A legjobb befektetés a Genezis mûtrágya!

Agro Napló
A repce a napraforgó után a második legfontosabb olajnövényünk. A gazdálkodás célja az õszi káposztarepce esetében sem lehet más, mint a profitmaximalizálás, ami csak korszerû termesztéstechnológia alkalmazásával érhetõ el. Ennek egyik eleme a szakszerû tápanyag-visszapótlás, azaz hatékony mûtrágya felhasználás. A nagy termésátlagok biztonságos eléréséhez elengedhetetlen az okszerû tápanyag-visszapótlás, ezen belül a növényspecifikus mûtrágyázás.  


Jelen piaci viszonyok között, amikor az őszi káposztarepce felvásárlási ára 133 ezer Ft/t, akár több százezer forint nyereség is elérhető hektáronként a Genezis Mûtrágyázási Technológia használatával! A rendszer a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének (MTA-TAKI) fejlesztésén, a ProPlantán alapszik, melynek folyamatos innovációjával valósul meg a Genezis Mûtrágyázási Technológia!



A termelési költségek jelentős hányadát teszik ki a felhasznált mûtrágyák, ezért a gazdák gyakran a tápanyagon spórolnak, ami a repce esetén jelentősen csökkentheti a várható termés mennyiségét, gyakran gyengébb minőséggel párosulva. A termesztés során a vetőmagba, gépi munkákba (talajmûvelés, vetés, betakarítás stb.) és a növényvédelembe befektetett tőke okszerû tápanyag-visszapótlás mellett fog megtérülni. Annak ellenére, hogy gyakran nem számolunk vele, érdemes átgondolni, hogy a termesztés során a gondos gazda tápanyagra többet költ, mint növényvédelemre és vetőmagra együttvéve.



Szélsőséges időjárási körülmények között nagy termés csak szakszerû, repce igényeihez igazodó mûtrágyák és tápanyag-visszapótlási technológia alkalmazásával érhető el. Ne feledjük, növényeinket elsősorban a talajon keresztül tápláljuk, azonban napjainkban mód és lehetőség nyílik a Genezis lombtrágyák alkalmazására, különös tekintettel a repce jelentős kén- és bórigényére. A terményárak alakulása egyértelmûen jelzi, hogy a legjobb befektetés a mûtrágya!



A következő táblázat segítségével azt kívánjuk szemléltetni, hogy miként lehet az őszi káposztarepce tápanyagigényéhez igazodva gazdaságosan mûtrágyázni. A pétfürdői Nitrogénmûvek Zrt. immár öt éve állít be kísérelteket az MTA-TAKI koordinálásával, országszerte számos egyetem, kutatóintézet és gazdálkodó részvételével, melynek eredménye az alábbi táblázatban látható.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

A Gabonatermesztési Kutató Intézetben Táplánszentkereszten gyengén savanyú barna erdőtalajon beállított kísérletünkben azt tapasztaltuk, hogy eltérő tápanyag-visszapótlási szintek jelentős hatást gyakoroltak a termés mennyiségére. A tápanyaggal jól feltöltött talajon már a trágyázatlan kontroll termésmennyisége is gazdaságosnak bizonyult, ám az ország más térségeiben, mint a MTA-TAKI nagyhörcsöki telepén beállított kísérletünkben a kontroll parcellák termése még a 0,5 t/ha-t sem érte el. A gyenge humusztartalom miatt elsősorban a nitrogén visszapótlásáról kellett gondoskodni. A minimum szintû trágyázás nitrogén dózisa növelte a termés mennyiségét, azonban a Genezis Optimum tápanyag-visszapótlás újabb 700 kg termésnövekedést eredményezett a minimum szinthez képest! A nagyobb mennyiségû Pétisó valamint a hektáronként 100 kg NP komplex mûtrágya kijuttatása még a túlzott foszfor ellátottság mellett is hatékonynak bizonyult. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra, hogy savanyú barna erdőtalajon a nitrogén visszapótlásának legjobb forrása a Pétisó. Talajaink további savanyosodásának megakadályozása céljából ne használjunk Ammóniumnitrátot.



Az okszerû tápanyag-visszapótlás a jövedelmező gazdálkodás elválaszthatatlan része. A talajvizsgálati eredményekre alapozott korszerû költség- és környezetkímélő szaktanácsadási rendszer nyújtotta előnyök az Ön számára is elérhetőek a Genezis Partnerhálózat üzletkötőinél.



Szakszerû tápanyag-visszapótlással a jövedelmező gazdálkodásért!



www.genezispartner.hu

 






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!