2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Alapozza meg õsszel a repcetermesztés eredményességét SULTAN + ORIUS csomaggal

Agro Napló
Az õszi káposztarepce változatlanul az egyik legjövedelmezõbb növényünk, jóllehet a 2011/12-es szezon idõjárása kedvezõtlenül alakult. Az õszi szárazság, a téli fagyok, végül az aszályos tavasz eredményeként hazánkban a becslések szerint az idén az elõzõ évi 70–75%-ára csökkent a betakarítható terület. Hasonló csökkenés figyelhetõ meg az EU többi repcetermesztõ országában is. Világviszonylatban a repcemag-termést az elõzõ évinél valamivel többre becsülik, a jelentõs importigény azonban várhatóan magasan tartja az árakat.  


 

 

A repcetermesztés jövedelmezőségének fenntartása érdekében intenzív termesztés-technológiát kell alkalmaznunk. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Makhteshim Agan a SULTAN + ORIUS csomaggal.





Segítsük az áttelelést



Az őszi káposztarepce termesztésének legkritikusabb pontja az állomány megfelelő felkészítése a télre. A téli hideget és a fagyokat ugyanis csak a kellően erős, de nem túlfejlett növények vészelik át. A dupla gabonasortávra, alacsony csíraszámmal vetett repce lassú növekedésû, gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik, ezért a repcével együtt kelő gyomok akadályozzák a növények megerősödését. A korai gyomosodás megelőzésére egy régóta jól bevált technológia az őszi, preemergens gyomirtás. Az alapgyomirtás elvégzésével kikapcsoljuk a korai gyomkonkurenciát, ezáltal nedvességet és tápanyagot biztosítunk a repcének, segítjük megerősödni a tél beállta előtt.





Gyomirtás kötöttségek nélkül



Az 500 g/l metazaklór hatóanyagot tartalmazó SULTAN 50 SC-t a gyomok fejlettségétől és a gyomösszetételtől függően a repce kelése előtt- illetve után is felhasználhatjuk. Dózisa pre- és posztemergens kijuttatás esetén egyaránt 1,5–2,0 l/ha. A készítmény számos egyszikû gyomnövény mellett kiválóan irtja a repce kétszikû gyomnövényeit és posztemergens kijuttatás esetén is hosszú tartamhatással rendelkezik (1. ábra).

 


1. ábra: őszi posztemergens Sultan-kezelés hatékonysága.

Somogy Megyei KH NTI, 2010

 





A SULTAN R PACK (Sultan 50 SC 2 l/ha + Command 48 EC 0,2 l/ha) preemergensen kijuttatva megoldást jelent erős talajfertőzés esetén is.





Védekezés az őszi betegségek és a kifagyás ellen



A repce őszi fungicides kezelése kettős célt szolgál: megakadályozza az újabban elsőszámú kórokozóvá előlépett fómás levélfoltosság és szárrák elterjedését, valamint gátolja a repcét a hosszirányú növekedésében. Az 1997-ben hazánkban is leírt Phoma lingam a csapadékosabb repcetermesztő országokban jól ismert betegség. Jelentősége hazánkban a vetésterület növekedésével és a védekezés hiányosságai miatt növekszik. Jellegzetes, sárgásbarna foltjai a repce alsó levelein már ősszel megjelennek. A fertőzött növény elpusztul, vagy sínylődik.





Regulátor és gombaölő szer egyben



A 200 g/l tebukonazolt tartalmazó ORIUS 20 EW a repcetermesztésben is felhasználható gombabetegségek ellen, illetve fagykárcsökkentésre ajánlott. Az őszi regulátorként való kijuttatásra a repce 4–6 leveles állapotában kerüljön sor 0,6–0,9 l/ha dózisban, amely alkalmas a káposztarepce gyökérnyak vastagságának növelésére, a szárbaindulás késleltetésére, ezáltal a repce kifagyásának csökkentésére.



Magasabb dózisban alkalmazva kiváló hatékonyságú a fómás levélfoltosság és szárrák ellen, ami tovább mérsékli a tőszámveszteség kockázatát. Tavaszi kezelés esetén, szárbainduláskor a javasolt dózis 1,0–1,25 l/ha. Használata csökkenti a növénymagasságot és a megdőlést, növeli a szárszilárdságot, serkenti az oldalhajtások képződését, ezáltal növeli a repce termését (2. ábra). A termékekről bővebb információt olvashat a www.mahun.hu címen, vagy keresse a Makhteshim kereskedelmi képviselőit!

 

 


2. ábra: Orius 20 EW hatása a repce termésére.

Vas Megyei NTI, 2007

 



Dr. Lukács Domonkos

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!