DuPont Pioneer: Mitől hatékony a DuPont™ Express™ 50 SX® gyomirtási technológia?

Agro Napló
A napraforgóban két posztemergens gyomirtási technológia használatos. Az egyik a Clearfield® technológia, amelyben szinte valamennyi nemesítő cég érintett, míg a DuPont™ Express™ gyomirtási technológia kizárólag a DuPont Pioneer sajátja. Habár mindkettő nagyon hasonló értéket képvisel, az új homozigóta DuPont Pioneer napraforgók jó néhány előnyt kínálnak a gazdálkodók számára az Express™ technológiában.

Ezek a következők:

•  Az új generációs napraforgóink sokkal jobb herbicid tűrőképességgel rendelkeznek, mint a régiek, így a gyomirtás jóval biztonságosabb a kultúrára. Szinte semmilyen, vagy jelentősen kisebb fitotoxikus hatás várható. Ez azt is jelenti egyben, hogy a tankkeverékek használatát sem tiltjuk, azaz, ha a termelő úgy kívánja, az Express™ gyomirtó szert és a posztemergens egyszikűirtó szereket tankkeverékben is kijuttathatja.

•  Mivel az Express™ gyomirtó szer hatástartama a talajon nagyon rövid, a vetésváltásban az nagyobb rugalmasságot ad a termelőknek, hiszen itt nincsenek vetésváltási megkötések.

•  Bizonyos gyomok elhúzódó kelése esetén az Express™ osztott kezelésben is kijuttatható a jobb hatékonyság érdekében. 

•  Ami a hatékonyságot illeti, az Express™ jobb megoldást kínál a mezei acat és a varjúmák ellen, osztott kezelésben pedig a parlagfű elleni hatékonysága is jobb. 1. kép

 


                                          

 

A napraforgó, lévén széles sortávolságú növény, a csírázáskor és az azt követő korai fejlődési szakaszban nem tud versenyezni a vele egy időben kikelt gyomokkal a tápanyagért és a vízért. 

A napraforgó termesztése során olyan nehezen irtható gyomnövénnyel kell a termelőnek megküzdenie, mint a szerbtövis fajok, a mezei acat, a csattanó maszlag, a parlagfű, vagy a selyemmályva, amelyek ellen a korábban elérhető preemergens gyomirtó szerek nem adtak kielégítő hatékonyságot, vagy esetenként teljes hatástalanságot mutattak. Az Express™ technológia tökéletes megoldást kínál a széleslevelű gyomok széles skálája ellen, beleértve a fentieket is.  

 

A technológia

A technológiához két elem tartozik: a gyomirtó szer (Express™) és a DuPont™ ExpressSun® tulajdonsággal felruházott toleráns hibrid. Egyik sem cserélhető, helyettesíthető, különben súlyos fitotoxicitás, vagy végzetes növénypusztulás történhet. 

A hatóanyag (tribenuron-methyl) egy acetolaktát szintézis gátló (ALS) gyomirtó szer, úgy, mint sok más az un. “B herbicidcsoportba” tartozó szulfonil karbamid (SU).

•  Amikor az ALS enzim gátolt, az érzékeny gyomok növekedése leáll. Hat órával a gyomirtó kijuttatása után a növény növekedési pontján az osztódó szövetek sejtjei nem növekednek tovább. A levelek elkezdenek először sárgulni, majd mielőtt elpusztulnának barnulni.

•  Amikor a gyomok növekedése leáll, attól kezdve nem képesek versenyezni a kultúrnövénnyel a fényért, a tápanyagokért és a vízért.

•  A növények az SU gyomirtó szerrel való kezelést követően lassan, 1-3 hét alatt elpusztulnak. 2. kép

                                             

Hatékonyság

1. táblázat: Az Express™ 50 SX® gyomirtási spektruma

 

 

Időzítés

Az Express™ 50 SX® gyomirtó szert a napraforgó 2-8 leveles stádiumában, a gyomok maximum 6, parlagfű esetén maximum 2-4 leveles korában juttassuk ki.  

As Express™ 50 SX® egy levélherbicid, nagyon rövid talajhatással, így a később csírázó gyomokra nincs hatással.  

Dózis

Express™ 50 SX® 45 g/ha + Trend™ 0,1% átlagos, vagy gyenge gyomfertőzés esetén.

Express™ 50 SX® 2 x 22,5 g/ha + Trend™ 0,1%. Osztott kezelés jelentős parlagfű fertőzöttség esetén. 

Az árvakelés kezelése

Annak érdekében, hogy a technológia hatékonyságát minél hosszabb ideig megőrizhessük, a gazdálkodóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a toleráns napraforgó árvakelésének irtására a követő kultúrákban. Általános alapelv, hogy a toleráns árvakelés irtására nem “B típusú” családba tartozó gyomirtó szerrel permetezünk, vagy a “B típusú” gyomirtó szert nem “B típusú gyomirtóval tankkeverékben kombinálva permetezünk. Mindig olvassuk el figyelmesen a herbicid csomagolásán írt instrukciókat.

 

Az Express™ gyomirtás előnyei

•  Lehetőség tankkeverékek alkalmazására (Express™ + egyszikűirtó)

•  Nagyobb rugalmasság a vetésváltásban (sokkal kevesebb megkötés)

•  Lehetőség osztott kezelésre, ha a gyomok vontatottan kelnének

•  Jobb hatékonyság az acat ellen

                                                                


 

Dr. Piukovics László

termékmenedzser - olajnövények

Közép- Európa


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Jelenleg is zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos esemény, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az épí...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!