Hatékonyság és környezetvédelem mindenekelõtt

Agro Napló
Európai körútjának állomásaként Magyarországot is érintette a CASE IH Puma Demo Tour 2012 rendezvénysorozat. A három stációra a hivatalos márkaképviselet, a Kartal és Balatonszabadi helyszínek esetén pedig az Invest Gépkereskedelmi Kft., a CASE IH magyarországi importõre rendezte a bemutatót. Utóbbi állomásra az Agro Napló is meghívást kapott.  

A rendezvény maga a legújabb fejlesztésû Puma és Puma CVX traktorok köré épült fel. Számos, a traktorokhoz köthető újdonság már a hannoveri Agritechnica kiállításon, illetve a mezőgazdasági szaksajtóból bemutatásra került, ám a forgalmazói oldalról a Puma és Puma CVX modellek, valamint az azokhoz köthető újdonságok gyakorlati bemutatón még nem.



Általánosan jellemezhető a CASE IH termékekre a költséghatékonyság és a környezet védelme. Fejlesztéseik tudatosan ez irányba haladtak. A bemutatón elsőként az SCR motortechnológia előnyeit (üzemanyag-megtakarítás, csökkentett károsanyag-kibocsátás), illetve mûködési elvét mutatta be Várkonyi Bence kereskedelmi vezető. Mint ismeretes, 2012. január 1-től érvénybe lépett a Tier 4A szabvány, 2014-től pedig a TIER 4B reguláció érvényesül, melynek eredményeképp az EGR technológiával gyártott motorokat már nem lehet üzembe helyezni. Többek között ez az egyik oka, hogy az osztrák gépgyártó a fejlesztéseik egyik irányaként az SCR technológiát választotta, illetve alkalmazza már a 100 Le feletti erőgépei esetében.





Külön állomáson, egy állandóan változtatható áttételû hajtómû demo modell segítségével szemléltették a fokozatmentes váltó mûködését. A technológia használatával a sebességváltó hatékonysága optimális, így megfelelően egyenletes haladás, alacsony üzemanyag-felhasználás, magas teljesítmény és nem utolsósorban felhasználói kényelem érhető el. További ergonómiai előny az integrált menetkar, melynek segítségével minden olyan funkció szabályozható, ami a traktor mûködéséhez szükséges.

 

 


A hajtómû mûködését egy demó gép segítségével mutatták be

 

 



Három modell fal segítségével ismertették a Fejlett Gazdálkodási Rendszerhez (AFS – Advanced Farming System) kapcsolódó párhuzamvezetéshez, hozamtérképezéshez és az automatikus kormányzáshoz szükséges eszközöket is, melyeknek alkalmazásával tovább növelhető a termelékenység és csökkenthető az inputanyag-felhasználás.



A gyakorlatias technológiai ismertetőt követően a jelenlévő gazdák a kilincset kézről kézre adva próbálták ki a Puma CVX 160, Puma CVX 230, valamint a Puma 215 modelleket.

 

 

Tengeri Kft., Balatonszabadi



A rendezvény helyszínéül Forrás József (képünkön) gazdasága szolgált. A balatonszabadi gazdálkodó 1100 ha-on végez termelést (búza, kukorica, száraz borsó vetőmag) és további 200 ha-on szolgáltat. Elmondása szerint technológiai kialakításának, ár-érték arányának és az alacsony meghibásodási lehetőségnek köszönhetően esett választása a CASE IH gépekre. Büszkeségük a gazdaság vezérgépe, a STEIGER 380, de gépparkjukban további 7 darab CASE IH erőgép is megtalálható.

 


 

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!