Repcemagkereslet - vetõmagkínálat

Agro Napló
Az õszi káposztarepce vetésterülete az elõzõ évekhez hasonlóan valamivel 250 ezer hektár felett alakult, termesztése évrõl évre dinamikus fejlõdést mutat hazánkban. Az elmúlt õsz csapadékmentes idõjárása, valamint a késõ téli komoly fagyok jelentõs pusztítást végeztek az állományokban. Így országosan 90–100 ezer hektárral kevesebb lesz a betakarítható terület. Az õszi aszály elsõsorban az alföldi területeket érintette, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben az elvetett 25 ezer ha helyett termést csak 8 ezer hektárról várhatnak a termelõk. Szolnok megyében évek óta nõ a terület, de idén a 20 ezer ha helyett csak 6000 hektáron kellett a tavaszi munkálatokat megkezdeni. Talán arányaiban a borsodi gazdákat érte a legnagyobb kár, hiszen itt 25 ezer hektárból 22 ezer semmisült meg. A helyzet a dunántúli területeken lényegesen jobb, de a hagyományosan intenzíven termelõ baranyai gazdák is veszteséggel számolhatnak.  


A tavasz sem volt kegyes a repcékhez, hiszen az aszályos időjárás tovább folytatódott, ami megnehezítette a kijuttatott fejtrágya felvételét, ezért a bokrosodás is gyengébb lett.



Mindezek előrevetítik a felvásárlási árak emelkedését is, hiszen 130 ezer Ft körüli áron kötik le a termést.





Értékmentés



A sikeres és jövedelmező termesztést minden esetben az alkalmazott hibridek és fajták, valamint a termesztéstechnológiai elemek összhangja teremti meg. Az aszályos ősz és a hótakaró nélküli, fagyokkal terhelt tél után még fokozottabb odafigyelést igényel a megritkított állomány. A tavaszi munkák időben történő megkezdése elengedhetetlen a maximális termés eléréséhez. Nagyon fontos a fejtrágya kijuttatása és a korai növényvédelmi munkálatok megkezdése. Amennyiben kimarad a szárormányos elleni védekezés, az drasztikus terméscsökkenést eredményez, ugyanúgy, mint a repce más kártevői ellen is elengedhetetlen a tavaszi okszerû permetezés.





Szegedi ajánlat



A Gabonakutató által nemesített hibridek és fajták biztosítékot jelentenek a gazdáknak a maximális termésre és ezáltal a kiemelkedő eredményességre. Repcéink nemcsak termésben, de az elengedhetetlen alkalmazkodó- és télálló képességben is a legjobbak között vannak. Ebben az évben talán még nagyobb jelentősége van a jó regenerációnak, az aszálytûrésnek. Mindezen tulajdonságok ötvöződnek a szegedi kínálatban.



2012-ben is kiváló beltartalmi paraméterekkel is rendelkező hibrid és fajtarepcéket kínálunk. A hibridajánlatunk legsikeresebb és legelterjedtebb repcéje a Finesse, melyben tökéletesen kombinálódott a kiemelkedő termés a gyors regenerálódó képességgel valamint a piac minden igényét kielégítő stabilan magas olajtartalom. Az elmúlt év jelentette az igazi áttörést ennél a hibridnél, hiszen mind a kísérletekben, mind a nagyobb táblákon kiemelkedő eredményt ért el. A KITE kísérleteiben a harmadik legjobb termést érte el, a termelő partnereinknél nem volt ritka a 4,5 t feletti termés sem. Az a termelő, aki intenzíven gazdálkodik és a maximális termés elérésére törekszik, bátran válassza a Finnesse-t.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 



Az elmúlt évben már bizonyított a Hycolor hibridrepcénk. Minden szempontból megfelel a hazai igényeknek, hiszen télálló képessége átlag feletti, glükozinolát tartalma stabilan alacsony az évjárattól függetlenül. Alkalmazkodóképessége miatt a kevésbé intenzív viszonyok között is megállja a helyét.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 




Fajtarepce kínálatunk mindenki által kedvelt és évek óta sikeresen termesztett fajtái – a GK Gabriella és a GK Helena – továbbra is elérhetőek a termelők számára. Télálló és regenerálódó képességük kiváló, termésük intenzív gazdálkodás mellett meghaladja a 4 t/ha-t. A GK Helena ár-érték aránya a legkedvezőbb a hazai piacon.



A Gabonakutató nagy hangsúlyt fektet a kiváló vetőmagminőségre, kizárólag saját területen történik a vetőmag előállítása. A mag csávázásánál és kiszerelésénél a legmodernebb technológiát és csávázószereket alkalmazzuk, így biztosítva a stabil paramétereket. Vetőmagjaink nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is keresettek, ezt bizonyítja, hogy 2011-ben Ukrajnában újabb hibridrepcéink kerültek minősítésre. Ebben az évben egyre jelentősebb az a mennyiség, amit a keleti piacokra szállítunk.

 



Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58