Körkérdés: a hazai piaci szereplõk véleménye a TECHAGRO kiállításról

Agro Napló
A 20 országból érkezett 755 kiállító a brnói kiállítási helyszín minden szabad területét megtöltötte. A 72 000 m2 berendezett kiállítási területre 40 országból érkezett több mint 100 000 szakmai látogató. Hazai vonatkozásban számos gépgyártó, kereskedõ képviseltette magát Közép-Európa egyik legnagyobb mezõgazdasági kiállításán. Az Agro Napló kérdést intézve a vállalatok képviselõihez arra volt kíváncsi, hogyan látták a kiállítást, hogyan és milyen sikerrel hatnak a bemutatott gyártmány(ok) a cseh és szlovák piacra, illetve mennyire befolyásolja a cég megítélését a részvétel.  

Lőwi Barna, Austro Diesel GmbH



Az Austro Diesel a hazai, magyarországi piacon kívül még négy közép-kelet-európai országban látja el a Massey Ferguson gépek kizárólagos importőri tevékenységét. Csehország is az osztrák székhelyû vállalat egyik meghatározó országa, ezért fontos a jelenlét a TECHAGRO kiállításon.



A külföldi értékesítés mondhatni rutinszerû az Autro Diesel-nél, ugyanis az öt országban való aktív jelenlét végett az országhatárokon átívelő hatékony munkavégzés az egyik feltétele a sikeres mûködésnek. Ha a magyarországi példát vesszük, akkor az MF márka az előző 8 évben dinamikus fejlődésben van, komoly tényező lett a prémium minőségû traktor szegmensnek. A szolgáltatásbővítés az egyik alapvető stratégiai célkitûzésünk volt, amelyben az osztrák szemlélet (pontosság, precizitás és minőségi kiszolgálás) nagy hasznunkra vált a magyar piacon is. Ennek a koncentrációnak az eredménye a 24 órán belüli alkatrészellátási rendszerünk Magyarország bármely területére, amellyel az idei AGROmashEXPO-n díjat is nyertünk.



A Massey Ferguson elismerte törekvéseinket és a Austro Diesel kiállítási területén tartotta meg a legújabb MF 7600-as sorozatú traktorok világpremierjét!



A Massey Ferguson az előző évek egyik legjobb ár-érték arányú gépe a közép-európai piacokon. Úgy gondoljuk, hogy mindkét piacon, mind szállításban, mind szántóföldi munkában a modellcsalád kimagasló sikereket fog elérni. Széles tengelytávjával, a talajra eljuttatott maximális teljesítményével, erős motorjaival és kifinomult hajtómûveivel a nehéz talajokat könnyedén legyőzik az MF 7600 traktorok, míg szállításban alacsony üzemanyag-fogyasztásuk végett is ideális partnerek.



A Massey Ferguson világpremierről

 


„Aranyba foglalt” MF 7624

 

 

 

 

Gyökös Zsolt, Farmgép Kft.



A permetező- és csávázó gépek gyártásának magyarországi specialistája, a Farmgép Kft. a MEGOSZ-szal közösen állított ki Brnóban. Részvételünket a középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatására hivatott Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatta. Pozitív tapasztalatokról számolhatunk be. Három termékünket mutattuk be termékpalettánkról, egy Kertitox 2500/24 FG vontatott szántóföldi permetezőt, egy Kertitox Bora 32 DT axiálventilátoros, 2000 literes ültetvénypermetezőt, illetve egy Gramax csávázógépet. A Kertitox permetezőgépekre elsősorban a FÁK országaiból mutatkozott nagy érdeklődés.



A kapcsolatépítés és a kereskedői hálózatunk bővítése céljából utaztunk ki Brnóba. Célunk, hogy az angol piac felé kitûnően mûködő exporttevékenységüket a kelet-európai piacokra is kiterjesszük.

 

 

 

 

Balla Jenő, Ikr Zrt.



