Massey Ferguson kombájn demó körút 6 ládás és hibrid géppel

Agro Napló
Két MF kombájn mutatkozott be az érdeklõdõ gazdálkodók számára munka közben, összesen 15 helyszínen. A legújabb Activa S sorozat hat szalmarázóládás, 276 LE-s betakarítógépe nyugat-magyarországon a közepes gazdaságokat kereste fel, míg a Delta vezérgép 500 LE-vel és hibrid technológiával Kelet-Északkeleten aratott búzát és sikereket. Errõl az összesen 4 hetes körútról tudósít cikkünkben két segítõnk, akik végig vezették is egyben a gépeket: Póczak Balázs és Koza András, a SZIE Mezõgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szak hallgatói.  

Massey Ferguson Delta kombájn – kétrotoros hibrid technológia, nemcsak az igazán nagyoknak!



A legnagyobb MF változatos körülmények között (dombos vidéken, sík terepen, kánikulában) aratott búzát, tavaszi árpát, tavaszi búzát és mustármagot. A diverzitást példázza, hogy búzában 2-től 7 tonnás termésátlagig kellett a gépnek teljesítenie.

 


Koza András és Póczak Balázs a SZIE hallgatói kísérték a két kombájnt bemutató körútjukra. András az 500 LE-s Delta vezérgépet, míg Balázs a vadonatúj MF Activa 7347 S kombájnt mutatta be a gazdálkodóknak. Tapasztalataik szerint a hibrid és a 6 szalmarázóládás gép egyaránt tökéletesen teljesítettek nagygazdaságokban is

 

 

A kombájn felelőse, Koza András mesél tapasztalatairól:



K.A.: Tartottam a kombájntól mielőtt először vezettem, nem igazán tudtam mit várjak el egy MF betakarítógéptől. Azonban az első 20 méter után már tisztában voltam kiváló képességeivel és egyszerû kezelhetőségével. Olyan gazdálkodók, akik még eddig soha nem ültek MF kombájnban, elsőre tudták kezelni a gépet. Az érintőképernyős monitor nagyon sok dicséretet kapott kiváló leolvashatósága és egyszerû kezelése miatt.





L.B.: Ez a benyomás mennyit változott munka közben?

K.A: Az első pozitív csalódás után jött csak a lényeg. Volt olyan hely, ahol szó szerint négy másik kombájnt kellett kidudálni a sorból. A 9,2 méteres PowerFlow vágóasztal hatalmasnak tûnt első látásra, meg kellett szokni, de egy ekkora teljesítményû kombájnhoz szükséges ez a méret. Az asztalnak köszönhetően dőlt búzában nem kellett kalászemelőt használni. A PowerFlow további előnye, hogy nem „gyûjtögetett” az asztalnál, mindent levágtak a kaszák és a terményt egyenletesen továbbították a cséplődob irányába a szalagok. Nem számított mi volt a termény – búza, árpa, 1,5 m magas rozs vagy éppen mustár –, mindig kalásszal előre lett továbbítva az anyag.





L.B.: Mennyiben tér el egy hibridkombájn használat közben egy hagyományos szalmarázóládás géptől?

K.A.: A szalmarázóládák helyett két rotor kezeli a szalmát. A gyár biztosít egy kézikönyvet, amely minden terményhez tartalmazza az optimális rotorfordulatszámot. Búzára például 800–1000 f/p-et javasol, amely érték tökéletesen megfelelt a hazai körülményeknek is és a kombájn szinte gyári beállítással dolgozta végig a két hetet. Az alacsony fordulatszám kíméletes szalmakezelést eredményezett, könnyen lehetett bálázni a gép után. Amikor tavaszi árpában dolgoztunk, a helyi állattenyésztő számára is tökéletesen megfelelt a szalma.





L.B.: Milyen a szemtisztaság és a veszteség?

K.A.: Szalmarázóládás kombájnnal összehasonlítva nálunk gyakorlatilag eltûnt a veszteség. Búzában olyannyira nem volt, hogy 2–3 héttel a betakarítás után visszamentünk a helyszínre és nem volt árvakelés. A duplarotoros hibrid rendszer nagyban kiküszöböli a ládák tehetetlenségi szemveszteségét.

A tisztaságot illetően pedig volt hely, ahol nyitottunk a rostán, mert azt mondták, úgyis viszik tisztítani a terményt és nincs szükség ilyen jó eredményekre.





L.B.: Milyen volt a benyomás a teljesítményről és a fogyasztásról?

K.A.: Jóval kevesebbet fogyasztott a 7 hengeres SISU motor, mint vártuk. 11 km/h-s munkatempóval 8 l üzemanyagot használt az 500 LE-s kombájn 3–4 t/ha-os tavaszi árpában.



