Aki RAPOOL repcét vet, az többször is profitál

Agro Napló
A jövedelmezõ kalászos vetésforgók elképzelhetetlenek repce nélkül. A repce a mindenkori vetési szándéknak megfelelõen rugalmasan, 3–6 évente illeszthetõ a vetésforgóba. Ezen kívül a repcemag piacának kilátásai továbbra is biztatóak, így a repce nemcsak a vetésforgóban nyújtott elõnyei miatt marad fontos és jövedelmezõ növény.  

Több nyereség

A repce gazdaságossága megkérdőjelezhetetlen. A 120 000 Ft/t körüli felvásárlási árak 3,5 tonna hozammal kalkulálva 420 000 Ft árbevétel elérését teszik reálissá hektáronként. A növényi olajok iránti kereslet tovább növekszik, az EU-27-ek továbbra is nettó importőr marad. Ez a jövőre vonatkoztatva is jó árkilátásokkal kecsegtet.





Több bónusz

A repcét követő őszi búzában magasabb termés érhető el, továbbá csökken a talajmûvelés, a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem költsége. A német referencia üzemekben 2002 és 2011 között végrehajtott felmérések hektáronként 80–130 € közötti elővetemény-bónuszt számszerûsítettek, több mint 200 000 hektár vetésterület átlagában.





Több plusz

A repcetermesztés pozitív hatásaként több évre stabilizálódik a talaj szerkezete, 30–50 €/ha elővetemény-hatás jelentkezik a későbbi években is. A repce erőteljes gyökérzete korán a talaj mély rétegeibe hatol, az utóvetemény számára javítja a talajszerkezetet és a tápanyag-hozzáférést. Így a repce valamennyi vetésforgótípusba jól beilleszthető. Javítja a gabona vetésforgók humuszegyenlegét, valamint a talajok higiéniai állapotát is. A repce talajszerkezet-javító hatása annyira tartós, hogy még a repce után két évvel elvetett kukoricában is jelentkezik a pozitív talajhigiéniai hatás (alacsonyabb fuzárium-fertőzés).





Több haszon

A repce kiválóan hasznosítja a legkülönfélébb szerves eredetû tápanyagokat, a szerves trágyát éppúgy, mint az élelmiszeripari eredetût vagy éppen a káros anyagoktól mentesített kommunális szennyvíziszapot. Ezzel jelentősen csökkenthető a mûtrágyázás költsége.






Több mag - alacsonyabb költség

A RAPOOL hibridek vetőmagja 3 ha elvetésére elegendő, 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba. A csírára történő vetőmag-kiszerelés egyértelmû előnyöket jelent a termelők számára a „csupán” magra történő csomagolással szemben. Például egy 92% csíraképességû hibrid tétel esetén zsákjainkba 8%-kal több, azaz 1 620 000 mag kerül.



Az előny tehát:

azonos ezermagtömeg esetén 8%-kal több mag a zsákban,

azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb ár,

vagy 8%-kal nagyobb áruérték,

8%-kal nagyobb bevethető terület egy zsákból.

 





VISBY – Mindig az élen

A RAPOOL repcekínálatának valódi különlegessége a VISBY. Aki egyszer kipróbálta, ragaszkodik hozzá. A VISBY sikerének alapja a rendkívüli termésstabilitás. Sokoldalú, mint egy tízpróbázó, így a kisebb és nagyobb üzemek számára a legjobb hibrid éppúgy, mint a korai vagy megkéső vetéshez, a könnyû vagy kötött talajokhoz, az intenzív vagy extenzív technológiai szinthez. Kiváló télállósága mellett jól tûri a virágzáskori hideget, valamint a hőség és a szárazság által kiváltott stresszt is. Az elmúlt évek hivatalos fajtakísérletei is igazolták, hogy a VISBY kiválóan alkalmazkodik a hazai körülményekhez (1. ábra).

 

 


 







Egészséges növekedés, kiemelkedő fómatolerancia

Minden fontos tulajdonság alapja az erőteljes és egészséges gyökérrendszer: az erőteljes őszi fejlődési erély, a mulcsvethetőség, a télállóság, a szárazságtûrés, a könnyû talajokhoz való alkalmazkodóképesség, az éveken át stabil és magas termésszint. A növekedés és a VISBY sikerének alapjai a föld alatt rejlenek, hiszen erőteljes gyökérzete szinte valamennyi talajféleségben és vetési módnál képes a megfelelő fejlődés biztosítására. A VISBY hivatalos fajtabesorolása alapján a legjobb fómatoleranciával rendelkező hibridek közé tartozik (2. ábra).

