szinte minden régióban fellelhetõk az észak-európai gyár talajmûvelõ- és vetõgépei.


A kettős jubileumi születésnap nagyszabású rendezvényén az anyacég igazgatója, Christina Stark is részt vett aki köszöntette a vendégeket valamint előadásban bemutatta 50 éves innovációjukat. A Vaderstad Kft. ügyvezetője, Kalmár Tibor tartott előadást az eltelt másfél évtized eredményeiről. A svéd Väderstad-Verken AB 1997-ben alapította kecskeméti központtal a magyar leányvállalatát, ahol három alkalmazottal kezdte meg a gyár a dunaújvárosi bérelt telephelyén várakozó gépek értékesítését. Már a kezdetekkor megfogalmazódott az a határozott elképzelés, miszerint a Väderstad termékeinek kereskedők nélkül, direkt értékesítéssel kell eljutniuk a magyarországi gazdálkodókhoz, természetesen a szerviz- és alkatrészellátás biztosításával.

 

 


Christina Stark

 

 



Az 1998–2000 közötti időszakot leginkább a nehézségek jellemezték. A Väderstad ugyanis olyan új technológiát illetve újdonságot hozott a magyar piacra, amelyet a hazai gazdálkodók nehezen fogadtak el. A svéd gyár koncepciója – a munkagépek merőben újfajta építési módja – nem találkozott a magyar gazdaságok tradicionális szemléletmódjával.



2001–2005 között azonban már folyamatosan bővült a Väderstad választéka, ugyanakkor megjelentek a mezőgazdasági gépek beruházásának támogatásai is. A magyarországi vállalat forgalma megkezdte a felfelé ívelést, és már a 2002-es esztendőben elérte az 1 Mrd Ft-ot. Az év nyarán a vállalat átköltözött a Dunántúlra, részben már azzal a szándékkal, hogy a jövőben tervezett önálló telephelyük abban a körzetben legyen. Ebben az időszakban a Velencei-tó melletti Gárdony városa adott helyet a Väderstad magyarországi központjának, és elindult a kápolnásnyéki telephely építése is, ahol már egy helyre került minden szolgáltatásuk: gép, alkatrész és adminisztráció. Egyúttal határozott üzenetet is jelentett a piaci szereplők számára, miszerint a Väderstad hosszú távra kíván berendezkedni a magyar piacon.



A 2007-es időszak igencsak gyümölcsözőnek számított a cég életében, mert óriási kereslet mutatkozott a Väderstad gépek iránt. A kft. rekord számú bevételt könyvelhetett el, így 2008–2009-ben szinte minden szegmensben megtartották a piacvezető szerepüket. A dinamikus fejlődés azonban 2010-ben megszakadt, a Väderstad árbevétele 70%-kal esett vissza. A cég azonban még ekkor is képes volt nyereséget realizálni, a következő évben pedig új lendületet vett a gépforgalmazásuk.

 

 


Kalmár Tibor

 

 



Négy fontos termékük egyenként is hozzájárult a Väderstad magyar piaci fejlődéséhez. A Rapidot már 1997-ben megismerhették a magyar gazdák. Ez volt az első magágykészítő vetőgép, amely nagy sebességû precíziós gabonavetést valósított meg költséghatékony módon. A gazdálkodók úgy ismerik, mint a szélsőséges évjáratok és változó minőségû talajok megbízható vetéstechnikáját. Töretlen sikerét jellemzi, hogy ma már közel 700 Rapid vetőgép dolgozik hazánkban. Ugyancsak nagy jelentőségû termékük a 2000-ben bemutatott Carrier, amely nemcsak a magyar, de az európai piacon is az első rövidtárcsa volt rendkívüli talajporhanyító képességével. Korszakalkotó termékük a TopDown, amely megjelenésében és eredetiségében is újdonságot hozott a magyar piacra. Ez volt az első multikultivátor, amelyik lehetővé tette a szántás kiváltására alkalmas, forgatás nélküli talajmûvelés megvalósítását.

 

De a felsorolásból nem maradhat ki természetesen a nagy sebességgel történő szemenkénti vetést biztosító Tempo vetőgép sem. A Väderstad termékskáláját az említetteken kívül széles kínálat jellemzi.

 

 


 

 



A cég árbevételének 78%-át a gép-, míg 16%-át az alkatrész-értékesítés és 3–3%-át a használtgép-értékesítés és egyéb árbevétel jelenti – mindezt ma már 16 főállású munkavállaló tevékenységének köszönhetően teljesítik. A vállalat felismerte, hogy az új technológiák bevezetése nem megy szemléletmódbeli váltás nélkül, amelyhez szükség van egyetemek, tudományos intézetek támogatására. Így került a Vaderstad Kft. kiválóan mûködő kapcsolatba a gödöllői Szent István Egyetem, Dr. Birkás Márta vezette földmûveléstani tanszékével.



A következetes szakmai munka eredményeképpen a svéd gyártó ma a hazai piac meghatározó szereplője, az innováció, a minőség és a szakmaiság megtestesítője. A Vaderstad Kft. a magyar piac azon szereplője, amely következetesen minden évben megszervezi népszerû szántóföldi gépbemutatóit.

 


 

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!