Cégünk fontosnak tartja a külföldi kiállításokon a megjelenést. A két évvel ezelőtti brnói kiállításon már részt vettünk, ami pozitívan hatott üzleti kapcsolatainkra. Ezt az eredményt szerettük volna ebben az évben is elérni, ami sikerült is! Termékpalettánkat részben szerepeltettük, különösen a szárítástechnológiát kiemelve. Hangsúlyoznám a saját gyártású B3-15 típusú terményszárítót, valamint különböző speciális adaptereket (F3; F4) hoztuk magunkkal, amivel a gazdák a régi szárítóikat tovább tudják üzemeltetni a hozzá tartozó kiegészítő berendezésekkel (tranzittartály, surrantócsövek, felvonók). Részvételünk másik nagyon fontos célja az alkatrész-kereskedelem volt, ahol az IKR jelenlegi és jövőbeli beszállítóival történtek üzleti tárgyalások.

 

Az IKR Zrt. Bábolna ajánlásával

 

 

Beszélgetés az IKR standon. Jobbról Balla Jenő üzemigazgató

Fotó: Agroinform

 

 

 

 

Ollé Ágnes, Linamar Hungary Zrt.



A Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziója a TECHAGRO kiállításon idén a HITA és a MEGOSZ szervezésében vett részt. Rendszeresnek mondható, hogy cégünk részt vesz külföldi kiállításokon, a tradíciók, és a piacon elért pozíciónk miatt – így Brnóban is. Kötelező a megjelenés, hiszen egyik elsődleges feladatunk a cseh, szlovák gazdák kiszolgálása, a piac serkentése, az értékesítés növelése, és termékeink bemutatása. Magunkkal hoztuk a 2011-ben innovációs díjat kapott hidrosztatikus szárzúzóval szerelt OROS SUN napraforgó adapter családot, a 8, illetve 12 soros csukható OROS CORNADO-t és a hagyományos OROS hatsoros kukorica adaptert. Kifejezetten a cseh, szlovák, bolgár, lengyel, orosz piacra koncentráltan jelentünk meg az agrárfórumon, hiszen ezeken a piacokon főként az említett termékeket vásárolják.



2012-ben jelentősen növekedett az OROS Divízió termékei iránt a kereslet, amelynek egyik előzménye a szomszéd országok kiállításain való aktív részvétel. A Linamarnak nagy szerepe van a cseh–szlovák piacon kukorica- és napraforgó adapter eladásban, és egyértelmûen piaci növekedést várunk 2012-ben és a jövő években egyaránt. Vállalatunk nagy figyelmet fordít arra, hogy a gépek gyártmányfejlesztése a gazdák aktuális igényeihez mérten fejlődjön, ezért évről évre dolgozunk a mûszaki változtatásokon, technológiai újításokkal gondoskodunk a vevői elégedettség érdekében. Természetesen szép számmal láthattunk számunkra értékes újdonságot is, melyek gazdagítják a kínálatot, és teret adnak számunkra a további fejlődésre.

 

 

Fontos az OROS termékek bemutatása

 

 

 

 

Gubacsi Melinda, Omikron Kft.



A brnói kiállításon való részvételünket nagyon fontosnak tartjuk. Döntésünk alapja: az Omikron Kft. gépeinek ismertetése és forgalmazása a környező országokban, így Csehországban is. Úgy gondoljuk, hogy több mint 20 év magas gyártási tapasztalatával érdemes a külföldi piacokon részt venni.



Gépeinket Romániában is értékesítjük (egész Románia területén), és az eladott gépeinkről csak pozitív visszajelzéseket kapunk. Romániában tervezünk részt venni az Alexandriai Mezőgazdasági Kiállításon, mely 2012 augusztus végén lesz. Az Omikron gépek minősége, saját megítélésünk és vevői visszajelzések alapján versenyképesek a cseh – szlovák piacon is. A brnói kiállításon a látogatók érdekesnek találták a sorközmûvelő kultivátorunkat, melyet 600 kg-os mûtrágyaszóróval szereltünk. Így a gép egyszerre 2 mûveletre alkalmas. Nem kisebb volt az érdeklődés a kiállított 4,2 m munkaszélességû öntvényházas kúpgörgős csapágyazású tárcsánk iránt. Ennek a kiállításnak köszönhetően, nem csak itthon Magyarországon, de már külföldön is, tudják, hogy az Omikron szlogenje nemcsak egy mondat, hanem a cég arculatát mutatja be:



Minőség+Megbízhatóság+Szolid árak=Omikron

 

 

 

600 kg-os mûtrágyaszórós, rugóskapás kultivátor a gyártó telephelyén

 

 

 

 

Patkás János, Optigép Kft.



