ERÕGÉPEK TÉLI KARBANTARTÁSA

Agro Napló
A téli idõszakra nem csak az embereknek kell felkészülniük, hanem a mezõgazdasági erõgépeket is fel kell készíteni. Az erõgépek téli karbantartásakor olyan elõre megtervezett mûveleteket kell elvégezni, amelyekkel a hideg, zord idõjárási viszonyok között a gép számára kedvezõ üzemi, vagy raktározási feltételeket lehet teremteni.  

Az erőgépre vonatkozó egyedi karbantartási feladatokat a géphez kapott kezelési és karbantartási könyv tartalmazza. Általánosságban, vagy a karbantartási könyv hiányában a traktoron a következő tevékenységeket kell elvégezni.





NAPI KARBANTARTÁS

 

Ide soroljuk a 4–10 óránként elvégzendő mûveleteket.





Motorindítás előtt:



- a traktor külső szemrevételezése (gumiköpenyek állapota, abroncslégnyomás, lazult alkatrészek),



- a motorolajszint, a hûtőfolyadékszint ellenőrzése és szükség szerint utántöltése,



- a hajtóanyagszint és ha van az AdBlue-folyadék mennyiségének ellenőrzése,



- a ventilátor- és a generátorszíj feszességének ellenőrzése tapintással.

 





Indítás után:



- a motormûködés és a gép egészének ellenőrzése (a gép jelzőmûszerei és érzékszerveink észlelése alapján, a kormány, a fékberendezés, a hidraulikus berendezés esetében),



-az ablakok, oldaltükrök, lámpák megtisztítása a páralecsapódástól, a jegesedéstől.

 



Munka befejezésekor:



- a gép megtisztítása (a gyakori téli mosás nem ajánlott),



- a gázolaj-, az AdBlue-tartály feltöltése és egyéb folyadékok pótlása.



- Az erőgéphez télire előírt minőségû üzemanyagokat kell használni, utántöltés esetén is!

 





TÉLI IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSOK



Az időszakos karbantartások többnyire olajcserékre, vizsgálatokra és beállításokra vonatkoznak.

 



Hetenkénti karbantartáskor (50–60 üzemóra után):



- először a napi karbantartás mûveleteit végezzük el,



- a kenési táblázat szerint végrehajtjuk az olajozásokat, zsírzásokat,



- az akkumulátor ellenőrzése, ha szükséges utántöltjük elektronnal (akkumulátortöltő készülékkel) és ha lehetséges desztillált vízzel,



- át kell vizsgálni minden csővezeték-tömítést, meg kell szüntetni a csepegést és a szivárgást,



- gondosan ki kell tisztítani a levegőszûrőt, ha a kialakítása lehetővé teszi.

 





Havonkénti karbantartáskor (250–300 üzemóra után):



- először a napi és heti karbantartás mûveleteit végezzük el,



- motorolaj és az olajszûrők cseréje, vagy ha lehet a szûrők tisztítása,



- hajtóanyag-ülepítők tisztítása, a szûrők (elsősorban a finom szûrő) cseréje,



- a hagyományos adagolószivattyú-olaj szintjének ellenőrzése, ha szükséges utántöltése,



- a motor levegőszûrőjének cseréje, vagy tisztítása,



- a hajtómû (sebességváltó, differenciálmû, kerékagy) olajszintjének ellenőrzése, ha szükséges utántöltése,



- ellenőrizni és ha kell utánállítani a tengelykapcsoló-, a fékpedál-, a fékkar-, a kormány holtjátékát, a mellső kerék csapágyhézagát, illetve elvégezni ezek utánzsírozását,



- a vezetőfülke fûtésének ellenőrzése mellett a fülke légszûrőinek tisztítása, esetleg cseréje.

 



A traktorral csak pótkocsivontatású szállítási munkákat végeznek, akkor ajánlatos az orr pótsúlyokat leszerelni. A traktor és a pótkocsi fékberendezését rendszeresen ellenőrizni kell.



