2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Amit az időjárás túlbonyolít, azt egy Axial Flow kombájn stabilitása helyrehozza

Agro Napló
Növényeket próbáló „tavaszi tél”, leszorított gabonaárak, megugrott inputanyagköltségek. Nem kérdés a nyereség megőrzéséhez minden gazdaságban fejleszteni kell. A gyakorlott gazdák szerint azonban, ha szeretnénk elkerülni még nagyobb kitettséget, akkor kísérletezés helyett most érdemes bejáratott megoldásokat választani. Közéjük tartozik az 1500 hektáron gazdálkodó Bagi Tamás is, aki szerint a hatékonyságnöveléshez nincs jobb, mint az Axial Flow kombájnok briliáns egyszerűsége.

A Case IH mérnökei ugyanis nem pazarolták el azt a versenyelőnyt, amit a rotoros kombájnok feltalálóiként élveznek 1977 óta. A minimális mozgó alkatrésznek köszönhetően sziklaszilárd rendszert így akkor bővíthetik az új technológiákkal, amikor azok már túljutottak a gyermekbetegségeiken.

Az eredmény? A heves megyei nagygazdaság vezetője szerint tökéletes megbízhatóság 7 éve, jó fogyasztás és a rotoros kombájnoknál szinte ismeretlen törtszem-arány. Betakarítási tapasztalatokról és a Case IH kombájnok előtt dolgozó Magnum 340-es tudásáról kérdeztünk.

Axial Flow Case IH kombájnok: a zseniális egyszerűség nehéz évben még többet ér a gazdának

A szezon végi nyereséghez először vetni kell, hogy arathassunk, de a 2022-es év nehézségei után a Nagyfüged térségében gazdálkodó Bagi Tamás mégis a kombájnjaival nyitja a sort, amikor arról kérdezzük milyen fejlesztések kellenek, hogy a tavalyi év után is talpon tudjon maradni egy nagygazdaság.

„A tavalyi minket sem kímélt, az 1500 hektáros vetésterületen a gabonáink a korábbi eredmények 60%-át hozták, de nagyobb probléma volt, hogy 200 hektáron a kukorica gyakorlatilag nulla terméssel zárta az évet. A költséghatékony munka ezért idén még fontosabb. Ehhez pedig nálunk a Case IH gépek, különösen az Axial Flow kombájnok váltak be. Egyszerre képesek ugyanis elképesztő területteljesítményre, megbízható munkára és kiváló szemminőségre. Ezek együtt kisebb költséget és jobb áron eladott terményt jelentenek, amire a tavalyi év után nagy szükség lesz” – meséli a kihívásokról és a gépparkról Bagi Tamás.

De mi teszi kategóriaelsővé hatékonyság terén az Axial Flow kombájnokat?

  • A Case IH mérnökei találták fel 1977-ben az egyszerű működtetést minimális törtszem-aránnyal kombináló egyrotoros technológiát – behozhatatlan műszaki előnyt szerezve a területen.
  • Az Axiál Flow egyrotoros rendszereinél gyakorlatilag ismeretlen a műszaki meghibásodás, hiszen a lehető legkevesebb mozgó alkatrészt tartalmazzák (11 szíj és 3 lánc).
  • A technológiát a Case IH-nál azóta folyamatosan fejlesztik, napi (!) 2,4 millió dollárt fordítva kutatás-fejlesztésre.

Bagi Tamás kiemeli, a saját tapasztalatai is megerősítik azt, hogy a cséplőrendszer jól eltalált, az erőátviteli rendszerrel nincs gond, a karbantartási igény pedig minimális a gépeknél. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt az extra stabilitás pedig fontos szövetséges.

„Az 1990-es évek óta építem a saját gazdaságunkat Heves megyében, ami most már 1500 hektárnál jár. Sosem gondolkoztam másban, hiszen a családom is ezzel foglalkozott és én is ebben nőttem fel. Ahhoz, hogy mindez így maradjon, egyre fontosabbak a megbízható mezőgazdasági gépek, hiszen a tavalyi év után tudjuk, egy eső után minden percet a munkára kell fordítani, ami pedig beérik a táblán, azt azonnal aratni kell, amint lehet – ráadásul kiváló minőségben! 2016 óta azért használok Axial Flow 7240-es kombájnokat, mert ezeket az előnyöket mind egyszerre képesek megadni: elképesztő területteljesítményre képesek, a rendkívül egyszerű szerkezettel soha sincs megállás, ezért nem kell aggódnom a művelési időablakok rövidülése miatt, és gyakorlatilag nincs tört szem. Nem hántolja a napraforgót – ebből egy évben nagyságrendileg 500 hektáron aratunk, nem töri meg a kukoricát –, évente mintegy 200 hektár termett eddig, gyönyörűen aratja a gabonákat közel 1000 hektáron.

Az első Axial Flow 7240-est nem véletlenül követte egy második ugyanilyen Case IH kombájn 2021-ben. A tudásuk megadja azt a stabilitást, aminek köszönhetően a gazda a maga ura és szolgája maradhat” – meséli kombájnjairól Bagi Tamás.

Mire képes egy Axial Flow 7240-es kombájn?