A kiállítás szervezettsége és a látogatottsága is nagyon jó. Oroszországból, Ukrajnából, Bulgáriából és egész Európából voltak látogatóink. A kiállításon a NAS-876 CS csukható napraforgó adapterrel, OptiCorn-876 CS csukható kukoricacső-törő adapterrel és a PSM-876 hidraulikus szárzúzós napraforgó adapterrel jelentünk meg. A vásár sikerességét jelzi, hogy 25 db adaptert sikerült értékesítenünk a kiállítás ideje alatt.



Mint feljebb említettem, évek óta járunk erre a kiállításra, itt mutatjuk meg magunkat a szlovák és cseh vásárlóinknak. Idén már kiállítottunk Oroszországban Rosztov-ban, Ukrajnában Kievben, Moldáviában Kisinyovban. Az elkövetkező időszakban pedig megyünk a szerbiai Novi-Sad-i kiállításra, Romániába Aradra, Moszkvába, Kievbe, Kisinyovba. Jelenleg 13 országba gyártunk, exportálunk gépeket. Kb. 5 éve kezdtük meg az intenzív külpiaci megjelenésünket. Ennek hatására árbevételünk megduplázódott, és a bevételeken belül a korábbi 10%-ról 60%-ra emelkedett az export aránya. Tehát látható, hogy érdemes kimozdulni a nemzetközi piacokra. Örömmel mondhatom, hogy a szlovák és cseh piacon is piacvezetők vagyunk napraforgó betakarító adaptereinkkel és a 2005 óta gyártott csőtörő adaptereink is egyre népszerûbbek.

 

NAS összecsukható napraforgó adapter

 

 

 

 

Gazsi Zsolt, Vogel-Noot Mezőgépgyár Kft.



A brnói kiállítás Európa egyik legnagyobb és szakmailag fontos kiállítása, amelyen a Vogel-Noot is rendszeresen részt vesz. Ezt a kiállítást a cseh és szlovák gazdák döntő többsége meglátogatja, sőt igen sok a látogató Ausztriából és Németországból is. Ennek megfelelően a kiállítók – szinte valamennyi fontos mezőgépgyártó – igyekeznek a legújabb termékeiket megfelelő színvonalon bemutatni.



A Vogel-Noot a cseh és szlovák piacon elsősorban az ekéiről ismert, így most is ezek voltak a középpontban. Az ekék mellett természetesen a TerraFlex szántóföldi kultivátor, a TerraDisc Pro rövidtárcsa, a TerraDig lazító és a szárzúzóink is bemutatásra kerültek és szerencsére a kiállításon több gépünk is gazdára talált.



Cégünk részben a HITA támogatásával a közös magyar standon állított ki, valamint egy nagyobb saját standot is bérelt. Az adott piacon a vevőkkel való kapcsolattartás egyik legfontosabb módja a kiállításokon való részvétel, amit a jövőben is folytatni tervezünk.



A részvétel célja a munkagépeink és cégünk minél szélesebb körû bemutatása. Ismertség és információ-átadás nélkül nem elképzelhető megfelelő piaci jelenlét. Bízunk benne, hogy a kiállítás erősítette a cég image-t és megkönnyíti a további fejlődést.



Mindkettő piac igen nehéz, ráadásul a cseh piacon sok hazai gyártóval is meg kell küzdeni. Mivel azonban termékeink Európa minden országában értékesítésre kerülnek, így ezekre a piacokra is van speciális ajánlatunk, amelyek felveszik a legnagyobb nevû gyártókkal is a versenyt. Csehországban és Szlovákiában saját gyári emberünk segíti a kereskedőink munkáját, amely nélkül szintén nehéz lenne az aktív piaci részvétel.

 

 

Kültéren a TerraDig XS lazító

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!