 


 

 





Ha esik, ha fúj

A VISBY alkalmazkodóképessége lenyûgöző. Állóképessége, egészségi állapota, vitalitása lehetővé teszi az adott termesztési helyzetben leginkább megfelelő stratégia kiválasztását. Extrém őszi szárazság és kemény téli fagyot követő forró tavasz: a szélsőségek egyre gyakoribbá válnak, a fajták pedig egyre többször kerülnek „képességeik határaihoz”. Egy gyakorlati eredményeket rögzítő termelői közvélemény-kutatásban „enyhe” és „erőteljes” aszály körülményei között, és könnyû talajokon is különösen jó eredményeket mutatott a VISBY (3. ábra).

 


 

 







A betakarítás könnyedsége

Még soha egyetlen repce esetében nem érkezett annyi pozitív visszajelzés a könnyû kombájnolhatóságról, mint a VISBY esetében. Ez többek között a korai és nagyon intenzív virágzásnak is köszönhető, mely kompakt és rövid ideig tart. A VISBY állománya középmagas, szárazságban nem túl alacsony, csapadékos évjáratokban nem túl magas. Becőstabilitása alapján is a legjobb hibridek közé tartozik, betakarítása veszteségektől mentes (4. ábra).

 


 

 







SHERPA – Mindenből egy kicsit többet

A VISBY vérvonal új hibridjeként 2011-es hazai állami elismerése is bizonyította kiváló termőképességét és termésbiztonságát. Egy centiméterrel hosszabb gyökérhossz, egy milliméterrel vastagabb gyökérnyak, egy tizeddel jobb kezdeti fejlődési erély, egy századdal jobb télállóság, egy árnyalattal jobb regenerációs képesség és alkalmazkodóképesség tavasszal, egy lehelettel homogénebb virágzás és érés. Ezt az oldalát mutatta a SHERPA 2011-ben éppúgy, mint 2012-ben. A legnagyobb kihívásokat is biztosan állja, hihetetlen erőtartalékok mozgósítására képes. Nem véletlenül, hiszen jó családból származik.





Biztos társ a mindennapokban

A SHERPA állóképessége kiváló, az üzemi tapasztalatok „egészségesebb” állományokról szólnak, a megszokott üzemi technológiákhoz jól alkalmazkodik. Korai és homogén virágzása biztosítja jó betakaríthatóságát. Sokáig képes ezermagtömegének kompenzálására, megalapozva ezzel a nagy termés lehetőségét (5. ábra).

 


 

 





XENON – Megállja a helyét

A 2012-es év újdonsága a XENON, mely visszafogott őszi fejlődése miatt kiválóan alkalmas kifejezetten korai vetésre is, nem hajlamos a tél előtti szárba indulásra. Télállósága, valamint tavaszi regenerációs képessége átlag feletti. Kiváló állóképessége, valamint a betegségekkel szemben tanúsított magas rezisztenciaszintje biztosítja, hogy termésbiztonsága a csapadékosabb évjáratokban is kiemelkedő legyen (6. ábra). Átlag feletti olajtartalmával az olajbonifikációs elszámolások egyik favoritja.

 


 

 







COMPASS – Irány a csúcs

Ez az erőteljes és kiváló állóképességû hibrid rendkívüli kompenzációs képességgel rendelkezik. Aki biztos akar lenni abban, hogy repceállománya a teljes vegetáció alatt állva marad, az a COMPASS mellett dönt. Olajtartalma alapján is a legjobb hibridek közé tartozik. Ősszel erőteljes gyökérnövekedése és mélyen ülő tenyészőcsúcsa biztosítja, hogy még az ajánlott korai vetése esetén is kiváló télállóság jellemzi. Tavasszal gyors növekedést, erőteljes habitust mutat. Érése korai. Robosztus, erőteljes felépítésének köszönhetően a könnyû talajú termőterületek és a forgatás nélküli talajmûvelés ideális hibridje.





Clearfield hibridrepcék – Korszerû RAPOOL megoldások nehéz helyzetekre

A CLIFTON CL a RAPOOL elsőként elismert imidazolinon-rezisztens hibridrepcéje Európában. A jól ismert RAPOOL hibridelőnyök mellett – magas termőképesség, nagy termésbiztonság, kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságok – a Clearfield gyomirtási technológiához kapcsolódó előnyeivel is hozzásegíti az eredményes és jövedelmező repcetermesztéshez a nehéz gyomviszonyok között gazdálkodó termelőket.



Az EDIMAX CL a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodó Clearfield hibrid, mely az MGSZH két éve folyó kísérleteiben a versenytárs imidazolinon-ellenálló hibridek termésszintjét lényegesen felülmúlta (7. ábra).

 

 


 

 

 

Emellett agronómiai tulajdonságai is kiemelkedőek: télállósága, szárazságtûrése, jó állóképessége és alacsony pergési hajlama alapján a hagyományos hibridrepcék bármelyikével szintén felveszi a versenyt.





Blum Zoltán

ügyvezető igazgató,

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?