A gazdálkodók a bemutató előtt azt gondolták, hogy ez a gép túl nagy. Azonban hamar kiderült, hogy szinte dupla olyan gyorsan lehet vele haladni, mint más kombájnokkal és nem fogyaszt többet. A jó időben elvégzett munka pedig aranyat érhet. Teljes kiszolgálás mellett, nagy táblában, átlagos hozamú búzában kényelmesen be lehet takarítani 60 ha-t egy mûszak alatt.Végszóként elmondható, hogy egy kiváló konstrukció a Delta, amely nagygazdaságok első számú betakarítógépe lehet.

 

 

Massey Ferguson Activa S 7347 nagygazdaságoknak is!



L.B.: Milyenek voltak az ügyfelek első benyomásai a gépről?

P.B.: Az általános vélemény szerint el sem tudták képzelni a demó résztvevői, hogy ilyen jó a kombájn. Már amikor először megláttuk mi is a gépet, látszott, hogy nagyon jó kiállású. A fülkébe beülve egyértelmûvé vált, hogy egyszerûen kezelhető és logikus a kezelőszervek elhelyezése. Még az idősebb generáció is könnyedén megtanulta a kezelését, a fiatalabbak pedig percek alatt könyv nélkül megtalálták a beállításokat.

 

L.B.: A PowerFlow vágóasztal újdonság az Activa S sorozatnál. Mik voltak a tapasztalatok a rendszerrel?

P.B.: Nagyon változatos talajokon (Bakony, Vas-megye, Kisalföld) és terményekben (búza, árpa, rozs, tritikálé, zab, tönkölybúza) dolgoztunk. Egy hagyományos asztalhoz képest jó körülmények között gabonában a különbség „pusztán” az egyenletes behordásban és a mindig kalásszal előre továbbított terményekben mutatkozott meg. A motollát nem is kellett használnom, mert a PowerFlow (PF) szalag tökéletesen elvégezte a behordást. Az igazi különbség egy hagyományos és egy PF asztal között dőlt foltok esetén mutatkozott meg. PF asztal esetében gyakran a tarlón sem lehetett meglátni, hogy a betakarított termény dőlt volt előtte. Kalászemelőt egyáltalán nem alkalmaztunk. Azonban nemcsak dőlt, hanem nedves terményben is kiváló volt az asztal: 25% nedvességtartalmú búzában is dolgoztunk. Ameddig a kaszák bírtak vágni, az asztal mûködött. A kaszák öntisztulása is kiváló, nem ragadt fel rájuk a sár, a szárat minden körülményben jól elvágták.

 


A PowerFlow vágóasztal garantálja az egyenletes terménytovábbítást minden körülmény között. Nedves, fekvő, nehezen vágható terményben egyaránt kalásszal előre továbbította az asztal a terményt. Az asztalok Schumacher kaszaszerkezettel rendelkeznek

 





L.B.: Milyen volt a szemtisztaság és a veszteség?

P.B.: Activa S kombájnunk fel volt szerelve felhajtható MCS modullal. (Az MSC egy rotoros leválasztó egység az utóverődob mögött, mozgatható kosárral felszerelve). Az MCS lehajtott állapotban lazította a szalmát és elő is készítette a ládákra. A szemveszteség 1% alatti maradt búzában, könnyebben csépelhető és kevesebb szárú terményben pedig szinte nem is volt. Szemtisztaságot illetően minden gazda meg volt lepődve. A szem abszolút nem sérült meg még a legnagyobb szárazság alatt sem.





L.B.: Milyen volt az Activa S fogyasztása és teljesítménye?

P.B.: Teljesítménye elsőre kevésnek tûnt – 276 LE hat ládához –, de az SCR-rendszernek is köszönhetően az erő bőven elegendőnek bizonyult. Az Activa S fogyasztása minden helyszínen lévő gazdát úgy gondolom meggyőzőtt. 6,5 t/ha-os búzában hektáronként 10,8 l gázolajat használt* a kombájn. Ez a szám pedig szerintem magáért beszél.



Érdekesnek találtam, hogy más márkával dolgozó kombájnosok is elismerték a gépet. Teljesítménye és fogyasztása végett úgy gondolom, közepes és nagygazdaságokban is tökéletes kombájn az új Activa S. Fordulékony, mozgékony, teljesítménye elég, kisebb táblákon is tökéletes. Olyan nagygazdaságokban is kiváló gép az Activa S, ahol több kisebb tábla található. Átrakókocsi nélkül, nagyon kényelmesen 30 ha-t lehetséges learatni megállás, ebéd- és pihenőidővel együtt is.

 


Az Activa S sorozat gyakorlati bemutatója kiváló eredményeket hozott.

Az MSC modullal ellátott gép több helyen 10,8 l-es fogyasztást ért el 6,5 t/h-os búzában

 

 



Lőwi Barna

Austro Diesel GmbH

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!