Minden évben újabb helyszínek és más szakmai üzenetek - ez a Bayer Légyott

Agro Napló
Idén Mezõszilason, nem éppen kecsegtetõ idõjárási körülmények közepette látogattunk el a Bayer Légyott elsõ helyszínére, ahol négy kultúra, az õszi búza, kukorica, repce és napraforgó növényvédelmi megoldásait tekinthettük meg.  

Hogy miért mindig más a helyszín?



Ahogy Matyasovszki István, a Bayer CropScience marketing igazgatója fogalmazott: Nem szeretnénk, ha a Légyott sablonossá, unalmassá válna, ezért választunk mindig más helyszínt a bemutatóinkhoz. Célunk, hogy eltérő termőhelyi adottságok között, más-más jellegû gazdaság földjein mérettessük meg termékeinket, egyúttal lehetőséget biztosítsunk arra is, hogy az 50–100 km-es körzetből ellátogató gazdák adaptálhassák saját gazdaságukra az itt megszerzett hasznos információkat.



Fontos, hogy mi a bemutatókat nemcsak lebonyolítjuk, hanem szakmai üzenetet adunk át a termelőknek.



Ebben az évben a biztonság kérdését tûzték napirendre, mégpedig két aspektusból megközelítve. Az egyik egy eddig „egyedülálló kísérlet”, mely a méhész és a növényvédős antagonisztikus ellentétét hivatott megoldani, mégpedig Sipos József (1. kép), a Bayer csongrád megyei képviselője személyében, aki gyermekkora óta méhészkedik, s aki irigylésre méltó lelkesedéssel beszélt a méhekről, arról, hogy igenis a mi felelősségünk a még Európában viszonylag nagy méhpopulációt megvédeni. Kiváló növényvédős szakember és kiváló méhész ötvözete testesül meg személyében, s ezt a tudást valóban a biztonságos védelem javára képes fordítani.

 


1. kép: Sipos József növényvédős szakember és méhész is egyben

 

 



Számomra – de figyelve a gazdák tekintetét, számukra is – meglepő és elgondolkodtató adatokat tárt elénk, melyeket a 2. képen olvasóink is megtekinthetnek. Véleménye szerint a szakszerûség a legfontosabb a rovarok elleni védekezés során, erre a Bayer nagy hangsúlyt fektet méhkímélő termékei által.

 

 


2. kép: meglepő és elgondolkodtató adatok a méhekről

 

 

A szakember kiemelte a Biscaya nevû készítményüket, mely napraforgó, repce, kukorica és már kalászos kultúrában is engedélyezett, és nappal is biztonságosan kijuttatható.



Öt év alatt 159 méhmérgezés fordult elő hazánkban, mely következtében súlyos milliók kerültek kifizetésre akár gyártói, akár termelői, vagy méhész oldalról. Mindez elkerülhető lehetne, ha a szakszerûség nyomvonalán haladva valamennyi fél betartaná az írott és íratlan szabályokat.



A másik aspektus – ami visszatérő témaként jelentkezik a Bayer-rendezvényeken –, hogy a cég a biztonság kérdéskörébe sorolja a csávázást és a vetést. Napjainkban előtérbe kerültek a csávázott vetőmagok, a vetőmagot pedig rovarölő szerekkel is csávázzuk. A vetés során, a vetőmag kijuttatásakor por képződik, melyben megjelennek a hatóanyagok is, károsodást okozva a hasznos élő szervezetek, a beporzást végző rovarok körében. Ennek kivédésére bemutattak egy olyan technikát, amely segítségével a vetőgépek a port nem engedik felfelé a levegőbe, hanem levezetik a talajhoz, a csoroszlyákhoz és talajközelben szétosztva biztonságosan kerül ki a szabadba (3. kép).

 


3. kép: vetéskor egy flexibilis cső segítségével a port nem

engedik felfelé a levegőbe, hanem levezetik a talajhoz

 

 



Újdonságok:



Természetesen új készítmények is bemutatásra kerültek, búzában kiemelendő az idei év újdonsága, a Zantara, mely idéntől már a termelőknél is kitûnően vizsgázott országszerte.

A jövő év újdonsága a jól bevált Falcon újabb verziója a Falcon Pro*, melyben a triadimenol hatóanyagot felváltja a protiokonazol hatóanyag, ezzel még hatékonyabb, még szélesebb spektrumú, még látványosabb és gyorsabb hatással rendelkező szerrel tudja a cég kiszolgálni partnereit.





Kukoricában is hallhattunk újdonságról, mégpedig a Monsoon új, továbbfejlesztett változata került bemutatásra, melyet Monsoon active-ra kereszteltek. Az eddigi hatóanyagokon kívül egy új hatóanyagot is tartalmaz a készítmény, mégpedig a tienkarbazon-metilt, mellyel még erőteljesebb egyszikûirtó hatást és a kétszikû gyomok széles skálája ellen kimagasló eredményt tud produkálni.



Mindig érdekes és tanulságos Rikk István, kukorica termékmenedzser előadása, aki szinte minden bemutató alkalmával levadássza a gyomokat azért, hogy az érdeklődőknek emlékezetesen tudja tálalni a gyomirtó szereik okozta hatásokat.



Így történt ez a Monsoon active új kukorica gyomirtó szerrel kezelt parcellán is, melyben a jól ismert foramszulfuron mellett a legújabb tienkarbazon-metil nevû hatóanyag hatásával ismerkedhettünk meg. Míg egy hormonhatású anyag felfokozott, túlzott hiperaktív növekedésre kényszeríti a növényt, kimerítve annak tápanyagtartalékait, és végül a végső pusztulását okozva, addig a Monsoon active esetében a tienkarbazon-metil megakadályozza, hogy ez a növény tovább növekedjen. A hajtás vastagságán és az elágazások számán látható, hogy kezeléskor egy viszonylag fejlett gyomnövény volt a parcellán, ami a kezelés hatására megállt a növekedésben, majd a teljes pusztulása a kezelést követő 2-3 héten belül következik be (4. kép). A hatóanyag megfogta a hajtáscsúcsot, az oldalhajtásokat, a növény már nem vett fel tápanyagot. Amellett, hogy a Monsoon active-nak erősebb az egyszikûek elleni hatása és szélesebb a kétszikûek elleni hatásspektruma, a talajon keresztül is aktívan védi a kukoricát az állomány záródásáig, a gyomok újrakelése ellen.

 

 


4. kép: a Monsoon active-val történő kezelés hatására a fejlett

gyomnövény megállt a növekedésben, majd a teljes pusztulása a kezelést

követő 2-3 héten belül következik be

 



Újdonságként említhetjük, hogy a Bayer-repcében már nemcsak növényvédő szereket kínál, hanem az idei évtől a repce vetőmag is a portfóliójuk része lesz. Négy repcehibrid forgalmazását kezdi el a cég, ezek az Arkaso, a Vectra, az Elektra, és a Finesse hibridek.



* engedélyezés alatt



g.a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?