A 6 hengeres, 10.900 cm3 erőforrás akár percenként 1.180-as fordulattal hajtja a rotort, aminek köszönhetően a 11.100 literes magtartály üzemanyag-hatékonyan tölthető tele a földeken.

„9,15 méteres gabonaasztallal szoktunk a kombájnunkkal dolgozni, normál évben 7-8 t/ha gabonából, egy 8 órás munkanapon 50 hektárt gond nélkül betakarítunk egy Case IH kombájnnal. A fogyasztása 12-13 liter között alakul, a beállítása egyszerű, ami pedig legalább ilyen lényeges: a kezelőt frissen tartja a kimagasló fülkekényelem. Magam is szoktam a kombájnjainkkal dolgozni, komfort terén is kiváló gépek.”

Új Axial Flow 250-es széria: cséplésautomatizálással a tankban és a pénztárcában is több marad

A stabil műszaki alapok megbolygatása helyett a Case IH mérnökök a gépkezelők munkáját leegyszerűsítő, pontos szenzorrendszerre épülő cséplésautomatizációban látták a továbblépés lehetőségét. Ennek köszönhetően mutatkozott be az Axial Flow kombájnok 250-es szériája, amelyekben a Bagi Tamásnál dolgozó 7240-eseket bővítették ki az AFS Harvest Command rendszerrel. Az így elérhető Axial Flow kombájnokban a betakarítást a gépkezelő egy érintőkijelzős AFS PRO 700 monitoron keresztül ellenőrizheti, irányíthatja. Az újszériás kombájnokban a több előre beprogramozott aratási startégiát egy UV és infravörös fénysugarakkal pásztázó kamerarendszerre alapozza a kombájn. Ez folyamatosan frissülő adatokat szolgáltat a gabona minőségéről, a rendszeren belüli törmelék és szennyeződés mennyiségéről is. A Case IH betakarítógépekkel így mindig van lehetősége továbblépni a gazdáknak.

Case IH Magnum 340: csúcskategóriás tudás a talajmunkákhoz egy kategóriával kisebb árcéduláért

Bagi Tamásék gazdaságában nem csak az aratási munkákat bízzák a Case IH mezőgazdasági gépekre. A talajmunkákat, vetést egy 8,7 literes, gazdaságos FPT Stage V motorral szerelt Case IH Magnum 340-esre bízzák. A traktorokkal ugyanis a gazda szerint verhetetlen árszínvonalon érhető el a precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen technológia, olyan kiváló teljesítményleadású traktorba szerelve, amivel öröm dolgozni.

„Nem fogom nevesíteni a konkurenciákat, de minden gazdatárs tudja, hogy egy ilyen tudású erőgépet ennyiért csak a Case IH-tól kaphatunk meg a piacon. Altalajlazítóval, nehéztárcsával és nagy gabonavetőgéppel dolgozunk a segítségével. Kiváló a kialakítása a gépnek, stabil, jól adja le a vonóerőt, ráadásul a Case IH precíziós gazdálkodáshoz tervezett szoftvereit is könnyű használni. A gépkezelőink elő tudják hozni az elmentett táblastruktúrákat, betöltik az aznapra tervezett feladatokat, az ISOBUS-os rendszeren keresztül a munka pedig teljesen kontrollálhatóan, kényelmesen halad. A centiméteres pontosságnak köszönhetően egyenesebbek a sorok, kevesebb az átfedés. Az előnyökből pedig nem maradhat ki itt sem a kényelem, ezt is dicsérik mindig a fiúk.”

Az AGRI CS Magyarország Kft.-vel a márkaháttér is erősíti a stabilitást

Bagi Tamás szerint a Case IH mezőgazdasági gépek kihasználhatóságát tovább növeli, hogy az AGRI CS Magyarországon keresztül stabil márkaháttérre támaszkodhatnak a gazdák a teljes országban. A térségben a termelők Horváth János gépértékesítőt kereshetik, aki bármely gépkategóriában segít megtalálni a technológiához, talajviszonyokhoz ideális gépet vagy munkagépet.

„Az AGRI CS Magyarország Kft.-től nemcsak erőgépet vagy kombájnt vásárolnak a gazdák, hanem azt a nyugalmat is, hogy bármi történik, ez a gép dolgozni fog a földeken. A cégünk mögött ugyanis a kontinens egyik legnagyobb mezőgazdasági cégegyüttese, az AGROFERT csoport áll, így az alkatrészbeszerzéstől kezdve a szervizeseink képzésén át egy világcég színvonalán halad a munka. A gépvásárlások terén az átfutási idők lassan visszaállnak a Covid előtt megszokottra, de még akadhatnak fennakadások, ezért arra kérjük a gazdákat, hogy a gépvásárlási szándékukról időben egyeztessenek a területileg illetékes AGRI CS Magyarország központtal” – emeli ki Horváth János.

Hozza új szintre az aratási munkák hatékonyságát a megbízható, erőteljes Axial Flow kombájnok új generációjával!

Keresse a márkakereskedő
AGRI CS Magyarország Kft. értékesítőit:
www.agrics.hu/gepertekesito-kereso

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!