SPIRIT a fenntartható kukorica gyomirtás kulcsa

Agro Napló
A vegyszeres gyomirtás nehézségét ma is elsõsorban a kultúrnövénnyel rokon gyomfajok irtása adja. Egyszikû kultúrából egyszikû gyomnövényt, illetve kétszikûbõl kétszikût nehéz kivenni.  

Kukoricában az egyszikûek irtása a nehéz feladat. Morfológiailag (levélállás, viaszosság stb.) minimális az egyszikû gyomok és a kukorica közötti különbség, ezért kontakt (perzselő) típusú gyomirtó szer csak közvetlenül a kukorica kelése utáni (2-3 leveles) állapotig használható. A későbbi fenofázisban már csak felszívódó hatóanyagokat használhatunk. Ennél fogva ma állományban csak ilyen készítményeknek van létjogosultságuk.

 





Erre a célra eddig 2 hatóanyagcsoport volt alkalmas



Az ALS-gátlók, ezen belül főleg 3 hatóanyag, amit közel 15–20 éve használunk. Az ALS-gátlók a fehérjék szintézisét gátolják. Tünetileg a gyomnövények fejlődését megállítják, majd zömmel jellegzetes vörösödő (antociános) tüneteket okoznak a nehezen irtható egyszikû gyomnövényeken. Mivel csak 1 hatáshelyen dolgoznak, így rendszeres, hosszan tartó használatuk után hatáscsökkenés, rezisztencia-problémák alakulhatnak ki a gyomnövényekben. Mégis kukoricában, pl. az évelő egyszikûek elleni harcban ez a hatóanyagcsoport jelen pillanatban nélkülözhetetlen.



A másik csoportot a HPPD-gátlók alkotják. Ezen belül főleg 2-(3) hatóanyagot használtunk, több mint 10 éven keresztül. A triketonok elsődleges hatásként a plasztokinon bioszintézisét gátolják, másodlagosan pedig a karotionidok bioszintézisében okoznak zavart. A triketonok tehát 2 hatáshelyen dolgoznak, jellemzően fehéredő tüneteket okoznak. A két hatáshely miatt lényegesen több gyomnövény (egy- és kétszikû) mutat érzékenységet erre a hatóanyagcsoportra. Ráadásul a ma használt 3 hatóanyag szuper szelektív, „tûzoltásra” is használható. Sőt, posztemergens kezelés után, csapadék hatására a nehezen irtható kétszikûek ellen talajhatásukra is számíthatunk.



Láthatjuk, hogy a kukorica gyomirtás nehézségét okozó egyszikûek elleni védelmet két eltérő tulajdonságú hatóanyagcsoporttal oldottuk meg. Az eltérés mellett azonban hasonlóság is van közöttük. Mindkét hatóanyagcsoportnak a felszívódás elősegítésére adjuvánsokra van szüksége, illetve felszívódó hatóanyagok révén növényi élettevékenységre is.

 







Ezek a termékek voltak kukorica-gyomirtási rendszereink alapjai

 

A Makhteshim Agan azonban valami mást, még jobbat akart. Felismerte, hogy a két eltérő hatásmechanizmusú, ALS-gátló és HPPD-gátló hatóanyag egy termékben történő használatával már 3 helyen avatkozik be a gyomnövények életébe, amely igen komoly szinergista hatással rendelkezhet. Ráadásul a 3 hatáshelyen beavatkozó termékek esetében a gyomnövények gyomirtó szerekre történő rezisztencia kialakulása a minimálisra csökkenthető. Az eddig esetleg kialakult hatáscsökkenés eliminálható!



Kiválasztottuk hát a piac által legkeresettebb és egyben a leghatékonyabbnak ítélt ALS-gátlót, a nikoszulfuront; valamint a legjobb talajhatással is bíró HPPD-gátlót, a szulkotriont. Mindezt a felszívódás elősegítésére megtoldottuk Bio-Film-el. Így készült el a SPIRIT. Ezzel rendelkezésünkre áll egy új termék a kukorica gyomirtásában, amely nagyon más, mint az eddigiek!



A Spirit nemcsak összetételében különleges, hanem az általa okozott tünetegyüttes terén is. A Spirit használata után a gyomokon a gyomirtó szer tünetei eltérnek az eddig általunk megszokottól. Várnánk vörösödő, esetleg fehéredő tüneteket az egyszikûeken, sárguló-fehéredő tüneteket a kétszikûeken. Ehelyett a kétszikûek néhány napi nagyon enyhe sárgulás, mattulás után barnára száradnak. Az egyszikûek esetében a még nem gyökérváltott egyedek nagyon gyorsan elbarnulnak, elpusztulnak. A jóval gyökérváltás után lévő egyedek csúcshajtása is gyorsan leszárad, lebarnul (nem vörös, nem fehér). Nem jellemző a HPPD-gátlók fehéredés utáni „visszazöldülése” sem (túlfejlett egyszikûek esetén), a Spirit hatása teljes.

 





A SPIRIT használata nagyon sok előnnyel jár:

 

 

 



1. Látható szinergizmus alakul ki a két hatóanyag együttes használata után, minden gyom esetében (3 különböző hatáshelyen dolgozik).



2. Túlfejlett gyomok is eredményesen irthatók.



3. Azok a gyomok is érzékenyek, amelyek a két hatóanyagot külön-külön túlélik.



4. Rezisztencia kialakulását akadályozhatjuk meg az eltérő hatásmechanizmus miatt (fenntartható gazdálkodási rendszer).



5. Gyomok túlfejlettsége okozta árnyékhatás (esernyő effektus) következtében, esetlegesen kialakult aluldozírozás esetén is kielégítő hatást lehet elérni ezzel a kombinációval.



6. Mindkét hatóanyag szelektív, így nincs igazán fenológiai korlát.



7. A kijuttatás időpontjához szabad kezet kapunk a gyom és a kukorica fejlettségétől függetlenül (nagyon korai poszttól az egészen késői posztig).



8. Talajon keresztüli valódi hosszú tartamhatás érhető el, különösen a nehezen irtható kétszikûek esetében (különösen látványos korai posztemergens alkalmazás esetén).



9. Kiemelkedő ár-érték aránnyal bír; új gyomirtási kategóriát nyitott a már eddig is megszokott gyomirtási költségek mellett.





Sajnos az utóbbi években az egyoldalú gyomirtószer-használat hatására az ország több területén rezisztens fenyérciroktörzsek szaporodtak el. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy a már meglévő gyomirtási rendszereink hatékonyak maradjanak, esetleg még hatékonyabbak legyenek. Ezért az eddig szokásos egyoldalú hatóanyagcsoport használatát lehetőség szerint kerüljük, különösen az évelő egyszikûekkel fertőzött területeken. Használjunk növény- és szerrotációt. Rezisztencia kialakulás gátlására kukoricában használjuk ki a SPIRIT adta lehetőségeket. A SPIRIT lehet a megoldás kulcsa a hosszú távú kukorica-gyomirtási rendszerünk fenntartásában.



További információkért keresse területi képviselő kollégáinkat vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

 



Koscsó Árpád

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!