A téli időszakban nagyon fontos a téli gázolaj, a fagyálló hûtőfolyadék (–25°C fagyásponttal), a téli ablakmosó folyadék és a téli előírásnak megfelelő motor-, hajtómûolaj használata!



A hazai gázolajat utólag nem szokás adalékolni, kivéve a nagyon hideg téli időszakot, amikor a hőmérséklet –20°C alá esik. Ekkor ugyanis a gázolajból, paraffinos szénhidrogénekből kristályok válnak ki, amelyek eltömik a szûrőket és így szivattyúzhatatlanná válik a hajtóanyag. Télen célszerû ezért egy új hajtóanyagszûrő-garnitúrát a traktoron tartani és hajtóanyag-ellátási gondok esetében szûrőcserét végrehajtani. A folyásjavító adalékot rendszerint kis kiszerelésben hozzák forgalomba és a hozzátartozó útmutató szerint kell a gázolajhoz hozzákeverni.



A gyakorlatban néhány százalék petróleum bekeverése is javíthatja a hidegindítást. A benzin bekeverése tilos, mert ez rontja a gázolaj kenőképességét, ezért a hajtóanyagellátó berendezés berágódhat, tönkremehet.



A motor- és hajtómûolajokra a gyártó vagy a gépforgalmazó által a gépkönyvben megadott viszkozitású és teljesítményszintû olaj használatát kell betartani. Ha a motorolaj cseréje tél elejére esik, akkor célszerû a kisebb viszkozitású olajt használni, pl. a SAE 20 W-50-es helyett a SAE 15W-40-es viszkozitás jelût.



Az elektromos csatlakozókat célszerû erre a célra gyártott kontaktsprayvel befújni. A vezető egészségének érdekében a vezetőfülke fûtőberendezését is célszerû karbantartani.

 





ÁLTALÁNOS KARBANTARTÁS



Az általános karbantartást egy negyedéves időszak (900–1200 üzemóra teljesítése) után szükséges elvégezni. Ilyenkor a gép általános átvizsgálása után a kisebb javításokat is célszerû jól felszerelt javítómûhelyben elvégezni. Az előírt mûszeres ellenőrzések, vizsgálatok célja a motor és egyéb szerkezeti egységek mûszaki állapotának meghatározása, a szerkezeti egységek megbontása nélkül.

 





ERŐGÉPEK TÉLI TÁROLÁSA



A télen rendszeresen nem használt erőgépeket gépszínben célszerû tárolni. Tûzvédelmi szempontból fontos, hogy a hajtóanyagtartályból leeresztésre kerüljön a gázolaj. Célszerû az akkumulátorokat is kiszerelni és erre a célra rendszeresített tárolóba helyezni, valamint gondoskodni azok időnkénti utántöltéséről. Az egyébként könnyen leszerelhető elektromos vezérlő-, szabályzóegységeket, monitorokat is célszerû raktárban elhelyezni.



Feltétlen ellenőrizni kell a motorok hûtőrendszerében keringő hûtőfolyadék fagyállóságát. Ha nem fagyálló folyadék van a hûtőrendszerben, akkor azt le kell engedni.



A hajtóanyag-, az olaj-, valamint a légszûrőket célszerû megtisztítani és az esedékes olajcserét végrehajtani.



A gépre felszerelt gumiabroncsokat lehetőleg tehermentesíteni kell, a traktor felbakolásával. Ha a felbakolás nem megoldható, akkor az előírt abroncslégnyomást rendszeresen ellenőrizni szükséges, nyomásvesztés esetén fel kell fújni a gumikat. Rakodást végző traktor esetében, ha pótsúlyozás céljából vízfeltöltést alkalmaztak a gumiabroncsoknál, akkor távolítsuk el a vizet és utána fújjuk fel az abroncsokat.



Az erőgépek hosszú ideig tartó használható állapotának megőrzése a rendszeresen elvégzett karbantartásokkal elősegíthető.

 



Dr. Varga Vilmos

Szent István Egyetem

Gépészmérnöki Kar, Gödöllő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?