Magas hozam és termésbiztonság a napraforgó-termesztésben

Agro Napló
EURALIS hibridek minden termõhelyre

Az idei évben a hazai napraforgó vetésterület jelentősen növekedett, összesen több mint 617 000 ha került elvetésre. A rendkívül száraz időjárás országrészenként nagyon eltérő hozamokat (1,8–2,6 t/ha) eredményezett, az országos átlag végül közepes, 2,08 t/ha lett. Helyenként 3,5–4,0 t/ha terméseredmények is születtek, melyek a magas árakkal kiemelkedő jövedelmezőséget biztosítottak a szerencsés, jó adottságú területeket mûvelő és jól felkészült gazdálkodóknak. Viszont a szárazság miatt általános jelenség volt az alacsony ezerkaszattömeg (léha kaszatok) és az alacsony olajtartalom.



A rendkívüli aszályban a napraforgó terméskiesése jóval kisebb volt (átlagosan 20–25%), mint a kukoricáé, ami e növényfaj jó szárazságtûrését és termésstabilitását mutatja.



Közép- és Kelet-Európában az őszi káposztarepce idei alacsony termésátlagai és a jelentősen csökkent vetésterület is a napraforgó olaj iránti igényt növeli. A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövőben is keresleti marad, ezért a napraforgó iránti igény hosszabb távon is stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes napraforgót termeszteni! Azonban minden agrotechnikai mûvelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen.



Az Euralis kiemelkedő napraforgó kínálata minden szegmensben (hagyományos, Clearfield, HO, HO-CL) minden termőhelyre és minden elvárást kielégítő megoldást nyújt a sikeres és jövedelmező napraforgó-termesztéshez.



A korai Clearfield csoportban újdonság az idén bevezetett ES Amis CL hibridünk. Ezzel az Euralis kínálat korai IMI-hibriddel egészült ki. A 2012. évi KITE üzemi kísérletekben a legjobb hibridek között végzett. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök, szárszilárdsága átlagon felüli, hidas traktorral könnyen kezelhető. A napraforgószádor hazai rasszaival szemben ellenálló. Minden termőhelyre és technológiai szinthez kiváló választás.





A hagyományos (LO) piacra ajánljuk a már ismert korai ES Petunia hibridet. Termőképessége (Bakonszeg, üzemi kísérlet 2012: 3,96 t/ha) és olajtartalma magas. Kezdeti fejlődése nagyon jó, megdőlésre nem hajlamos. Ellenálló a szádor F-rasszával szemben. Phomopsis-(Diaporthe) ellenállósága kiváló. Ár-érték aránya rendkívül kedvező. Minden termőhelyre, elsősorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.



A hagyományos szegmensben idén új Euralis hibrid mutatkozik be: a korai ES Performa (EGH 936). Érésideje a Petunia-nál kissé korábbi, a növények alacsonyabbak. Kiemelkedő termőképesség (Kiskunlacháza, üzemi kísérlet 2012: 4,71 t/ha) és magas olajtartalom jellemzi. Szádorrezisztens. Jó termőhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, ahol rekordtermésre képes.





Az Euralis vezérhibridje a középérésû ES Florimis CL. Termőképességét és magas termésbiztonságát évek óta bizonyítja a Clearfield-szegmensben. A 2012. évi KITE üzemi kísérletekben a legjobb hibridek között végzett. Szádorrezisztens, tányér-Sclerotinia-ellenállósága nagyon jó. • Minden termőhelyre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, nehezen irtható gyomnövényzet mellett is (Clearfield-technológiában).





A középérésû ES Aramis CL a Florimis-nél néhány nappal később érik. Szádorrezisztens. Termésbiztonsága kedvezőtlen körülmények között (környezeti stressz) is kiváló. Elsősorban gyengébb termőhelyekre ajánljuk, Clearfield-technológiával problémás gyomviszonyok mellett is.

 



A középérésû ES Balistic HO CL a viszonylag új Clearfield magas olajsavas (HO) piac egyik meghatározó hibridje. A Florimis-nél néhány nappal korábban érik. Rendkívül ellenálló a szártő-Sclerotinia-fertőzéssel szemben. • Intenzív technológiákhoz ajánljuk, Clearfield-technológiával problémás gyomviszonyok mellett is.

 



Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: magas termőképesség, betegségekkel szembeni ellenálló képesség, termésstabilitás.



Az intenzív és jövedelmező napraforgó-termesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!





Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?